PONERIZACIJA DRUŠTVA

Ovih pet medijskih kompanija kontrolira i oblikuje vijesti koje dolaze do vas!

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Bez obzira na to u kojoj državi živite, koji TV program gledate, koju radio postaju slušate, koje novine čitate, koji portal pregledavate gotovo je sigurno da će informacije biti uređene i filtrirane iz samo pet globalnih izvora. Moć je ovih kompanija tolika da pokrivaju 90% svog medijskog prostora na planeti!

1presstitues 2

PRESSTITUTE je novinar ili vlasnik medijske kuće koji namjerno plasira neistinite i posebno dorađene vijesti koje odgovaraju vlastima i korporacijama. Ova je kovanica stvorena od dvije riječi: ‘press’ (novine, novinari ili tisak) i ‘prostitute’ (prostitutka, uličarka), a stvorio ju je Gerald Celente smatrajući kako su mainstream mediji i novinari prave prostitutke jer se “prodaju za novac”.

Provjerite li dnevne vijesti ili pogledate večernji dnevnik iz različitih „izvora“ primijetit ćete da su informacije koje dobivate gotovo istovjetne. Na nekim televizijskim programima kopiranje ide toliko daleko da je čak i minutaža o određenim „vijestima“ potpuno ista. Udarne su vijesti već nekoliko godina dobro sinkronizirana stvar, a čak i naslovi u dnevnim novinama variraju s malim razlikama.

Kako je takvo što moguće kada nas se uvjerava da imamo pravo na slobodu informacija?

Globalna trakavica

Pet divovskih medijskih kuća pokriva 90% globalnog medijskog prostora, od toga četiri kompanije dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država dok jedna dolazi iz Europske unije, točnije, Njemačke.

Ove megakompanije osim TV postaja posjeduju većinu radio postaja, izdavačkih kuća, filmskih proizvođača i distributera, reklamnih kompanija, kompanija za proizvodnju i distribuciju glazbenog i video materijala te kotiraju visoko u kablovskoj televiziji, satelitskim i internetskim pružateljima usluga.

Riječ je o konglomeratima koji su „pomeli“ svu konkurenciju, a njihova imena jesu:

Time Warner – koji je svoj pohod na svijet započeo s CNN-om

News Corp – prijašnji Murdochov News Corporation koji je među prve tri najjače kompanije u Amerikama, Europi i Aziji

Bertelsmann – koji upravlja RTL-om, Sonyjem i većinom europskih i azijskih medija

Viacom – prijašnji CBS

Disney – koji više nema nikakve veze s prvotnom zabavom za cijelu obitelj već se uglavnom koncentrira na zabavu s izrazitim notama nasilja i seksualnosti, a na nekim svojim programima zastupa TV propovjednike na kojima zarađuje milijarde dolara godišnje.

1 tko posjeduje medije velika sa mw logom

Velika medijska petorka nalikuje na trakavicu od čijeg dodira nije nitko imun. Njihovi vlasnici i glavni urednici oblikuju svakodnevne vijesti u skladu s unutrašnjom politikom kompanije, a s obzirom na to da imaju najveći udio u medijskom prostoru, njihova stanovišta oblikuju našu stvarnost bez obzira na to što informacije koje dobivamo od istih najčešće nemaju veze s istinom jer su vlasnici već spomenutih glasni zagovornici američkog neokonzervatizma i imperijalističkog globalizma prožetog oligarhijom, ponerizacijom i političkom pristranošću.

Ove su kompanije konglomerati u pravom smislu te riječi, dakle, pripadaju najvećim internacionalnim kompanijama na svijetu. Velika je petorka zaslužna za lobiranje, reklamiranje, biranje i skidanje demokratskih i republikanskih političara u SAD-u te se smatra kako su im u tome pomogli njihovi nekadašnji predsjednici lakeji poput Reagana i Busha (starijeg i mlađega) koji su uz pomoć takozvanih deregulacija omogućili spajanje medijskih kuća, oslobađanje od poreza te ultimativne kontrole protoka informacija i uništenja malih neovisnih medijskih pružatelja usluga.

