PONERIZACIJA DRUŠTVA

Je li udaranje djece i podmetanje nogu izbjeglicama novinarski posao?

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Zamislite da preživite godine napada ISIS-a, zamislite da preživite bijeg preko Mediterana, prijelaze nekoliko granica, nerede s policijom, suzavac, pendreke, žegu, glad, žeđ i na koncu vas deportiraju nazad u pakao, samo zato što vas je novinarka nekoliko puta udarila te vam je na kraju podmetnula nogu kako bi vas policija lakše uhvatila? Ne ovo nije suluda izmišljotina već stvarnost koju je teško ignorirati.

Unatoč sve većim pokazateljima kako je najveći dio novinara i izvjestitelja pristran te pomno prati uređivačku politiku koju određuju sponzori i cenzori, javnost rijetko kada razmišlja o tome tko im oblikuje stvarnosti i koliko su svjetske vijesti „dorađene i oblikovane“ kako bi odgovarale onima na vlasti.

Zahvaljujući takvim „rabotama“ javnost se sve više dijeli, a najbolji pokazatelj te čudnovate podjele mišljenja javnog mnijenja je nedavna izbjeglička kriza koju Amerika, EU i Izrael pokušavaju svaliti na leđa ISIS-a kako bi izbjegli vlastitu odgovornost sustavnog destabiliziranja i uništavanja Bliskog istoka.

No osim globalne „krivice“ medija, možemo vidjeti i kako se ponašaju najgori od najgorih.

"Vrla" novinarka na (ne)djelu, podmeće nogu ocu i sinu izbjeglicama.

“Vrla” novinarka na (ne)djelu, podmeće nogu ocu i sinu izbjeglicama.

Petra Laszlo, novinarka i snimateljica N1TV-a iz Mađarske je nedavno pratila događaje na graničnoj točci Roszke na srpsko mađarskoj granici, nju izbjeglice iz Bliskog istoka koriste kao tranzit za put u Austriju i Njemačku.

Je li ovakvo ponašanje "profesionalno"?

Je li ovakvo ponašanje “profesionalno”?

Ona je neko vrijeme snimala bijeg izbjeglica, no na koncu se odlučila pridružiti policijskom poslu, točnije onesposobiti izbjeglice u njihovom bijegu.

Otac pokušava glavom ublažiti težinu pada na dijete.

Otac pokušava ublažiti težinu pada na dijete. Fotografija vlasništvo Reutersa.

Prvo je podmetnula nogu ocu koji je nosio malo dijete kako bi ih omela u bijegu. Nesretni izbjeglica je pokušao zaštiti dijete pri padu ne mareći za sebe.

U drugom slučaju, Petra Laszlo prvo udara djevojčicu u noge.

U drugom slučaju, Petra Laszlo prvo udara djevojčicu u noge. Foftografija vlansištvo AFP/Getty Images

U drugom slučaju vidimo vrlu novinarku kako nekoliko puta udara djevojčicu u noge kako bi je omela u bijegu.

A nakon toga joj podmeće nogu, kako bi djevojčica pala.

A nakon toga je još jednom udara, kako bi djevojčica pala. Fotografija vlasništvo AFP/Getty Images.

Ako se pitate kako su ove slike i video snimke došle u javnost, tada vam moramo otkriti ime novinara kojega više brine istina nego li spašavanje karijere „kolegice.“

Sreća u nesreći je da su ovaj put, društvene mreže su brzo reagirale.

Sreća u nesreći je da su ovaj put, društvene mreže brzo reagirale.

Video klip s Petrom Laszlo koja je oborila oca i sina s podmetnutom nogom je snimio i objavio novinar TV kuće RTL iz Njemačke Stephan Richter na Twitteru, a nakon toga su je podijelili brojni mediji.

Brzi odgovor na društvenim mrežama.

Brzi odgovor na društvenim mrežama.

Nakon što su korisnici društvenih mreža javno osudili ponašanje novinarke i snimateljice N1TV-a, te nakon što je osudu dobila od kolega i njihovih medijskih kuća, N1TV joj je bila prisiljena dati otkaz.

Dva dana nakon objave materijala glavni urednik N1TV-a Szabolcz Kisberk je dao izjavu za javnost u kojoj stoji slijedeće:

„Ugovor o radnom odnosu sa Petrom Laszlo je danas raskinut, što se nas tiče, slučaj je time zaključen.“

No zapravo nije ništa s time zaključeno osim prestanaka radnog odnosa Laszlove, N1TV je YouTube televizija koja prati politiku ultradesničarke stranke Jobbik koja pak smatra kako izbjeglice nemaju što tražiti u Mađarskoj te ih što prije treba deportirati iz zemlje bez ikakvoga pomaganja ili davanja prava na azil i tranzit u druge zemlje.

Dakle Petra Laszlo je samo pratila politiku stranke koja je vezana za njenu (bivšu) TV kuću.

Na žalost stranka Jabbik se nije oglasila o ovom užasnom slučaju i po svemu sudeći niti neće.

Petra Laszlo bi za napad na ljude (s posebnim naglaskom za napad na maloljetne osobe) mogla dobiti do pet godina zatvora, nakon što su je policiji prijavile dvije male opozicijske stranke u Mađarskom parlamentu, no ipak bojimo se da će, ako ovaj slučaj i dođe do suda, Laszlova dobiti maksimalnu kaznu, jer je njezinim nedjelima svjedočilo na desetine policajaca koji na njeno divljanje uopće nisu reagirali.

Pitanje je bi li novinarka i kamerman N1TV uopće dobila otkaz da je nije „otkucao“ kolega novinar, bi li javnost uspjela napraviti tako snažan pritisak na poslodavce, da je nakon objave RTL-a (jedne od najjačih TV kuća u Europi koja ima dva TV kanala i u Hrvatskoj) nisu preuzeli i ostali mediji jer je im je takvo što dizalo čitanost i gledanost?

Bi li se takvo što dogodilo da se radilo o novinaru neke jake medijske kuće, a ne marginalnog YouTube TV kanala?

I na koncu, ima li Petra Laszlo imalo osjećaja prema ljudima ili je u pitanju osoba s karakternim poremećajem iz domene “tamne trijade”?

Odgovore na ova pitanja zaista ne znamo, ali se nadamo da je slučaj Petre Laszlo iznimka, a ne pravilo.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

Mađarska: Zlostavljanje izbjeglica od strane snimateljice mađarske televizije N1

Hungarian reporter fired after being caught on video kicking and tripping refugee children

Camera operator fired after videos show her ‘tripping and kicking’ refugees in Hungarian village of Roszke

Hungarian TV camerawoman fired for tripping Syrian migrants

Hungarian camerawoman faces criminal investigation after kicking a little girl and tripping up a migrant father carrying his terrified young child as they fled police

WATCH: Hungarian video journalist trips refugees running from police

Hungarian camerawoman faces criminal charges