SVIJET POD LUPOM

Spašavati ocean ili pustiti da ide sve k vragu?

Autor: Anamarija Vukojević

Matrix World

Iako neki od nas uredno odlažu plastiku u za to predviđene kante postoji još uvijek velika većina ljudi koji plastične boce i dalje bacaju u more, ne mareći što se s tom plastikom događa. U tekstu o plastici koja završava u polarnom ledu pisali smo koliku štetu one nanose oceanu i životu u njemu, također smo pisali kako je od 1970. godine do danas umrlo 49% posto morskih organizama, dok su se najvažnije riblje zajednice decimirale. Znanstvenici su otkrili da ribe, morske ptice i morski sisavci gutaju male djeliće plastike jer misle da su naišli na hranu. Ako vam to nije dovoljno razmislite kako lako ta hrana odnosno plastični toksini može doći upravo do vaših usta.

Otkriveno je da samo na području sjevernog Pacifika postoji ogromna površina od 15 milijuna kilometara četvornih (8,1% površine Pacifika) u kojoj pliva smeće uglavnom sačinjeno od plastičnog otpada.

Velika pacifička plova smeća.

Velika pacifička plova smeća.

Dvadesetdvogodišnji Boyan Slat, inovator iz Nizozemske odlučio je pokušati riješiti taj veliki problem.

Iako se termohalini – najveće morske struje, u dobrom dijelu oceana kreću po površini, zagrijavajući tako Europu s toplom vodom iz Meksičkog zaljeva, drugi dio tih velikih morskih struja ide po dnu oceana te se ne mogu pratiti s površine.

Nastaju uslijed puhanja vjetrova. Stalni zapadni vjetrovi (zbog rotacije Zemlje prema zapadu) uzrokuju istočne struje umjerenim širinama.

Slat je došao do ideje kako da iskoristi cirkuliranje mora te da smeće prikuplja tamo gdje su struje površinske. Inače, morskoj vodi treba 10 do 15 godina da napravi cijeli krug.

Boyanova tehnologija će prikupljati površinsko smeće dozvoljavajući morskim životinjama da slobodno prolaze kroz istu.

Tipične velike plove smeća se trenutačno skupljaju u četiri dijela: sjevernom dijelu Pacifika i Atlantika i južnom dijelu Pacifika i Atlantika.

Tipične velike plove smeća se trenutačno skupljaju u četiri dijela: sjevernom dijelu Pacifika i Atlantika i južnom dijelu Pacifika i Atlantika.

Njegova kompanija, “Slat’s Ocean Cleanup Foundation” predviđa da 100km dugačka platforma može očistiti 42% smeća u Pacifiku tijekom 10 godina u količini od 70.320.00kg plastičnog otpada. Instalacija je napravljena u Japanu dužine 2.000m. Postoje još neki tehnički problem no nadaju se u kompaniji a i mi da bi njegov plan zaista mogao uspjeti!

Sigurni smo da su mnogi naši čitatelji ekološki osviješteni i da im je razočaravajući i veliki šok kad dođu na odmor na lijepo naše plavo more a tamo ih dočekaju plaže prepune plastike i ostalog smeća. Par sati čišćenja samo jedne plaže neće doprinijeti da očistimo ocean, al će nam zasigurno donijeti osjećaj da činimo promjenu u ovom našem suludom svijetu.

 

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

Velike količine plastike iz oceana su završile u polarnom ledu

20-Year-Old Inventor’s Idea For How To Make Ocean Clean Itself Will Be Launched In Japan

THE LARGEST CLEANUP IN HISTORY

How the Oceans Can Clean Themselves: Boyan Slat at TEDxDelft

The Dutch boy mopping up a sea of plastic