BORBA PROTIV PEDOFILIJE

Članovi kraljevske obitelji pokušali spasiti od zatvora biskupa pedofila i silovatelja

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Za sve one koji sumnjaju u ponerizaciju našeg društva uz propadanje ljudskih i zakonskih vrijednosti, najbolji dokaz o sramotnom izvrtanju pravde i utjecaju na sudove kako bi se zaštitili visoko rangirani pedofili i silovatelji, dolazi (ponovno) iz Velike Britanije.

Peter Ball je desetljećima uživao naklonost poznatih političara, ministara, parlamentaraca i pripadnika kraljevske obitelji iako se na sudu dokazalo kako je pedofil i silovatelj. Ball je od 1977. do 1992. silovao 18 mladića i tinejdžera starosti od 17 do 25 godina, iako je u tom vremenu obavljao dužnost biskupa Engleska crkve u Lewesu, Istočni Sussex. Da podsjetimo, poglavar Engleske crkve je britanski monarh, trenutno je to kraljica Elizabeta druga, dok je efektivno vodstvo crkve u rukama kenterberijskog nadbiskupa.

Peter Ball snimljen s princem Chalresom od Walesa, snimljen u vrijeme kada je obavljao dužnost biskupa u Engleskoj crkvi.

Peter Ball snimljen sa svojim “dobrim prijateljem” princem Chalresom od Walesa, snimljen u vrijeme kada je obavljao dužnost biskupa u Engleskoj crkvi.

Nakon što je uslijedila prva tužba i prvi sudski proces 1993. godine, Ballu su potporu dale prominentne javne ličnosti iz svijeta politike i kraljevske obitelji, osobnu potporu Ballu je dao i sam ondašnji predsjednik vrhovnog suda Ujedinjenog Kraljevstva (Lord Justice). Tadašnji tužitelj u slučaju Ball je primio preko 2000 pisama potpore i brojne telefonske pozive sa zamolbom u odbacivanju slučajeva i „progledavanja kroz prste“ jer su smatrali kako biskup „ima puno više vrlina nego li poroka.“

Umjesto osude Ball se izvukao s upozorenjem za „indiskreciju.“

Najmlađa Ballova žrtva redovnik Neil Todd, koji je u vrijeme silovanja imao tek 17 godina se pokušao ubiti, razočaran „pravdom“ u Velikoj Britaniji. Zapravo Todd je sveukupno tri puta pokušao sebi oduzeti život, no čudom je spašen. Posljednji pokušaj je bio 2012. godine, a nesretni čovjek dan danas pati od mentalnih poremećaja uzrokovanih seksualnim napadima od strane Balla te se liječio po brojnim klinikama i uz brojne psihoterapeute koji su mu prepisali različite antidepresive i druge lijekove.

Nedugo nakon oslobađajuće presude Ball je dao ostavku na mjesto biskupa od Lewesa, te je dobio „zasluženu“ biskupsku mirovinu s kojom je unajmio lijepo uređenu ladanjsku kuću u vojvodstvu princa Charlesa u Cornwallu. Princ Charles je Balla smatrao bliskim prijateljem i duhovnikom od važnosti čiji je savjet rado slušao.

Peter Ball snimljen za vrijeme 2004., kada je imao sve počasti svećenika u mirovini.

Peter Ball snimljen za vrijeme 2004., kada je imao sve počasti svećenika u mirovini.

Engleska crkva je nakon toga odobrila Ballu da punih šest mjeseci obavlja dužnosti svećenika u miru u dijecezi Truro, no tu odluku je na tri godine produžio nadbiskup Carey te je Ball imao i svećeničke počasti sve do 1998.

Velečasnog Grahama Sawyera vikara od Briecliffa u Burleju je Ball silovao 1980. godine. On je prvi javnosti otkrio kako je kompletni sudski i politički sustav u Velikoj Britaniji korumpiran te nije mogao vjerovati da je Ball prošao bez ikakvih zakonskih osuda.

Napominjemo kako je na Charlesovoj zemlji Ball mirno živio sve do ponovnog otvaranja slučaja silovanja 2012., jer su u međuvremenu u javnost i s dokazima istupile i druge osobe koje mira nisu mogle naći nakon Ballove sramotne rabote.

Biskup silovatelj je dobio zatvorsku kaznu od 32 mjeseca zatvora, no zahvaljujući ponovnom upletanju kraljevske obitelji i drugih poznatih ličnosti, viši sudac Wilkie je, u najpoznatijoj sudnici Ujedinjenog Kraljevstva – Old Baileyu (Suda njenog visočanstva kraljice Elizabete druge), dobrano smanjio kaznu, omogućavajući izlazak bivšeg biskupa na slobodu nakon polovice odslužene kazne.

Hoće li se prince Charles još koji put nasmijati u lice pravde, iako njegov glasnogovornik tvrdi kako prestolonasljednik britanske krune i sljedeći poglavar Engleske crkve nema nikakve veze s prijašnjim oslobađanjem silovatelja i bivšeg biskupa Balla.

Hoće li se princ Charles još koji put nasmijati u lice pravde? Glasnogovornik vrloga princa tvrdi kako prestolonasljednik britanske krune i slijedeći poglavar Engleske crkve nema nikakve veze s prijašnjim oslobađanjem silovatelja i bivšeg biskupa Balla, pa ipak činjenice tako ne govore.