Medijska oligopolija

Znanost tvrdi kako se oligopol stvara kada nekoliko tvrtki dominira globalnim tržištem, točnije, kada imaju monopol nad nekim segmentom prodaje dobara, usluga ili informacija. S obzirom na to da danas pet konglomerata raspolaže s 90% medijskog prostora, jasno nam je kako je vrijeme poštene “tržišne utakmice” i slobode plasiranja informacija odavno prošlo. Strateška povezivanja medijskih kuća su sve do početka 80-tih godina XX. vijeka bila zabranjena u SAD-u, no zahvaljujući superbogatim lobijima, politika je omogućila stvaranje “gospodara informacija” koji kontroliraju sve što izlazi u medijima.

Iako bi nam trebale stranice kako bismo raskrinkali cijelu trakavicu, nabrojit ćemo neke dijelove globalnog medijskog oligopola:

News Corp posjeduje: Wall Street Journal, Fox News, Fix TV, London Times, New York Post, Sky TV, Star, The Australian, National Geographic, NRL, Herald Sun, The Weekly Standard, STATS, 20th Century Fox, Harper Collins, DirecTV, The Daily Telegraph, Liberty Media, Fiji Times, BSkyB, The Guardian, Austar, Vogue, The Sun, Sunday Times, Press Association, Herald Sun, Financial Times, Marketwatch, Daw Jones & Company, Harlequin Entreprises, Kappa Books, Zondervan Publishing i tako dalje.

The Walt Disney Company sadrži: Walt Disney Studios, ABC, ESPN, Disney Chanel, EA Networks, ABC Family, History, Lifetime, BIO, Hearst, Pixar Animations, Earth Star Inc, Lucasfilm., Marvel Music, MVL, Iron Works Productions , LLC, Touchstone Pictures, Hollywood Records, Buena Vista, DCPI, Club Penguin, Core Publishing, Marvel Comics, A&E, History, H2, Crime & Investigation, UTV, IG, RB Entertainment, Lifetime Entertainment Services, Vatikan UTV Ltd, Screenshot Television Ltd, D23, te ima udjela u RTL grupi između 15-50%.

Time Warner u svom sastavu sadrži: Warner Communications (u njemu je i Time Inc.), HBO, New Line Cinema, Turner Boradcasting System, The CW Television Network, Warner Bros, Kids WB, Cartoon Network, Boomerang, CNN, DC Comics, Hanna-Barbera, Castle Rock Entertainment, AOL, HLN, TNT, TBS, truTV, NBATV, MLB Network i drugi.

Bertelsmann u svom sastavu ima: RTL Group, N-tv, Vox, CNN.de, Arista, RCA, Sony BMG, Financial Time, Blic, Stern, Focus, Arvato, Direkt Group, Penguin Group, Gruner+Jahr, FreemantleMedia i tako dalje.

Viacom koji je progutao CBS u svom sastavu ima: Showtime, CBS, BET, MTV Networka, CW, CMT, Comedy Central, Nickelodeon, Logo, VH1, Spike TV, CBS News, CBS Sports, Paramount Pictures, Viacom Media Networks, DreamWorks, Xfire, Atom Entertainment, Harmonix, Wikipedia i druge.

Velika je petorka u mnogočemu zaslužna za socijalne, stranačke, ekonomske i moralne „vrijednosti“ te iz vidokruga izbacuje sve što im ne odgovara. U zadnje vrijeme čak otvoreno laže o onim ljudima i događajima koji se nalaze s druge strane medijskog „nišana“, iskrivljuje gotovo većinu navoda političara koje smatra protivnicima dok već petnaest godina pretvaraju muslimane u teroriste, a u posljednjih godinu i pol Rusija se pretvara u dio „osovine zla“ zajedno sa Sjevernom Korejom, Kinom, Iranom i Sirijom.

Izravna i neizravna cenzura

Iako će nekim čitateljima zvučati gotovo nevjerojatna pomisao da se informacije danas mogu oblikovati i filtrirati na način koji nikako ne odgovara istini, činjenica je kako postoje dva osnovna načina cenzure gotovo svih vijesti koje danas dolaze do javnosti.

