PRIZMA DRUŠTVA

Monarhije su najveći svjetski dužnici

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Agencija Standard & Poor je otkrila kako su monarhije najveći globalni dužnici. Od 129 država na svijetu, 39 pripada monarhijskim političkim uređenjima, pa ipak iako su one u manjini, njima pripada 40% sveukupnog duga.

Najzaduženija monarhija na svijetu je carevina Japan, koju vodi car Akihito. Japan je dužan preko 11 trilijuna dolara, što je nevjerojatnih 25% svjetskog duga.

Kraljica Elizabeta drugi je monarh više od dvanaest država Commonwealtha, pa ipak pod njezinom se krunom krije 8,2% sveukupnog svjetskog duga.

Iako su monarhije najzaduženije, imaju jako dobar ili odličan kreditni rejting. Kako je to moguće?

Iako su monarhije najzaduženije, imaju jako dobar ili odličan kreditni rejting. Kako je to moguće?

Ostale institucionalne monarhije poput Švedske, Norveške, Danske, Nizozemske, Španjolske i slične zemlje drže 5,9% svjetskog dužničkog kolača.

Na apsolutne monarhije poput Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i drugih sličnih zemalja otpada 0,4% globalnog dužničkog dijela.

Na nemonarhije otpada 60,2% dužničkog kolača, no s obzirom da je njih gotovo tri puta više nego li monarhija, tada dužnički odnosi dobivaju potpuno drugačiji predznak.

Standard & Poor je zaključio kako apsolutne monarhije imaju puno bolju financijsku sliku, no smatraju kako je za takvo stanje uglavnom „kriv“ novac koji se dobiva velikim količinama prirodne nafte i plina, a apsolutne monarhije uglavnom zavise od profita zarađenog na zemnim bogatstvima svojih država.

Gotovo sve apsolutne monarhije se nalaze u Arapskom svijetu počevši od Maroka na zapadu do Omana na istoku, te kraljevine Brunei u Jugoistočnoj Aziji.

Nevjerojatno je da najzaduženije monarhije imaju najbolji kreditni rejting, te rangiraju između BBB i BBB-. Najveći kreditni rejting je AAA, a najmanji je D.

Ista agencija je Grčku, krajem lipnja 2015., srozala na kreditni rejting CCC, što je samo korak od katastrofe, zapravo Grčkoj se do rejtinga D (kada joj više nitko neće davati zajmove) dijeli još jedino ocjena CCC-.

Unatoč ciframa o kojima mi obični ljudi niti ne možemo sanjati, monarhije se i dalje zadužuju bez ikakvog utjecaja na njihov kreditni rejting.

Ako ste ikada sumnjali u činjenicu da su ekonomska i financijska kretanja, u globalu namještena, mogli biste još jednom promisliti o ovome što smo napisali.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

Monarchies account for 40% of global debt – Standard & Poor’s

S&P rates the monarchies: Queen Elizabeth comes in first and last

Standard & Poor’s Downgrades Greece’s Credit Rating