Za razliku od 1993. kada su članovi kabineta britanske vlade, parlamentarci i naravno članovi kraljevske obitelji uspješno stopirali Ballovu osudu te su uz pomoć svog utjecaja zabranili objavljivanje diskriminirajućih podataka u medijima, sada je situacija ponešto drugačija. Unatoč medijskoj cenzuri i prešućivanju svega LOŠEGA što dolazi od kraljevske obitelji, u javnost su dospjele brojne informacije koje su dočekane s očiglednim neodobravanjem. Pritisak javnosti u Velikoj Britaniji je bio dovoljan da se glasnogovornik prestolonasljednika princa Charlesa od Walesa morao ograditi od ikakve potpore Ballu.

Nevjerojatno je kako je od 2012. do danas Ball uspješno izbjegavao odluku suda i njegovo privođenje, jer su skupi i pomno odabrani odvjetnici stalno navodili kako je 83 godine stari bivši biskup nesposoban za suđenje. No zbog brojnih pedofilskih afera koje su se u međuvremenu otkrile u Britanskom Kraljevstvu javnost više nije mogla tolerirati odgodu te je zbog javnog gnjeva sudac Wilkie naložio da se Ball privede u sudnicu bez obzira na njegovo psihičko i fizičko stanje.

Većina Ballovih žrtava je stanovala u biskupovoj kući, te su mnogi smatrali istoga za sveca, sve do trenutka kada ih je počeo fizički i psihički napastvovati.

Nakon Ballovog priznanja za višestruka brutalna silovanja, batinanje i bičevanja mladih svećenika, sjemeništaraca i redovnika, uvjetovanje krštenja uz prisiljavanje seksualnog čina, te nekoliko neprimjerenih napada i psihičkog silovanja jer je Ball tvrdio kako niti jedan sjemeništarac neće postati svećenik ako mu se fizički i psihički ne preda i ne prihvati šibanje i silovanje, onemoćali silovatelj je izrekao slijedeće u javnosti:

„Jako, jako mi je žao.“

Sve žrtve su navele da je Ball psihopatski s njima manipulirao te da ih je želio kontrolirati na sve moguće načine. Ball je posebnu pažnju pridavao lijepim tinejdžerima i mladićima te ih je vrbovao u sjemeništu i drugim religijskim školama, obećavajući svetost na zemlji još za života ako mu se predaju. Uvjeravao je mlade svećenike i redovnike kako svoje probleme mogu riješiti seksualnim općenjem s njim, ako to učine na način koji im on predloži, te je neiskusne tinejdžere uvjeravao kako nema drugog puta do svećeničkog poziva osim čestog „tjelesnog čišćenja“, točnije silovanja. Sve one svećenike koji su mu se suprostavili ili koji su ga željeli prijaviti je opstruirao u daljem napredovanju te ih je diskreditirao pa čak i izbacio iz klera.

Glavni branitelj Ballovog tima Richard Smith je naveo kako je „neprimjereno ponašanje bivšeg biskupa dio njegove tamne strane, no da ne bi smjeli zaboraviti i njegove dobre strane.“

Ball je u svojim osobnim „propovijedima“ izabranicima često spominjao kako su „divni i prekrasni“ te da je batinanje ili šibanje „znak čišćenja“ koji se jedino može zaključiti biskupovom ejakulacijom u izabranike.

Ball je tri godine izvrdavao donošenje presude smatrajući kako će ga još jednom spasiti prijatelji iz visoke politike i članovi kraljevske obitelji. Srećom po nas vremena su se promijenila i otvoreni gnjev javnosti je spriječio ponavljanje oslobađajuće presude.

Ball je tri godine izvrdavao donošenje presude smatrajući kako će ga još jednom spasiti prijatelji iz visoke politike i članovi kraljevske obitelji. Srećom po nas vremena su se promijenila i otvoreni gnjev javnosti je spriječio ponavljanje oslobađajuće presude.

Odvjetnik nekih od žrtava silovanja, Richard Gordon, je tijekom suđenja izjavio kako su žrtve duboko pogođene jer su najviše instance Engleske crkve, britanskog sudstva, politike te članovi kraljevske obitelji desetljećima sprečavali pravdu, te su zbog takve situacije nesretnici čije je živote Ball upropastio, s vremenom postali sve više utučeni, razočarani i ljuti:

„Takvo ponašanje je dodatno podržavalo razmišljanje žrtava kako sustav bezobzirno brani silovatelje te se ne obazire na boli koje su morali i koje još uvijek podnose. Za njih su institucije Crkve i pravosuđa postale alat za obranu silovatelja.„

Sudac Wilkie je tijekom izricanja kazne napomenuo kako je Ball tjerao žrtve na seksualni čin s objašnjenjem da se predaju bogu i čiste od grijeha, te je uživao u nanošenju boli, tijekom samog silovanja i prethodnog pripremanju „mesa“ bilo fizičkim ili psihičkim mučenjem.

Paul Batler, nadbiskup u Anglikanskoj crkvi, zadužen za ćudoređe klera je nakon toga izjavio kako se javno i bezrezervno ispričava svim žrtvama Petera Balla, te da je ponosan na hrabrost žrtava koje su imale snage istupiti u javnost.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

UK ‘Establishment’: Ex-bishop Peter Ball jailed for sex crimes, as court hears of support from royalty, MP’s and judiciary

Bishop ‘avoided prosecution for sex abuse after royal support’

Bishop escaped abuse charges after MPs and a royal backed him, court told

Charles and a REAL VIP sex abuse scandal: How Prince, ex-Cabinet ministers and former law chief ‘supported’ bishop jailed yesterday for crimes against boys