TEHNOLOGIJA I ZNANOST

U grčkom podmorju pronađen potopljeni grad star 4500 godina

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Sredinom 2014. godine grčki i švicarski arheolozi su u istočnom dijelu zaljeva Kiladha (dio Argolskog zaljeva) pronašli ostatke podvodnih struktura za čije stvaranje je definitivno bio „kriv“ čovjek. Nakon dodatnih istraživanja koja su trajala tijekom cijele 2015. godine, znanstvenici su zaključili da je njihovo otkriće puno važnije nego li se itko mogao nadati.

Ostaci Pavlopetrija i djelomične CGI rekonstrukcije.

Ostaci Pavlopetrija i djelomične CGI rekonstrukcije. Ovo je područje prozvano “grčka Atlantida,” no očigledno je da Egejsko more čuva još neka iznenađenja.

Čini se da Egejsko more osim Pavlopetrija krije još jednu senzaciju. Arheolozi sa sveučilišta iz Ženeve i Centra za podvodne antikvitete iz Ephorata su nakon opsežnih istraživanja izjavili kako su pronašli potopljeni grad star oko 4500 godina, te da je njegova površina punih 12 jutara (otprilike veličina 10 nogometnih igrališta).

Složena fotografija ostataka masivnog bedema koji je okruživao potopljeni grad.

Složena fotografija ostataka masivnog bedema koji je okruživao potopljeni grad.

Pored masivnih temelja obrambenih zidova, ronioci su zabilježili debele polukružne strukture koje se nalaze na strateškim mjestima zidina, smatra se kako je riječ o fortifikacijama koje su imale temelje od obrađenog kamena, dok su sami zidovi bili napravljeni od pečene cigle. Otkrivene su i brojne popločane ulice, čiji se površinski slojevi kamena još uvijek lijepo mogu vidjeti golim okom. Sam arheološki lokalitet se nalazi na dubini od jednog do tri metra, a znanstvena zajednica je ostala zbunjena jer tako dobro opasan i branjen grad nigdje u okolici nisu imali prilike vidjeti.

Od samog grada su ostali jedino temelji zgrada i fortifikacija, poločane ulice i sitni artefakti.

Od samog grada su ostali jedino temelji zgrada i fortifikacija, popločane ulice i sitni artefakti.

Unatoč procjeni o veličini nalazišta, zaključak je kako je potrebno napraviti nova istraživanja jer je dno pokriveno finim pijeskom te su njegove naslage sve veće kako se ide dublje u more. Ostaje mogućnost da je sam grad bio puno veći no za to treba vremena i istraživanja.

Unutar same fortifikacije su pronađeni ostaci različitih zgrada, od onih sa samo jednom prostorijom do kompleksnih formi za čije namjene arheolozi još nemaju točno objašnjenje.

Točna lokacija novootrkivenog potopljenog grada.

Točna lokacija novootkrivenog potopljenog grada.

Starost podvodnih građa je određena prema ostacima keramike, koja je razbacana po cijelom nalazištu.

Sam oblik potopljenog grada je tipičan za grčko brončano doba, no ostaje objašnjenje zbog čega je sama fortifikacija i kule u obliku konjske potkove toliko različite od bilo čega što se do sada moglo vidjeti.

Švicarski arheolog Julien Beck i voditelj istraživanja je zaključio kako je mogućnost otkrića velikog arheološkog nalazišta bila iznimno mala te da je puna veličina samog grada još uvijek upitna.

ostaci grnčarije iz najnovijeg podvodnog iznenađenja.

Ostaci grnčarije iz najnovijeg podvodnog iznenađenja.

Do sada su znanstvenici uspjeli sakupiti oko 6000 artefakata s nalazišta koji će biti ispitani tijekom zime, smatra se kako su određeni predmeti doneseni iz drugih područja, no takvo što uopće ne bi trebalo biti čudno jer je pozicija grada bila od iznimne važnosti za trgovačke rute brončanog doba.

Osim grnčarije, tipične crvene keramike, kamenih oruđa, znanstvenici su sakupili brojne noževe i mačeve od obsidijana, ukrasne predmete od terakote i poliranog kamenja, te kamenje za usitnjavanje žitarica.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

Ancient submerged city found in Greece dates back to 3,000 B.C.

4,500-year-old underwater city unearthed at Argolic Gulf

Massive Ancient Greek city, belonging to the era of early Bronze Age, found underwater

Massive Ancient Greek city discovered submerged in Aegean Sea [Photos]