TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Što je zavodnik bez smisla za humor?

Autor: Tomislav Pavlović

Matrix World

Smisao za humor jedna je od socijalno poželjnijih osobina koja u različitim životnim situacijama neupitno utječe na dojam koji ostavljamo na druge. No, što je tako privlačno u nečijoj sposobnosti nasmijavanja drugih?

Neka od objašnjenja (iako, ne sva) ističu kako je smisao za humor povezan s inteligencijom i kreativnošću te da je on indikator domišljatosti osobe koja ga izražava, što je kroz ljudsku povijest bila važna osobina. Prema nedavnom američkom istraživanju, uspješnost izmamljivanja osmjeha iz osobe suprotnog spola povećava vjerojatnost za dugoročnu vezu. Naime, najboljim indikatorima buduće veze pokazali su se količina šala koje je muškarac pričao i količina smijeha koju je kod žene izazvao. Objašnjenje koje su znanstvenici pružili sasvim je jednostavno: ukoliko se s nekim možete dobro nasmijati, predstojeći romantičan odnos vjerojatno će biti ispunjen smijehom i zabavom. Također, istraživanja su ukazala i na važnu ulogu humora u relaksaciji od svakodnevnog stresa i održavanju subjektivne dobrobiti, što su također faktori važni za održavanje dugoročnih romantičnih odnosa.

No, osim sadržaja same šale, važan je i način na koji je ona izrečena. Poput brojnih drugih ljudskih mehanizama (primjerice, zijevanja), i humor je „socijalno zarazan“. Zahvaljujući sustavu zrcalnih neurona, tuđe ugodne emocije pobuđuju ugodne emocije u nama, a isto pravilo vrijedi i za osmjehe. Stoga, ako se prilikom pričanja šale osmjehujemo, veća je vjerojatnost da ćemo kod slušatelja izazvati očekivanu, ugodnu reakciju. Također, tehnikama funkcionalnog snimanja mozga pokazalo se da je „smisao za humor“ smješten u sljepoočnom režnju mozga koji postaje aktivniji što su izrečene šale smješnije.

No, zbog kako humor zapravo djeluje? Istraživanjima je utvrđena povezanost humora i endorfina. Endorfini su neurohormoni koji se otpuštaju prilikom vježbanja i drugih tjelesnih aktivnosti, a poznato je njegovo pozitivno djelovanje na formiranje socijalnih odnosa, stvaranje osjećaja “nagrade”, kao i smanjivanje osjećaja boli, čime se zapravo ukazalo i na „medicinsku“ primjenu humora.

Zaključak ovog članka je jasan, a i relativno općepoznat – ako nam je doista stalo do nekog, ponekad je dovoljno jednostavno se potruditi da se ta osoba osjeća ugodno u našem društvu. Ponekad je, kao što navedena istraživanja ističu, dovoljno samo izazvati poneki osmjeh – i fizička i psihička bol mogu nestati (ili se barem značajno umanjiti).

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

http://www.sciencealert.com/here-s-why-humor-is-important-in-romantic-attraction

http://www.livescience.com/9430-study-laughter-contagious.html

http://www.livescience.com/16038-laughter-soothes-pain.html

http://www.livescience.com/6973-study-humor-hopeful.html

http://www.livescience.com/48775-humor-brain-activity.html