TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Pareidolija – percepcija nepostojećeg

Autor: Tomislav Pavlović

Matrix World

Iako bi se po imenu dalo zaključiti da se radi o nekom rijetkom fenomenu, pareidolija je svakodnevna pojava u životu većine ljudi, a odnosi se na perceptivnu varku pomoću koje prepoznajemo objekte tamo gdje ih zapravo nema. No, zašto ponekad vidimo životinje u oblacima? 

Pareidolija je, poput brojnih drugih, evolucijski koristan mehanizam. U pradavna vremena kamenog doba ljudsko se društvo bavilo primarno lovačko-sakupljačkim aktivnostima. Budući da ljudi tada nisu bili na vrhu hranidbenog lanca, bilo im je važno na vrijeme prepoznati obrise u okolini kako ne bi zakasnili reagirati na prijetnju – čak i pod cijenu pogreške. Tada, važnije je bilo upozoriti ostale i na obližnjeg glodavca nego riskirati i ne upozoriti ih na potencijalnog predatora. Moždana regija poznata kao fuziformna brazda, smještena sljepoočnom režnju, zadužena je za prepoznavanje obrazaca u primljenom vidnom podražaju kao lica i objekte. U nejasnim uvjetima (preslabo ili prejako osvjetljenje, kratko vrijeme izloženosti i drugo), moguće je da se informacije iz primarnog vidnog korteksa pogrešno protumače te da dođe do prepoznavanja obrazaca tamo gdje ih zapravo nema. Postoji i auditivna pareidolija – pojava da čujemo riječi iako se zapravo radi o nepovezanom nizu glasova. Rorschachov test mrlja, jedan od kontroverznijih instrumenata u psihologiji, zasniva se upravo na principima pareidolije – osobama se pokaže list papira s mrljom, a one pokušavaju objasniti što u njoj vide. Osim u znanosti, pareidolija je imala velik utjecaj i na pojedine umjetnike, poput da Vincija.

Koji su poznatiji primjeri pareidolije u svakodnevnom životu? Najočitiji primjer su oblaci. Koliko ste puta u oblacima vidjeli životinje, lica ili stvari? A ponekad i cijele scene? Također, česta pojava pareidolije su likovi svetaca koji se pojavljuju ni više ni manje nego – u hrani. Tako se Majka Terezija jednom prilikom pojavila u pecivu s cimetom, Isus u sendviču sa sirom, na tortiljama i na tostu. Iako nije svetac, Abraham Lincoln se jednom pojavio iz oblaka, čemu „svjedoči“ i snimka na YouTube-u, dok se na mjesecu povremeno pojavi zec. No, pareidolija nije samo problem ljudske vrste – jeste li primijetili da Vaši pametni telefoni prilikom fotografiranja ponekad prepoznaju lice tamo gdje ga nema?

Iako ponekad čini život kompliciranijim, u većini slučajeva pareidolija ne unosi štetu u naš život. Naprotiv – ponekad nas obraduje vidjeti neki lijepi oblik u oblacima, pogotovo ako se želimo opustiti i privremeno odmoriti od užurbanog ritma života. Stoga je dobro povremeno se prepustiti tim neobičnim oblicima i, dok ih pokušavamo povezati u smislenu cjelinu, zaboraviti na svakodnevne brige i probleme.

Pareidolija je usađena u svima nama, pogledajte galeriju da se sami uvjerite, vidite li prepoznatljive oblike i lica tamo gdje ih zapravo nema?

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

 

Izvori:

http://www.livescience.com/25448-pareidolia.html

http://www.livescience.com/45414-brain-face-pareidolia.html

http://www.livescience.com/15496-face-clouds.html

http://www.livescience.com/34419-rabbit-in-moon-pareidolia.html

http://www.livescience.com/14579-face-gandhi-google-mars.html