PONERIZACIJA DRUŠTVA

Palestinci svojim tijelima branili izraelsku policajku od kamenja koje su bacali židovski ekstremisti

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Nakon divljanja židovskih naseljenika u kojemu je živa spaljena palestinska beba, nakon napada židovskog ekstremista na Pride u Tel Avivu u kojem je na smrt izbodena Shira Banki 16-to godišnja sudionica, čini se da Izrael sve više tone u krvoproliće i beznađe. Pa ipak čuda se događaju i to u nevjerojatnim situacijama.

Prije par dana na Twitteru je objavljena fotografija koju rijetko kada imamo priliku vidjeti, na njoj se prikazuje izraelska policajka koju svojim tijelima brane dva policajca dok židovski naseljenici po njima bacaju kamenje.

Dok Palestinci za bacanje kamenja dobivaju 20 godina robije, dotle židovski ekstremisti bacaju kamenje na sve i svakoga.

Dok Palestinci za bacanje kamenja dobivaju 20 godina robije, dotle židovski ekstremisti bacaju kamenje na sve i svakoga.

Fotografiju je napravio Shaul Golan za izraelske novine Yedioth Ahronoth na zapadnoj obali, točnije na palestinskoj teritoriji u koju stalno upadaju oružane skupine židovskih naseljenika. Nedavno stvoreno naselje u blizini Esh Kodesha je postalo poprište borbe između židova i Palestinaca nakon što su židovski ekstremisti zasuli kamenjem Palestince koji rade u polju. Unatoč pokušaju izraelske policije da spriječi sukob, židovski naseljenici  su počeli bacati kamenje na sve i svakoga, uključujući i na policajce.

Slika koja budi nadu.

Slika koja budi nadu.

Dok su se muške kolege uspjele spasiti iz nezgodne situacije na meti je ostala izraelska policajka koju su Palestinci brže bolje zaštitili vlastitim tijelima.

Profesor Igal Sarna je objavio fotografiju na Facebooku uz slijedeće riječi:

„Nakon brojnih godina nasilja na okupiranim terirorijama događa se stanovita transformacija svijesti.“

Jedan od Palestinaca koji su tijelom obranili policajku je Zakira Sadah, poljoprivrednik zaposlen u izraelskoj kompaniji Rabbis for Human Rights. RHR je kompanija koja pokušava zaposliti što više Palestinaca kako bi osigurala ekonomsko dobrostanje ljudima koji se nalaze u navjećem konc-logoru na svijetu, točnije Palestincima na zapadnoj obali.

U izvješću za tiska koje je netom nakon događaja izdao RHR stoji slijedeće:

„Iako je sasvim normalno da se snage reda i mira više identificiraju sa svojim vlastitim narodom, u slučajevima kada židovi stvaraju nasilje, naše snage moraju zaboraviti na vjersku i nacionalnu pripadnost i moraju zaustaviti one koji stvaraju nasilje.“

Ne smijemo zaboraviti kako su židovski ekstremisti poglavito oni desnih uvjerenja neprijateljski naklonjeni prema židovima i Izraelu kao i prema Palestincima i drugim Arapima.

Ne tako davne 1995. godine u Tel Avivu je ubijen premijer Izraela Yitzak Rabin, mirotvorac koji je s Palestincima stvorio povijesni dogovor o postupnoj diobi između Izraela i Palestine. Njegov ubojica je bio ultranacionalist Yigal Amir koji se, poput svih židovskih ekstremista, protivio takvom planu te je smatrao kako raspad Izraela na dvije manje države može spriječiti samo javnim smaknućem Rabina. Nevjerojatno je što je Amir u tom naumu uspio, nakon toga Izrael dobiva političare koji smatraju kako Palestinci nemaju nikakva prava na zemlju te organiziraju brojne vojne akcije s očiglednim genocidnim karakterom.

Yigal Amir je vjerovao da ima pravo na stanovitu krvnu osvetu „din rodef“ jer Rabin dovodi u opasnost živote svih židova, smatrao je kako mu samo bog daje pravo na takav čin te da ne postoji ljudski zakon koji ga za isti može osuditi.

Po židovskoj tradiciji din rodef se može učiniti isključivo spontanom reakcijom dok je Amir planirao ubojstvo izraelskog premijera pune dvije godine, osim toga ovaj se zakon može primijeniti isključivo ako se spašava nečiji život u neposrednoj opasnosti.

Vratimo li se na krvave događaje u Izraelu, uključujući smrt palestinske djece od strane židovskih fundamentalista, ekstremističke napade na pripadnike židovske LGBTQI zajednice i sve veće mučenje maloljetnih Palestinaca te zakon s kojim se Palestinci koji bacaju kamenje na Izraelce kažnjavaju s 20 godina robije, mi se pitamo zašto se isti zakon ne primjenjuje na Židove?

Uz val nasilja koji je duboko podijelio Izrael i okupiranu teritoriju čuli su se i pomirljivi glasovi nekih političara, ponajviše predsjednika Reuvena Rivlina:

„Plamen je zahvatio našu zemlju, plamen nasilja, plamen mržnje, plamen krivih vjerskih uvjerenja. Plamen koji omogućava ubijanje u ime Tore, u ime navodne moralnosti, u ime ljubavi prema Izraelu.“

Ta iskrena ljudska gesta je dočekana s pravom navalom bijesa kako iz Izraela tako iz svijeta, predsjednik je do sada dobio čak dvije smrtne prijetnje, a neki smatraju kako ga odmah treba smijeniti i doživotno zatvoriti u zatvor.

Čini se da niti jedan izraelski političar koji želi mir i suživot ne može proći bolje. Nakon što je Rivlin dobio prijetnje smrću, policija je poručila predsjedničkom uredu da podnesu službenu žalbu prema osobama koje su poslale takve prijetnje.

Gledajući na sve što se događa u Palestini i Izraelu, za mir niti nema nade, no pozdravljamo sve empatične ljudske geste bez obzira s koje strane one dolazile.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvor:

Palestinians shelter Israeli policewoman from rocks tossed by Jewish extremists

Jerusalem Gay Pride: Israel teenage stabbing victim dies

Israel approves 20 year prison terms for stone throwers

Assassination of Yitzhak Rabin