SVIJET POD LUPOM

Kampiranje iznad zemlje

Autor: Anamarija Vukojević

Matrix World

Ako ste ikada kampirali, uživali u roštilju, sportskim aktivnostima u društvu sa svojom obitelji, rodbinom i prijateljima zasigurno se sjećate raznih insekata koji su vas ometali u tom doživljaju. Od napornih komaraca, mrava i svih mogućih vrsta buba cijeli susret se pretvorio u čangrizavo mahanje rukama u pokušaju da se riješite beštija. Ne morate više brinuti, barem za spavanje u prirodi i mirno druženje. 2010. godine engleska tvrtka Shirley-Smith izumila je vreću za ležanje – šator koji postavljate između drveća i tako se izdižete od često tvrdog tla i takvo razinu kampiranja dižete na sasvim višu ljestvicu, doslovno.

Kako je i tko je uopće došao do ovako zanimljive ideje?

1983. godine šestogodišnji dječak iz Londona na televiziji je gledao uništenje amazonski šuma. Nakon toga, sasvim slučajno, baka ga je odvela u kino gdje je gledao film “The Return of Jedi”. U filmu se susreo s dlakavim, slatkim bićima koji žive na drveću zvani Ewoksi. Oduševljen njihovim načinom života koji ih štiti od raznih neprijatelja poželio je jednog dana biti arhitekt i izgraditi takvo stanište i za sebe i za svoje voljene.

Možete li zamisliti ovakav život?

Možete li zamisliti ovakav život?

U 4-om mjesecu 2012. godine Alex Shirley-Smith (šestogodišnji dječak sa snom) u suradnji sa inovatorom Kirk Kirchevom doradio je svoju ideju šatora-ležaljke “The Stingray” koju su nakon mnogih neuspjeha napokon uspjeli plasirati na tržište.

Krajem 2013. godine tvrtka Shirley-Smith pustili su u prodaju ovaj model, nazvan The Stingray/raža. Šator “Tentsile” je prijenosna jedinica za življenje koja pruža smještaj za tri osobe. S tri uporišne točke i korištenjem napetosti umjesto polova “Tentsile” je napola šator, napola vreća za ležanje. Izgrađen je uz pomoć strukture koja nalikuje na mrežu i okvira koji se po potrebi sastavlja i rastavlja. Sama konstrukcija je napravljena od biorazgradive plastike te vodotpornog materijala koji se ne može zapaliti. Strane služe za spavanje dok je centralni dio osmišljen kao dnevni boravak. Ulazi se preko ljestava koje možete spustiti i dići po želji. Kako praktično, zar ne? Šator možete naručiti u raznim bojama, osim toga, ukoliko ste na mjestu na kojemu nema drveća možete rastegnuti šator na postolju.

Možete li zamisliti užitak buđenja u ovakvom okruženju?

Možete li zamisliti užitak buđenja u ovakvom okruženju?

U 12-om mjesecu 2013. godine ponuđeno im je da na Fijiu stvore prvo eco naselje u jedinstvenom okruženju koje sadrži organsku farmu i skrivene pješčane plaže.

Nakon puno muke, ulaganja, truda i neprestanog rada na novim inovacijama u 6-om mjesecu 2014. godine napokon su uspjeli otvoriti tvornicu koju je, nakon samo jednog tjedna rada, zatvorila kineska vlada tvrdeći da su ukrali ideju od puno jače tvrtke na tržištu.

Nakon što su dokazali da je proizvod originalno njihov i da je izumljen prije nego što se to dogodilo u Kini dobili su nagradu za najbolju kamping opremu na ISPO-u 2015.

S objašnjenjem za postavljanje šatora:

Ovo bi trebao biti akvizit svake obitelji. Jednostavno, praktično i lako za postavljanje.

Ovo bi trebao biti akvizit svake obitelji. Jednostavno, praktično i lako za postavljanje.

Na žalost, u Hrvatskoj je od 28. prosinca 2006. godine zabranjeno kampiranje izvan kampova. Kazna je u iznosu od 1.000 kuna po šatoru. Pa ako ste do sada kampirali a niste bili uhvaćeni to je samo zato što gospodarski inspektori ne izvršavaju svoju dužnost.

Pa ako imate tisuću kuna sa strane ili jednostavno vjerujete u svoju sreću upustite se u avanturu s “Ražom” šatorom koji vam donosi sasvim novi pogled na kampiranje.

Podijelite s nama svoje iskustvo i savjete.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

The Best Camping Accessory You Could Ever Wish For

Tentsile

Tentsile Treehouse Tents Provide a Safe Haven in the Treetops!

ISPO BRANDNEW WINNER 2015

About us