TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Neuralna osnova suosjećanja

Autor: Tomislav Pavlović

Matrix World

Zamislite trogodišnje dijete kako trči po kući sa škarama i, nakon nekoliko krugova, padne, poreže se i zaplače. Dio roditelja oštro bi pristupio rješavanju situacije pokušavajući osigurati da se takve opasne aktivnosti više ne ponove, dok bi drugi dio bio prvenstveno zabrinut zbog djetetovog plača te pokušavao što mirnije riješiti situaciju. Obje skupine roditelja iskazuju urođeno ponašanje – dio je vođen sustavom za zaštitu od opasnosti i noradrenalinom, zbog čega reagiraju agresivno, a dio oksitocinom i sustavom za pružanje njege. Primjerenost reakcija nije fokus ovog članka, nego pitanje zbog čega osobe koje vide istu scenu na nju mogu reagirati naizgled potpuno oprečno te kako obje te reakcije mogu biti urođene.

Jedno od najjednostavnijih objašnjenja jest ono koje uključuje neurotransmitere – molekule u mozgu koje neuronima omogućavaju razmjenu informacija. Ukoliko se situacija protumači stresnom, doći će do oslobađanja kortizola, „hormona“ stresa, (i noradrenalina) i obrambene, a ponekad i agresivne reakcije koja može biti usmjerena prema bilo komu iz okoline, ali i prema sebi. Ukoliko se situacija protumači tako da je nekom potrebna pomoć, aktiviraju se neuralni krugovi oksitocina, „hormona“ ljubavi i ponašanje postaje vođeno suosjećanjem. No, za potpun odgovor na pitanje, važno je zapitati se kako se ti neuralni krugovi aktiviraju, odnosno što potiče lučenje spomenutih tvari u mozgu.

Dio odgovornosti za suosjećanje prema drugima, prema polivagalnoj teoriji, opravdano je pripisati živcu „lutalici“ (lat. nervus vagus). Osim već poznatih funkcija autonomnog živčanog sustava, poput upravljanja probavom, odmaranjem i razmnožavanjem, utvrđen je i njegov utjecaj na socijalne aktivnosti, pri čemu se njegova aktivacija pokazala povezana sa suosjećanjem s drugima. Prema rezultatima istraživanja, što je nervus vagus bio jače ekscitiran, osoba je intenzivnije osjećala suosjećanje prema drugima. No, kako bi se emocija mogla razviti, nužno je da osim živca postoji i odgovarajuća biološka osnova u vidu razvijenih neuralnih krugova u mozgu. Brojnim istraživanjima utvrđeno je postojanje sustava zrcalnih neurona – neurona koji omogućuju empatiju. Način njihovog rada, za razliku od utvrđivanja njegove precizne lokacije, relativno je jednostavan i svodi se na princip zrcala: u mozgu se iste moždane regije aktiviraju kada nešto radimo (primjerice, dižemo ruku) i kada gledamo kako netko drugi nešto radi (diže ruku), što predstavlja jednu od osnova učenja, ali i emocija poput suosjećanja. Najjednostavnije objašnjenje njegove funkcije bilo bi reći da mozak „zamišlja“ da se događaji iz okoline dešavaju nama (ili da ih mi izvodimo) te procjenjuje kako bi nam u toj situaciji bilo te na temelju toga donosi odluke o daljnjem djelovanju. Možda najočitiji dokaz njegovog postojanja su specifične razlike u aktivaciji mozga kod psihopata, osoba koje ne osjećaju empatiju. Ipak, u određenoj mjeri, istraživanjima je utvrđeno da je empatiju moguće i uvježbati, primjerice mindfulness meditacijom, no za takvo što potrebna je volja i suradnja, što kod psihopata nije slučaj.

Istraživanja mnogih neuroznanstvenika usmjerena su na lociranje dijelova sustava zrcalnih neurona, što nije jednostavan zadatak budući da sustav omogućuje razumijevanje tuđih emocija, ali i osjeta (poput boli) te je povezan s brojnim regijama mozga. Iako nije savršen, on predstavlja naš najbolji sustav za telepatiju – omogućuje nam da saznamo informacije iz okoline bez da ikog išta pitamo, na čemu mu, u najvećem broju situacija, ipak moramo biti zahvalni.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

http://www.livescience.com/14151-neuroscience-esteem-criticism-compassion.html

http://www.livescience.com/6858-arguments-good-health-study-suggests.html

http://www.livescience.com/42198-what-is-oxytocin.html

http://www.livescience.com/3529-brain-struggles-social-compassion.html

http://greatergood.berkeley.edu/article/item/measuring_compassion_in_the_body?utm_source=GGSC+Newsletter+-+March+2015&utm_campaign=GG+Newsletter+-+March+2015&utm_medium=email

http://www.livescience.com/11002-mirror-neurons-understand.html

http://www.livescience.com/1628-study-people-literally-feel-pain.html

http://www.livescience.com/38421-psychopaths-feel-empathy-when-they-try.html

http://www.livescience.com/45796-brain-scans-train-empathy.html

http://www.livescience.com/3529-brain-struggles-social-compassion.html