TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Lexusovo levitirajuće čudo

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Zaljubljenici znanstvenofantastičnih filmova se zasigurno sjećaju filma ‘Povratak u budućnost 2’ u kojemu Marty McFly vješto koristio levitirajući hooverboard, te prelazio preko različitih podloga, uključujući i vodu, a sve kako bi ispravio prošlost i vratio se u svoju “budućnost.” Stručnjaci iz Lexusa, nisu pronašli način za putovanje u prošlost (niti u budućnost) ali su u nekoliko posljednjih godina smišljali tehnologiju koja bi zaista mogla nalikovati na sci-fi gadget iz već spomenutog filma. Na koncu su uspjeli, a mi vam predstavljamo Lexusovu ‘leteću dasku.’

Iako na prvi pogled izgleda nemoguće, Lexus je nakon niza pogrešaka i pokušaja uspio stvoriti pravu malu revoluciju. Naime, “levitirajuća daska” bi neupućenom čitatelju mogla nalikovati na novinarsku patku ili jednostavnu činjenicu kako onima kojima se pričinjaju leteće daske, zapravo fali ‘koja daska u glavi,’ no uvjeravamo vas takvo što zaista postoji.

Lexusov hooverboard nema nikakav unutrašnji pogon, levitacija se ostvaruje uz pomoć superohlađenih supervodiča i stalnih magneta koji se nalaze u podvozju ‘daske,’ a temperatura od -196 stupnjeva Celzijeve ljestvice omogućava da superprovodljivost i stalno magnetno polje stvori istinski osjećaj levitacije te da njihova ‘daska’ bez ikakva problema može izdržati ljudsku težinu, a da ne dotakne tlo.

Magneti i supervodiči se hlade s tekućim dušikom, zbog toga sama daska ima malene ispušnike iz kojih pri upotrebi izlazi dim.

Unatoč uspješnoj prezentaciji Lexusovog hooverboarda ne zna se hoće li proizvod ikada doći do tržišta jer je za pravo uživanje u istome potrebno stvoriti poprilično skupu infrastrukturu za vožnju. Naime da bi Lexusovo čudo zaista lebdjelo, potrebno je izgraditi pravu voznu podlogu, s brojnim magnetima koje prekriva tanki drveni sloj.

Marty McFly u akciji.

Marty McFly u akciji.

Interesantno je da su Lexusovi inženjeri takav skatepark napravili u Barceloni, te se u njemu ističe i plitki bazen preko kojeg “vozači” mogu levitirati baš kao i Marty McFly.

Ako mislite da je levitiranje na hooverboardu jednaka stvar kao i skejtanje, tada vas moramo razočarati, jer levitacija osigurana supervodičima ne stvara nikakav otpor te je puno lakše pasti ili krenuti “na krivo” s Lexusovim čudom.

Ross McGouran u akciji na prvom stvarnom levitirajućem 'skejtu.'

Ross McGouran u akciji na prvom stvarnom levitirajućem ‘skejtu.’

Ross McGouran, jedan od najpoznatijih profesionalnih skatera na svijetu, je napomenuo kako je šest mjeseci morao ponovno učiti skejtanje na Lexusu te da se za to vrijeme osjećao kao klinac.

Neki smatraju da će Lexusov lebdeći hooverboard biti iznimno skup proizvod ako se ikada s njim krene na tržište, te da će do njega moći doći samo bogataši kako bi pokazivali svoj statusni “simbol.” Drugi pak smatraju kako će s vremenom vjerojatno i druge tvrtke pokušati osmisliti nešto slično, no izražavaju zabrinutost jer tekući dušik ohlađen na -196 stupnjeva Celzijeve ljestvice nije nešto što bi se trebalo staviti na raspolaganje djeci.

Kako god, Japanci su u kooperaciji s najpametnijim inženjerskim umovima iz Njemačke ostvarili tehnologiju koja izgleda kao da se pojavila iz kakvog sci-fi filma, a vi sami odlučite je li takva inovacija vrijedna pažnje ili ne.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

How does the Lexus hoverboard actually work? A scientist explains

Easy rider: Much-anticipated Lexus hoverboard swooshes in action (VIDEO)

Lexus Takes the Wraps Off Its Mysterious Slide Hoverboard

How That Lexus Hoverboard Actually Works

Hoverboard