Izravna cenzura nastaje unutar same velike petorke gdje vlasnici i članovi upravnih odbora određuju politiku istih kompanija. Glavni urednici prate smjernice kompanije, a novinari, htjeli – ne htjeli, moraju pisati izvještavati na način koji im određuje kompanija ili ostaju bez posla. Sve ove kompanije blisko surađuju s tajnim službama i vladama svojih zemalja te su jedna od najvažnijih oslonaca trenutačne zapadnjačke visoke politike.

Jeste li svjesni načina na koji mediji upravljaju s našom percepcijom?

Jeste li svjesni načina na koji mediji upravljaju našom percepcijom?

Neizravna se cenzura stvara na način koji malo kome upada u oči. Naime, velika medijska petorka ima u svojim rukama gotovo sve agencije za vijesti pa oni prvi izdaju vijesti u skraćenom obliku, a prednjače i po izdavanju video materijala i fotografija vezane za vijesti. Također, imaju posebne reportere koji se nalaze na svim kriznim žarištima i koji pokrivaju sve zemlje svijeta (isti također moraju pratiti politiku kompanije). Takve vijesti koriste sve agencije koje nemaju luksuz reportera na terenu i koje nemaju mogućnost saznavanja „informacija“ iz prve ruke. S obzirom da je velika petorka odlično „potkovana“ s brojnim internetskim portalima i satelitskim programima i vezama, njihove informacije u kratkom roku obiđu planetu bez sumnje o eventualnim malverzacijama i potrebom za provjerama. Manje medijske kuće koriste njihove materijale i na takav način se stvara indirektna cenzura čak i nad medijima koji zapravo nisu u vlasništvu istih. Velika petorka najviše pažnje poklanja televizijskim programima; razmotrimo zašto je to tako.

Televizijska hipnoza

Poznato je da žmirkanje televizijskog ekrana i ekrana kompjutera inducira alfa valove u mozgu, točnije titranje ekrana uspavljuje mozak i služi kao hipnotički otvarač. Na takav način postajemo prijemčivi svim informacijama koje dobivamo s „malih ekrana.“

Osim što postajemo podložni sugestiji, Herbert Krugman je u seriji istraživanja otkrio još davne 1969. godine kako čak i obične reklame utječu na lijevu moždanu hemisferu. U ovom se dijelu mozga nalaze centri za logiku i analitičko razmišljanje koji se u potpunosti zaobilaze upravo zbog titranja televizijskih ekrana. Naš mozak prestaje normalno raditi za vrijeme gledanja televizije.

Nakon dužeg gledanja televizije, naša moždana aktivnost će dodatno pasti, točnije inducirat će se theta valovi s kojim nestaje kritičko razmišljanje, no centri za memoriju ostaju aktivni isto kao i centri za izazivanje različitih emocija i senzacija. Što god nam tada dolazi s televizijskih ekrana mi ćemo upiti kao spužve i te će informacije, bile one vrijedne ili ne, ostati u našem mozgu. Drugim riječima, TV će na nas djelovati emocionalno dok će logika i kritičko razmišljanje ostati po strani.

Televizija je bila i ostala alt za masovnu hipnozu sviđalo se to nama ili ne. No, vratimo se malo na kompanije koje oblikuju naše mišljenje i percepciju.

Odbor za vanjske odnose

Nevjerojatna je činjenica kako su predstavnici velike petorke članovi Odbora za vanjske odnose SAD-a koji služi kao instrument za stvaranje američke globalne politike. Dovoljno je nabrojati kako su isti uvjetovali stvaranje sankcija brojnim zemljama te su odgovorni za sve ratove koji su se dogodili u posljednjih 15 godina i, naravno, za planiranje skidanja s vlasti svih legalno izabranih stranih lidera koji im nisu odgovarali. Njihov ključni zadatak je pripremanje američke javnosti za prihvat NJIHOVE POLITIKE, a nakon što medijska ofenziva započne u samom SAD-u, proširi se kao divlji plamen cijelim svijetom u nekoliko sati.

Osama bin Laden i Zbigniew Brzezinski tijekom "rata za neovisnost Afganistana" na slici vidite Osamu koji je od CIA-e dobio oružje za borbu protiv sovjeta.

