TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Udari munje mogu promijeniti atomsku strukturu minerala baš kao i udari meteora

Autor: Igor Okreša

Matrix World

Snažan udar munje može stvoriti vrstu ogromnog pritiska koji može izazvati promjene u atomskim strukturama tvari. To je pojava za koju se dosad mislilo da je može izazvati jedino udar meteora ili nuklearna eksplozija.

Takve pojave za koje je potreban pritisak od najmanje 10 gigapaskala i niska temperatura prvi put su uočene kad su znanstvenici proučavali mjesta podzemnih nuklearnih testova. Poslije se ispostavilo da se takve pojave mogu pronaći svuda po svijetu i to unutar kratera nastalih udarom meteora. Vulkani ne mogu proizvesti dovoljan pritisak pa su geolozi smatrali da je prisutnost takozvanog ”šokiranog” kvarca i drugih minerala dokaz koji upućuje da je krater nastao usred udara nekog nebeskog tijela.

Munje sve češće i jače udaraju u zemlju, no što rade anorganskoj materiji u koju udaraju, nam je do sada bilo nepoznato.

Munje sve češće i jače udaraju u zemlju, no što rade anorganskoj materiji u koju udaraju, nam je do sada bilo nepoznato.

Ali, prema novom istraživanju objavljenom u časopisu ”American Mineralogist” munje mogu izazvati iste promjene u atomskim strukturama zbog kojih nastaju ”šokirani” minerali.

”Mislim da je najbolja stvar u ovome istraživanju ta da možete vidjeti što sve munje mogu napraviti”, kaže koautor Reto Gieré s Pennsylvanijskog sveučilišta. ” Vidjeti kako munja doslovce topi površinu stijene i mijenja njihovu atomsku strukturu je stvarno fascinantno.”

Gieré i njegovi kolege istraživači otišli su u Les Pradals u južnoj Francuskoj kako bi proučavali fulgurite. To su dugačke, tanke staklaste forme koje nastaju prilikom udara groma u stijenu.

Staklaste forme fulgurita nastaju kada snažna munja udari u pijesak ili neku mekšu stijenu.

Staklaste forme fulgurita nastaju kada snažna munja udari u pijesak ili neku mekšu stijenu.

Kada su kroz snažan elektronski mikroskop promatrali uzorke uzete pokraj fulgurita naišli su na nešto neočekivano. Naišli su na set dugih paralelnih niti i ”šokirane” minerale. Oni se mogu naći samu u tri mikrometra debelom sloju što okružuje fulgurite. To znači da je energija iz udara munje stvorila potreban pritisak da se formiraju takvi minerali.

”Ovo otkriće znači da geolozi moraju biti oprezniji prilikom utvrđivanja podrijetla kratera, ako se podrijetlo pokušava utvrditi pomoću nalaza ”šokiranog” kvarca”, kaže Gieré.

”Većina geologa je oprezna prije donošenja velikih zaključaka”, kaže on. ”Ali važno je podsjetiti znanstvenike da uvijek naprave sva moguća istraživanja prije donošenja zaključaka jer postoji više različitih mehanizama koji mogu imati iste ili slične učinke.”

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

Lightning can change atomic structures just like meteor impacts – study

Lightning-induced shock lamellae in quartz