PONERIZACIJA DRUŠTVA

Njemačka zaradila 100 milijardi eura na Grčkoj

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

U nedavno objavljenom istraživanju stoji kako je Njemačka vlada od 2010. do 2015. godine zaradila nevjerojatnu cifru od sto milijardi eura na Grčkoj koja još uvijek grca u dugovima i koja se, dugoročno gledajući, niti neće moći osloboditi financijskog ropstva i najmodernijih oblika lihvarstva.

Neprofitni institut za ekonomska istraživanja iz Hallea (IWH) je u podrobnoj studiji pokazao kako je vlada u Njemačkoj izvukla ogromne količine novca te da je očigledno kako najmoćnija ekonomija u Europi koristi sve moguće načine kako bi od tuđe nesreće stvorila jedinstven profit.

U zaključku studije stoji slijedeće:

„Jasno je kako zarada koju je ostvarila Njemačka u zadnjih pet godina premašuje cijenu same krize.“

Unatoč ciframa od kojih se svakom normalnom ljudskom biću vrti u glavi, činjenica je da su vlade Francuske, Nizozemske i Sjedinjenih Američkih Država također zaradili na Grcima, no u puno manjem obimu nego li su se okoristili Nijemci.

Uzimajući u obzir sve elemente otkrivene i s IWH-ovom studijom, postaje jasno zbog čega je njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble bio i ostao protiv oprosta dugova Grčkoj. Ovaj ministar se nedavno hvalio s odlično izbalansiranim državnim budžetom svoje države, no takvo stanje može uglavnom zahvaliti novcu koji su „dobili“ od Grka.

Njemačka smatra kako Grčka sada duguje zastrašujućih 316 milijardi eura, no pitanje je koliko će od tog novca pripasti Nijemcima?

IWH smatra kako je očigedno Njemačka postala šampion u euro zoni poglavito u dijelu nacionalnog izvoza, te da to može zahvaliti „neproporcionalnim beneficijama“ koje je stekla iz grčke dužničke krize.

Priznajemo da je IWH jedini ekonomski institut koji se usudio objaviti koliko strane zemlje zarađuju na Grcima, a naročito države koje se nalaze u EU, zajedničkoj političko-ekonomskoj tvorevini čiji je „ravnopravni“ član i sama Grčka.

U zadnjih nekoliko godina imali smo priliku vidjeti da je Njemačka zahtijevala najrigoroznije fiskalne mjere u slučaju Grčke i ciparske financijske krize, a svako iole odstupanje od njenih ciljeva je ignorirala i sabotirala, produljavajući krizu, umjesto da se ona riješi na način koji ne nalikuje gangsterskom lihvarenju.

IWH dodaje da je Grčka svaku godinu punila njemački državni budžet s 3% dodatnog novca. S takvom se „uštedom“ ne može pohvaliti niti jedna država na svijetu.

Agencija France-Presse je napomenula kako će Njemačka zarađivati na takvom stanju čak i ako Grčka ne plati više niti jednog jedinog centa, razlozi su jednostavni, novac koji je Njemačka uzela od Grčke su već uloženi te se na isti zarađuju kamate kroz kratkoročne i srednjoročne državne obveznice.

Javnost nije svjesna kako se Grci guše u dugovima jer plaćaju za konsolidacije privatnih banaka u svojoj zemlji. Ovakvu prljavu rabotu je prvi uveo George Bush mlađi te je s novcem poreznih obveznika SAD-a iz dugova izvukao privatne investicijske banke, s tim potezom je stvorio tešku svjetsku krizu. 2008. godine Barak Obama koristi 800 milijardi dolara novca poreznih obveznika za istu stvar, te nastaje jedna od najvećih modernih ekonomskih kriza iz koje se Grčka još uvijek nije izvukla.

Neki ekonomi napominju kako je Njemačka u Grčku uložila 90 milijardi eura, no sve čitatelje moramo podsjetiti da se radi o novcu koji je poslužio uglavnom za konsolidiranje privatnih banaka, a tek neznatni dio je utrošen na plaćanje „kamata na kamatu“ točnije obaveza koje Grćka vlada nije mogla ispuniti, te su joj se zbog toga naplaćivale i još se naplaćuju ogromne zatezne kamate.

Grčka je zbog Njemačke politike i uvjetovanja gotovo čudovišnih uvjeta „naplate dugova“ propustila dvije isplate Međunarodnom monetarnom fondu i to za šesti i sedmi mjesec 2015.

Unatoč činjenici kako Grčka najvjerojatnije neće moći isplatiti niti novougovorene obaveze Europskoj centralnoj banci, čiji krajnji rok pada na 20.08.2015., glasnogovornik kancelarke Angele Merkel, gospodin Steffen Seibert je napomenuo slijedeće:

„U ovoj kriznoj situaciji temeljitost je važnija od brzine.“

Bez obzira na uglađen stil izražavanja s kojim se koristio Seibert, čini nam se da Njemačka zapravo nigdje ne žuri, kako i bi, kad zarađuje na tuđoj muci.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

Germany made €100bn profit on Greek crisis – study

Revealed: Germany Made 100 Billion Euros from Greek Crisis

Germany government gained from Greek crisis – IWH study