Osama bin Laden i Zbigniew Brzezinski tijekom “rata za neovisnost Afganistana”. Na slici vidite Osamu koji je od CIA-e dobio oružje za borbu protiv Sovjeta.

U istom se odboru nalazi i Zbigniew Brzezinski, geostrateg i bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost koji je poznat kao osoba koja je u CIA-ine redove ubacila Osamu bin Ladena tijekom 80-tih godina XX. vijeka kako bi talibanskim pokretom ometao SSSR okupaciju Afganistana. Brzezinski je i jedan od promotora HAARP-a kako bi se s relativno malim utroškom energije kontrolirala populacija na velikim zemljopisnim površinama. Trenutačno ista osoba zagovara agresivnu euroazijsku politiku i uništenje ruske i kineske ekonomske i političke moći, te se smatra, pored velike petorke, jedan od najutjecajnijih članova već spomenutog odbora.

Slijedi izjava koju je Brzezinski dao dok je radio kao profesor na Sveučilištu Columbia:

„Politički su stratezi u napasti da iskoriste istraživanja o tome kako radi ljudski mozak i naravno istraživanja o ljudskom ponašanju. Geofizičar Gordon J. F. MacDonald, specijaliziran za probleme ratovanja izjavio je kako precizna umjetno napravljena zraka elektronskih pulsova može dovesti do matrice oscilacija koja pak može razviti relativno visoku razinu energije nad određenim regijama planete (uz pomoć HAARP-a)… na ovaj način mi možemo razviti sustav koji će ozbiljno srozati performanse ljudskog mozga na velikom dijelu populacije u odabranim regijama i to tijekom dužih vremenskih perioda.

…Bez obzira koliko ovo krajnje uznemirujuće zvuči, sama pomisao da iskoristimo prirodno okružje kako bismo manipulirali ljudskim ponašanjem prema nacionalnim interesima i prohtjevima, po nekima, opravdava tehnologiju i način korištenja i ona će kao takva biti razvijena i korištena u narednih nekoliko desetljeća.“

Prisjetimo li se nedavne prošlosti, postaje jasno kako su medijski konglomerati unutar Odbora za vanjske poslove savršeno odrađivali svoj posao. Ne zaboravimo kako je Osama bin Laden bio ljubimac CIA-e, no, u samo je nekoliko sati postao najtraženiji čovjek na svijetu iako nitko nikada nije dokazao upletenost istoga u napad na SAD 11.09.2011. godine.

Moć je velike petorke tolika da s nama otvoreno manipuliraju. Sada je u žarištu Sirija i smjena legalno izabranog predsjednika Assada, Putin se zahvaljujući istima polako, ali sigurno pretvara u novog Hitlera te nas nimalo ne bi čudilo da jednog dana, nakon što medijski rat protiv ruskog predsjednika dosegne vrhunac, započne i pravi rat. S druge strane, naša petorka itekako pazi da izbjeglice iz zemalja koje je uništio SAD sa svojim lakejima (saveznicima) na sve moguće načine pretvore u divljake i potencijalne teroriste. Kada pomislimo kakvu su ulogu odigrali za vrijeme lažnog napada na Charlie Hebdoa, te brojne „fals flag“ operacije diljem svijeta, trebali bismo se zapitati kakvu će ulogu odigrati u skoroj budućnosti.

Možda nakon čitanja ovog teksta provjerite poveznice i informacije o globalnoj medijskoj trakavici, možda nakon svega shvatite kako bi trebali provjeravati i ostale informacije, a naročito vijesti koje svakodnevno čitate, slušate i gledate.

U tijeku je rat za svako ljudsko biće, a taj se rat vodi već desetljećima i bitka se bije u glavi svakoga tko čita, sluša i gleda vijesti. Na nama je hoćemo li nastaviti biti poslušne ovčice ili ćemo početi misliti svojom glavom.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

Oligopoly

Concentration of media ownership

The Walt Disney Company

How five American companies control what you think

Bertelsmann

These 6 Corporations Control 90% Of The Media In America

Zbigniew Brzezinski

List of assets owned by News Corp

Viacom

List of assets owned by Disney