TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Zašto se povećava broj eksplozija električnih transformatora?

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Gotovo nema dana, a da se u medijima ne pojavi kakva vijest koja bi se prije nekoliko desetljeća smatrala neobičnom i rijetkom, dovoljno je da se prisjetimo sve većeg broja „milenijskih“ poplava, potresa i erupcija vulkana, sve češćih eksplozija svemirskih lutalica u našoj atmosferi te rekordnih pojava asteroida koji prolaze tik do Zemlje. Uz takve globalne promjene gotovo neprimjetno prolaze neobične vijesti koje zapravo označavaju „znakove vremena“ u kojem živimo. Jedna od takvih neobičnih vijesti je konstantni porast eksplozija električnih transformatora.

Ne tako davnog 11. svibnja 2011. u Fort Worthu u Teksasu se dogodio niz eksplozija električnih transformatora koje su nalikovale na kombinaciju svjetlosnog showa i kakvog znanstvenofantastičnog napada. Električna kompanija Oncor u čijem vlasništvu su se nalazili sporni transformatori je nakon događaja izjavila kako smatra da je krivac za ovakvu neobičnu pojavu oluja s jakim munjama koje su uzrokovale lančanu reakciju eksplozija transformatora. Ta neobična pojava je trajala punih 25 minuta, što je uvjetovalo da preko 4000 žitelja Fort Wortha ostane bez električne struje. Znanstvenici su zabilježili da su munje u nekoliko sati pogodile uži dio ovog teksaškog grada čak 250 puta.

Samo dan nakon Fort Wortha, eksplodirao je transformator u distribucijskoj transformacijskoj podstanici Morgan Falls u saveznoj državi Georgiji. Isti dan je eksplodirao transfromator u stambenoj zgradi u Meridianu u saveznoj državi Michigan. Da stvar bude interesantnija 12.05. je također eksplodirao transformator u Fort Atkinsonu u saveznoj državi Wisconsin. Do kraja svibnja, samo u SAD-u su zabilježeni deseci eksplozija manjih i većih transformatora, pa ipak stručnjaci su tvrdili kako se eksplozije transformatora stalno događaju, no nitko nije htio obratiti pažnju na činjenicu da se broj eksplozija stalno povećava, a još manje stručnjaka je željelo razmisliti ili, i ne daj bože istraživati pojavu globalne anomalije transformatora koji izigravaju plamteće bombe.

Srećom po nas postoje portali koji olako ne odbacuju anomalije u našem svijetu, te koji s iznimnom pozornošću istražuju i informiraju o znakovima vremena. Jedan od takvih portala je Sign of the Times (sott.net), a čiju hrvatsku inačicu možete naći ovdje.

Sottov urednik Ryan X se još 17.05.2011. uhvatio u koštac s ovom temom te je u tekstu pod nazivom: „Exploding Transformers – More than meets the eye?“ napisao slijedeće:

„Ukucate li u tražilicu frazu „eksplozija transformatora“ za ovu godinu do 17.05. dobit ćete rezultat od poprilična 24 slučaja. Ukucate li istu frazu za 2010., dobit ćete rezultat od 25 slučajeva, a samo 20 slučajeva za 2009. Dakle, ako je ova pretraga ikakav indikator, tada je vrlo vjerojatno da ćemo ove godine imati barem dvostruki broj priča o eksplozijama transformatora, za razliku od prethodne dvije godine. Sličnu stvar možete primijetiti ako pretražite Internet s frazom „zapaljeni transformatori“.

(…)U svakom slučaju, kada se pogleda veća slika, definitivno se vidi povećanje promjena na planeti od početka godine. Fokusiranje na same eksplozije transformatora nije bit cijele stvari. Najvjerojatniji je scenarij da se povećao broj električnih munja koje uzrokuju povećanje preopterećenja u električnoj mreži, koja pak uzrokuje požare u transformatorima. Za sada je teško odgovoriti na pitanje jesu li munje pravi uzročnik ovih požara ili možda postoji neki veći fenomen kojeg bi trebalo uzeti u obzir. Čak i da su munje glavni uzročnik ovakvih događaja, eksplozije transformatora su znakovite. Glavnu stvar koju bi trebali razmotriti je da se nešto veliko događa ili se sprema dogoditi, te bi trebali razmisliti kako promjene u električnom okolišu naše planete igraju puno važniju ulogu nego li mi to smatramo.“

Ryan X je u par rečenica ukazao na nešto što većina znanstvenika niti ne želi razmotriti. Pojam električnog svemira je za mnoge tek nevažna fusnota astronomskih istraživanja, pa ipak mi ovaj fenomen nećemo ostaviti po strani.

