TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Roditeljstvo i neuralne promjene

Autor: Tomislav Pavlović

Matrix World

Roditeljstvo je bitna prekretnica u životu svake osobe. Dolazak djeteta predstavlja veliku promjenu životne situacije, koja se proteže od promjena u navikama do promjena u načinu upravljanja kućnim budžetom. No, jeste li znali da roditeljstvo izaziva čak i neuralne promjene kod oba roditelja?

Istraživanja provođena na mladim majkama, prilikom kojih su snimani njihovi mozgovi prije i nakon poroda, pokazala su da se nakon poroda poveća količina sive tvari u mozgu majke. Količina novorazvijene sive tvari bila je veća kod majki koje su bile entuzijastičnije oko svojeg djeteta, a najizraženija povećanja zabilježena su u amigdalama, hipotalamusu, parijetalnom i prefrontalnom režnju, za koje je poznato da su povezane s regulacijom emocija, rasuđivanjem i motivacijom.

Kakve se promijene stvaraju u glavama roditelja s dolaskom njihova potomka na svijet?

Kakve se promijene stvaraju u glavama roditelja s dolaskom njihova potomka na svijet?

Ipak, još uvijek nije razjašnjeno uzrokuju li promjene u mozgu intenzivnije roditeljske emocije ili je situacija obrnuta. Druga neuralna promjena odvija se u dijelu mozga zvanom substantia nigra, povezanom s lučenjem dopamina. Dopamin je hormon ugode koji igra važnu ulogu u oblikovanju ponašanja – radnje povezane s ugodom ćemo ponavljati, radnje koje nisu povezane s ugodom ćemo izbjegavati ili zanemarivati. Budući da osmjeh djeteta može aktivirati lučenje dopamina, i substantia nigra može svojom aktivnošću poticati roditeljsko ponašanje, povezujući ga s čistim užitkom. Također, reorganizacija mozga, prema rezultatima nekih znanstvenika, dovodi i do boljeg prostornog pamćenja majke, ali i boljeg prepoznavanja izraza lica. Dakle, mozak majke mijenja se na način koji joj omogućuje adekvatniju skrb za dijete – i uživanje prilikom pružanja iste.

No, što je s očevima? Prema istraživanjima, i u muškom se mozgu tijekom roditeljstva odvija niz promjena. Što je angažiraniji u roditeljstvu, mozak oca postaje sve sličniji mozgu brižne majke. Također, u muškom tijelu dolazi do povećanja količine „ženskih“ hormona, estrogena i prolaktina, te hormona privrženosti, oksitocina, a smanjenja količine testosterona, što je povezano sa smanjenog agresivnošću očeva, koja je nužan preduvjet za brigu o djetetu. Istraživanja provođena na životinjama pokazala su da novopečeni očevi doživljavaju povećanje hipokampusa, regije povezane s navigacijom i pamćenjem, kao i njušnih regija. Općenito, smatra se da roditeljstvo donosi veliku raznolikost u životu očeva, koja se ogleda u brojnim novim iskustvima i, posljedično, razvoju mozga. Iako se dugo vremena smatralo suprotno, očevi također postaju osjetljivi na zov svog djeteta, u raspoznavanju kojeg su podjednako dobri kao i majke.

No, ne bi bilo opravdano iz priče o roditeljstvu izostaviti i trećeg, neizostavnog člana – dijete. Razvoj djetetovog mozga genetski je zapisan, no na njega u velikoj mjeri utječe i okolina, odnosno roditeljstvo. Stoga je, prilikom donošenja važnih odluka, potrebno temeljito promisliti o njihovim posljedicama, budući da one mogu usmjeriti razvoj djeteta u neželjenom smjeru, unatoč svoj „dobroj genetici“.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

http://www.livescience.com/36346-motherhood-brain.html

http://www.livescience.com/46322-fatherhood-changes-brain.html

http://www.livescience.com/36591-motherhood-brain-memory-smarter.html

http://www.livescience.com/17655-pregnancy-change-moms-brains.html

http://www.livescience.com/45492-how-motherhood-affects-the-brain.html

http://www.livescience.com/37435-fathers-importance-kids.html

http://www.livescience.com/28753-dads-identify-babies-cries.html