PONERIZACIJA DRUŠTVA

Mi obučavamo ISIS – Obamina pogreška ili jednostavna istina?

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Barack Obama, kao i svaki drugi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, ima veliki dobro organizirani tim koji piše predsjedničke govore i izjave. Unatoč brojnim provjerama, čak i u okviru tajnih službi i Ministarstva vanjskih poslova, Obami je pošlo za rukom, (priznati) izgovoriti rečenicu zbog koje bi bilo koji drugi zapadnjački visoko rangirani političar imao jako puno problema. 

Obama je 07.08.2015. na tiskovnoj konferenciji u Pentagonu između ostaloga rekao slijedeće:

“Uz dodatne korake koje sam naredio prošli mjesec, mi ubrzavamo obučavanje snaga ISIL-a (ISIS-a) uključujući volontere iz sunitskih plemena u provinciji Anbar (Irak).”

Obratite li pažnju na Obamu u snimci vidjet ćete kako američki predsjednik čita već spremljen govor. Unatoč grešci (priznanju) Obama nije niti trepnuo za svoj (ne)namjerni lapsus.

Nakon ove “pogreške” Bijeloj kući je trebao cijeli jedan dan da ispravi lapsus svoga “šefa.” U objašnjenju stoji kako je predsjednik pogriješio, te da je nesvjesno pročitao ono što mu stoji u govoru iako se radilo o netočnom podatku jer je ispred ISIS-a trebao stajati prefiks “anti.”

Obamin govor je ispao tragi komičan.

Obamin govor je ispao tragi komičan.

Mediji su, svatko na svoj način (u zavisnosti pripadaju li velikoj medijskoj petorci ili ne) objasnili ovu grešku, tiskovine čiji urednici vole razmišljati svojom glavom su zaključile kako postoji više razloga za ovakvo stanje. Prvi je da Obama čita bez razumijevanja, pazeći više na to kako izgleda ili kako zvuči, nego li na stvarnu poruku, drugi je da je njegov skupi tim pisača govora neadekvatan i slabo organiziran, a treći je kombinacija mnogih čimbenika uključujući i mogućnost koju je Frojd opisao kao “govor podsvijesti” kada laž koliko god bila dobro skrivena jednostavno izađe van, te da oni koji je izgovaraju niti ne obrate pažnju na takav lapsus jer u drugim situacijama (privatnosti, unutar ureda, s obitelji ili sa suradnicima) to i govore.

Predsjednik Obama s najvažnijim "pisačima govora," odmah do njega sjedi Keenan koji je današnji direktor za pisanje govora Bijele kuće.

Predsjednik Obama s najvažnijim “pisačima govora,” odmah do njega sjedi Keenan koji je današnji direktor za pisanje govora Bijele kuće.

Kako god bilo, gotovo je nevjerojatno da se Codyju Keenanu (White House Director of Speechwriting ili direktor za govore Bijele kuće) i njegovom timu, zajedno s Obamom i tajnim službama koje moraju odobriti govor, potkrala jedna tako VAŽNA greška. Ne zaboravimo da se svi govori najvećih političara u SAD-u, ponajviše predsjednika Obame, pomno provjeravaju i uvježbavaju. Obama sa svojim suradnicima razmatra ne samo ono što će izgovoriti već vježba kako će to izgovoriti, ponekad za važnije govore treba i nekoliko dana da se predsjednik uvježba, poput ovoga koji se održavao u Pentagonu te je trebao označiti smjernice u borbi protiv ISIS-a.

Uza sve navedeno, smatramo da istina, koliko god da se skriva, iskrivljuje i prešućuje, ipak kad tad izlazi na vidjelo.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.