TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Muška laktacija – izmišljotina, fenomen ili nešto treće?

Autor: Tomislav Pavlović

Matrix World

Jedno od češćih pitanja koje je intrigiralo ljude kroz povijest jest zašto muškarci imaju bradavice. Intuitivno, nema objašnjenja takve pojave, budući da su kod različitih vrsta sisavaca žene te koje doje, a ne muškarci. No, mogu li i muške bradavice proizvoditi mlijeko ili je ipak odgovor da služe samo „za ukras“ sasvim dovoljan?

Osnovni pojam za odgovor na ovo pitanje je prolaktin, hormon prednjeg režnja hipofize koji je ime dobio po tome što omogućuje laktaciju. Iako je logično pomisliti da je prolaktin ženski hormon, dokazana je i njegova prisutnost u muškom mozgu, kao i krvotoku općenito. Glavna je spolna razlika u količini prolaktina: prosječna žena ima otprilike dvostruko veću količinu prolaktina u krvi od prosječnog muškarca, a tijekom trudnoće se njegova količina može čak i udeseterostručiti. Tek u takvim količinama prolaktin izaziva laktaciju – i kod žena, i kod muškaraca. Intuitivno je teško zamisliti situaciju u kojoj bi zdravi muškarac, koji u prosjeku ima napola manje prolaktina u krvi od žene, mogao u kratkom vremenu udvadeseterostručiti količinu prolaktina u krvi, no postoje brojni dokazi muške laktacije. Nakon što su oslobođeni iz logora u Drugom svjetskom ratu, gdje su bili mučeni, gladni i žedni, te vraćeni u svakidašnji život, kod dijela muškaraca došlo je do laktacije. Uzrok navedene pojave bilo je oštećenje jetre, koja je zadužena za razgradnju prolaktina: u situaciji dugotrajne gladi, došlo je oštećenja cjelokupnog organizma, uključujući i jetru i hipofizu. No, prilikom ponovnog pravilnog unosa hrane, hipofiza se oporavila mnogo brže od jetre i počela lučiti uobičajene razine prolaktina. Budući da ga oštećena jetra nije mogla dovoljno brzo razgrađivati, došlo je do povećanja njegove količine u krvi te, posljedično, laktacije. Laktaciju također mogu izazvati tumor hipofize ili ciroza jetre, odnosno općenito poremećaji početka (hipofiza) ili kraja (jetra) ciklusa prolaktina.

Iako je rijetka, pojavi muške laktacije treba pristupiti s ozbiljnošću budući da ukazuje na neravnotežu hormona koja može biti posljedica različitih oboljenja. Dakle, u normalnim životnim okolnostima muške bradavice služe samo „za ukras“, iako u promijenjenim okolnostima mogu funkcionirati poput ženskih.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

http://www.sciencealert.com/chemical-messengers-how-hormones-help-us-sleep

http://www.livescience.com/45732-can-men-lactate.html

http://www.livescience.com/44859-liver.html

http://www.livescience.com/38679-human-body-system-endocrine-infographic.html