Tijekom 2014. smo objavili tekst pod nazivom „ELEKTRIČNI SVEMIR: električni repovi kometa, solarni vjetrovi i planetarna poravnanja“, na koje čitatelji nisu reagirali s prevelikom dozom znatiželje jer smo kondicionirani na način da promišljamo o planeti kao o potpuno zatvorenom sustavu na koju malo ili nimalo utječu promjene u svemiru.

Sunce je izvor velikih elektromagnetskih „potresa“ koji i te kako utječu na planetu, o tome smo više pisali u spomenutom tekstu:

“Ne tako davne 2011. godine je Centar za znanstvena i svemirska istraživanja na Floridi objavio istraživanje o povezanosti između solarne aktivnosti i povećanja vulkanskih erupcija i potresa. Zahvaljujući toj studiji znanstvenicima je postalo jasno kako se s povećanjem sunčanih pjega u 80% slučajeva događaju snažne vulkanske aktivnosti ili pak seizmički fenomeni od kojih se najjača potvrda ove studije dogodila za vrijeme potresa u podmorju Japana kada je nastradao sjeveroistočni dio ove otočne zemlje, dok je najveća katastrofa uslijedila nakon tsunamija u području Fukushime.

Solarna aktivnost i solarne pjege stvaraju radio buku i geomagnetske anomalije, što pak ima ekskluzivnu ulogu u okidanju potresa i destabilizaciji planetarne kore. Maksimalna frekvencija potresa slijedi neposredno nakon završetka snažne solarne aktivnosti, točnije nakon završetka ciklusa u kojem je Sunce bilo najaktivnije.

Iste godine znanstveni tim sveučilišta Peloponeza u Grčkoj i njihov odjel za telekomunikacijske znanosti i tehnologiju je objavio studiju koja je, na žalost, ostala u sjeni događaja iz Japana. Naime, ovaj tim je potvrdio izučavanja o električnom univerzumu trojca; prof. dr. Jamesa M. McCanneya, dr. Wallacea Thornhilla i dr. Davida Talbota, koji su povezali solarnu EM aktivnost, planetarna poravnanja i prolaze negativno nabijenih kometa s razornim potresima i vulkanskim erupcijama.

(…) Odgovor na pitanje, kako komete mogu proživjeti milijarde godina iako gube veliki dio svoje mase sa svakim prolazom u neposrednoj blizini Sunca, bi najlakše objasnio James M. McCanney:

Komete su električno nabijena tijela, one na sebe i u njihov rep privlače mnoge materijale i mogu čak uzrokovati električni kaos za one planete koje im se nađu na putu, ako su dovoljno velike i ako je njihov električni potencijal dovoljno snažan. Naravno da je pitanje da li su više materijala privukle ili izgubile kroz solarne vjetrove, tu se također još dodatno ubrajaju i gravitacijski i magnetni efekti koji se moraju uzeti u obzir za svaku kometu i njenom periodu ponaosob.”

Uzmemo li u obzir da Sunce i komete imaju tako veliki elektromagnetiski utjecaj na planetu te stvaraju pogubne potrese i vulkanske erupcije, tada zapravo nije teško zamisliti kako “punjenje” naše atmosfere s dodatnim električnim nabojem može u tren oka „spržiti“ transformatore i pretvoriti ih u plamteće eksplodirajuće buktinje.

Odlična knjiga koju svakako treba pročitati.

Odlična knjiga koju svakako treba pročitati.

