PRIZMA DRUŠTVA

Kninski primjer inovacije – knjižnica besplatnih igračaka

Autor: Anamarija Vukojević

Matrix World

Prije par tjedana objavili smo članak pod nazivom “Kako nas kreativnost i zajedništvo mogu izvući iz pakla u kojem živimo” u kojem smo prikazali odličan primjer mladih inovatora koji su otvorili trgovinu u Velikoj Britaniji u kojoj možete posuđivati stvari i na taj način smanjiti troškove života a istovremeno učiniti dobru stvar za nekog drugog, ostavljajući svoje stvari koje rijetko koristite na korištenje drugima. Smatrali smo da se radi o rijetkom primjeru ljudskosti i plemenitosti u našem napaćenom društvu.

Nakon objave teksta javila nam se čitateljica koja nas je obradovala s informacijom da se i u Hrvatskoj u drugom mjesecu 2014. godine otvorila prva knjižnica u kojoj djeca mogu posuđivati igračke. Inicijativa je krenula iz eko udruge “Krka-Knin“.

Malo činjenica iz povijesti: Knin je bio sjedište hrvatskog kraljevstva za vrijeme kralja Dmitra Zvonimira, u socijalističkoj Jugoslaviji važno želježničko čvorište s brojnim industrijskim pogonima, no tijekom Domovinskog rata središte paradržave Republike Srpske Krajine. Svima nam je dobro poznato s kolikim se gospodarskim izazovima i dan danas ova regija muči, no očito je da nekima teškoće pomažu u razvoju empatije.

Hvale vrijedna inicijativa za koju bi voljeli da se prošiti i na druge dijelove zemlje.

Hvale vrijedna inicijativa za koju bi voljeli da se proširi i na druge dijelove zemlje.

Knjižnica je otvorena za svu djecu. Učlanjenje i posudba je besplatna, dovoljno je da donesu jednu igračku kako bi postali članovi knjižnice. Knjige i igračke se mogu posuđivati na rok od 30 dana, no i ako malo zakasnite neće vam se zamjeriti.

Cijela ideja je zasnovana na činjenici da u “najmlađem” gradu u Hrvatskoj nema rekreativnih i zabavnih sadržaja za djecu. U udruzi smatraju da otvaranjem knjižnice igračaka značajno doprinose uštedi roditelja u kupnji igračaka, buđenju svijesti djece o važnosti razmjene igračaka te očuvanja okoliša i gospodarenja otpadom, no isto tako i stvaranju dodatnih sadržaja za djecu grada Knina.

Da se ne radi samo o uspješno ostvarenoj ideji svjedoči i činjenica da udruga nije stala s razvitkom humanosti ove ideje, te su uz besplatno korištenje igračaka dodali i mogućnost bavljenja sportom.

Tijekom 2015. godine knjižnica je nagrađena u sklopu društvene inovacije od Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Nadamo se da ovakvih primjera ima još samo su skriveni i neotkriveni. Želja nam je što više otkrivati i dobre strane našeg društva i međusobno dijeliti informacije zbog kojih se možemo prvenstveno osjećati dobro, a zatim nas i potaknuti da činimo dobro drugima, pa barem na taj način doprinesemo teškim uvjetima u kojima živimo.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

Nova kninska inovacija: Rent-a-igračka

Ekološka udruga “Krka-Knin”