TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Prolaktin i njegove raznolike funkcije

Autor: Tomislav Pavlović

Matrix World

Prolaktin je hormon hipofize koji je najpoznatiji kao hormon laktacije. No, laktacija predstavlja samo jednu od posljedica promjene količine prolaktina u krvi, dok su ostale, neopravdano, najčešće potisnute u drugi plan.

Evolucijski najvažnija funkcija prolaktina jest dojenje, no i povezivanje djeteta/mladunčeta i majke. Kod ljudi, tijekom dojenja se kod majke oslobađaju prolaktin i oksitocin, koji zajednički izazivaju ugodne emocije i stvaraju preduvjete za razvoj privrženosti. Osim toga, dolazi i do promjena u mozgu majke, koje se dijelom pripisuju i prolaktinu. No, neuralne promjene događaju se i u mozgu oca. Ponekad dolazi do inverzije „muških“ (primarno testosterona) i „ženskih“ (prolaktina i estrogena) spolnih hormona kod muškarca tijekom trudnoće njegove partnerice, što može dovesti i do „muške trudnoće“, odnosno pojave da muškarac osjeća neke od simptoma trudnoće iako nije trudan. Izvan trudnoće, prolaktin se u najvećim količinama i kod muškaraca i kod žena otpušta tijekom sna. Nedostatak sna može dovesti do neravnoteže u koncentraciji prolaktina, koja posljedično dovodi do slabljenja imuniteta i problema s koncentracijom. Smatra se i da je razlika u koncentraciji prolaktina u krvi, kojeg kod žena ima 60-100% više nego kod muškaraca, jedan od uzroka zbog kojih žene plaču češće nego muškarci. Poznati fenomen PMS-a također je povezan s prolaktinom, odnosno privremenom preosjetljivošću ženskog organizma na isti. Ipak, unošenje masnih kiselina može smanjiti spomenutu preosjetljivost, što je povezano s nalazima drugog istraživanja koje je ukazalo na povezanost niže koncentracije prolaktina s višom koncentracijom šećera u krvi te većim BMI.

Seksualna moć muškarca također ovisi o razini prolaktina u njegovoj krvi. Pokazalo se da muškarci s nižom koncentracijom prolaktina u krvi imaju više teškoća u seksualnom životu, kao i da manje uživaju u njemu, od muškaraca s višim razinama prolaktina. No, izrazito visoke razine prolaktina također dovode do gubitka seksualne želje muškarca i različitih seksualnih disfunkcija. Prilikom ejakulacije, dolazi do preplavljivanja mozga različitim hormonima, između kojih se nalazi i prolaktin. Budući da je muško tijelo osjetljivije na njega od ženskog, a sam hormon je povezan sa spavanjem, pretpostavlja se da je upravo on jedan od uzroka zbog kojeg muškarci postanu pospani nakon seksualnih odnosa. Dokaz toga su i rezultati studija koje su pokazale da se muškarci koji luče manje prolaktina brže oporave nakon seksualnog odnosa, to jest postanu spremni za novi. Učinak lučenja prolaktina nakon orgazma jednak je i kod žena – dovodi do smirenja.

Smatrate li ova djelovanja neobičnima, djelovanja prolaktina na druge vrste još je raznolikije. Primjerice, jedna vrsta morskih pasa koristi prolaktin kako bi smanjila bioluminiscenciju, odnosno kako bi inhibirala stanice zbog kojih njihovo tijelo prirodno svijetli u mraku morskih dubina. Začuđujuće je koliko jedna molekula može imati različitih funkcija, no zapravo ih ima mnogo više, a budućnost će pokazati koliko će ih još biti otkriveno.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

http://www.sciencealert.com/chemical-messengers-how-hormones-help-us-sleep

http://www.livescience.com/50774-awesome-being-a-mom.html

http://www.livescience.com/51183-tim-hunt-why-women-cry.html

http://www.livescience.com/35387-fatty-acids-relieve-pms.html

http://www.livescience.com/41322-low-prolactin-men-sexual-impairment.html

http://www.livescience.com/32445-why-do-guys-get-sleepy-after-sex.html

http://www.livescience.com/19918-tiny-shark-bioluminescent-belly.html

http://www.livescience.com/10172-brains-moms-grow-study-reveals.html

http://www.livescience.com/9788-motherly-behavior-grows-brain-cells.html

http://www.livescience.com/46322-fatherhood-changes-brain.html

http://m.livescience.com/48028-why-do-some-men-show-signs-of-pregnancy.html