Želite shvatiti koliko je ovaj fenomen važan preporučamo vam odličnu knjigu Pierra Lescaudrona „Earth Changes and the Human-Cosmic Connection“ u kojoj spisatelj istraživač objašnjava kako određene vrste postrojenja, zgrada i tvornica mogu privući dramatična električna pražnjenja, koja su najvjerojatnije „okinuta“ na daljinu točnije s dolaskom ili pak prolazom fragmenata kometa ili meteroa, ili pak uz pomoć neobičnih atmosferskih pojava koji uzrokuju snažne udare munja pa čak i „nevidljiva“ električna pražnjenja.“

Hrvatski Sott je počeo prevoditi ovu vrijednu knjigu, Sottovi urednici su svi odreda volonteri, njihov rad je vrijedan, ne samo zbog informacija koje objavljuju, već i zbog toga što svoje vrijeme i energiju daju ne očekujući ništa zauzvrat. Evo linka na prijevod prvog poglavlja Lescaudronove knjige, ostala prevedena poglavlja možete naći na samoj hrvatskoj inačici Sott-a.

Standardni svemir nasuprot električnog svemira

Mi smo u nekoliko navrata pisali o tome kako se broj eksplozija u fragmenata kometa i asteroida u našoj atmosferi stalno povećava, a povećava se i broj svemirskih lutalica koji ulaze u unutrašnji dio solarnog sustava ili koji pak gotovo „dotaknu“ planetu.

U saveznoj državi Michigan se 02. veljače 2015. dogodio još jedan neobični događaj na koji trebamo obratiti pažnju, naime u električnoj elektrani Escanaba je došlo do eksplozije za koju istražitelji nisu mogli naći „prizemni“ odgovor. Neposredno nakon prve eksplozije noćno je nebo nad elektranom obasjao vertikalni stup svjetla. Sottov urednik Gary Boyle je u svom tekstu „Solar System ‘grounding’: Transformer explosions and electrical anomalies“ napisao slijedeće:

„Jedna od glavnih stavki prikazanih u Lescaudronovoj knjizi je da se sunčev blizanac „Nemezis“ približava s pripadajućim kometarnim rojem. Kao rezultat ovog cikličkog događaja doživljavamo povećano ‘uzemljenje’ velikih električnih pražnjenja unutar solarnog sustava i druge neobične fenomene.“

Komete se ponašaju kao veliki svemirski „električni“ usisivači, dok se nalaze u međuzvjezdanom prostoru, daleko od snažnog solarnog vjetra i EM utjecaja našeg solarnog sustava, one se negativno nabijaju sa svakom novom „usisanom“ međuzvjezdanom česticom prašine.

S približavanjem Suncu one otpuštaju prašinu i plinove koje su pokupili na svom putu, a razlika između električnog naboja Sunca i komete postaje sve veća i veća.

Na slici vidite komet Panstarrs-K1 s dva repa, donji vijugavi rep je nastao nakon što je kometa stvorila

Na slici vidite komet Panstarrs-K1 s dva repa, donji vijugavi rep je nastao nakon što je kometa stvorila “kratki spoj” u interakciji s pozitivno nabijenim ionima iz solarnih vjetrova, taj efekt se naziva pražnjenje solarnog kondenzatora.

U slučaju pražnjenja solarnog kondenzatora (uzemljenje solarnog sustava), solarni vjetrovi koji su pozitivno nabijeni ioni, dolaze u interakciju s negativno nabijenom kometom, i stvara se privid dodatnog kometarnog repa, poput onoga kojeg su znanstvenici snimili na kometi C/2012 K1 PANSTARRS sredinom travnja 2014.

Ove godine je zabilježeno preko 70 eksplozija većih transformatora te stotinjak eksplozija transformatora u stambenim četvrtima. Unatoč tome, fenomeni električnog svemira i njihovi učinci na planetu još uvijek ne zanimaju znanstvenu zajednicu.

Definitivno bi se trebali zabrinuti kome je u interesu da mi ne shvatimo koliki su i kakvi učinci električnog svemira i sve većih električnih pražnjenja u našoj atmosferi, te hoće li se istina, ma kakva ona bila, otkriti tek kada se ona ne bude mogla skrivati i iskrvljavati?

Olafur Ragnar Grimmson, jedini predsjednik na svijetu koji je podržao institucionalno pravo svojih državljana na traženje pravde i jednakost svih ljudi pred zakonom: Njegovo najpoznatije pitanje je: “Zašto su banke crkve modernog društva, zašto su iznad zakona, zašto ih ne bi pustili da propadnu?”