BORBA PROTIV PEDOFILIJE

Zbog silovanja djece Katolička crkva u SAD-u platila četiri milijarde dolara

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Ne postoji novac koji bi mogao olakšati muke žrtava svećeničke pedofilije i silovanja, ništa ne može poništiti njihovu patnju i stravična iskustva koja su proživjeli u najosjetljivijoj dobi, no nedavno je postalo jasno kako je dokaza o zločinima nad najmanjima toliko da je samo Katolička crkva u Sjedinjenim Američkim Državama morala platiti gotovo četiri milijarde dolara za svećenike čija je krivica ustanovljena na civilnim sudovima.

Najprominentniji kršćanski list u SAD-u National Catholic Reporter (NCR) je nedavno objavio kako je zbog sudskih presuda svećenicima pedofilima i silovateljima Katolička crkva u SAD-u morala platiti žrtvama sumu od 3.994.797.060,10 dolara. Slučajevi koji su se do sada riješili obuhvaćaju period od 1950. do današnjih dana, na žalost 28% svećenika koji su skrivi za najgore zločine nad djecom i mladima su preminuli s punim svećeničkim počastima, niti jednom zločincu crkva nije skinula počasti nakon što su na sudu dokazana njihova zlodjela.

NCR tvrdi kako je ovo samo dio sume, jer je riječ o novčanima kaznama, dok se žrtvama plaća i psihološka pomoć, liječenje i terapije te su neke dijeceze počele sa skupim programom “sigurnog okoliša” u kojima svećenici ne smiju nikada ostati sami s djecom i mladima.

Na sumu od gotovo četiri milijarde dolara je NCR došao nakon što su zbrojene novčane kazne u 7.800 sudskih presuda koje je pratila LexisNexis Akademija zajedno s reporterima NCR-a, a čije su podatke dobili od Konferencije katoličkih biskupa SAD-a. Ta suma je gotovo milijardu dolara viša od one koju su pretpostavljali američki mediji, no naravno ova brojka nije konačna jer se vodi još nekoliko tisuća sudskih procesa i istraga o svećeničkoj pedofiliji i silovanjima.

Američki biskupi tijekom konferencije 2013. kada su se neke dijeceze morale suočiti s bakrotom zbog seksualnih skandala i pedofilije.

Američki biskupi tijekom konferencije 2013. kada su se neke dijeceze morale suočiti s bankrotom zbog seksualnih skandala i pedofilije.

NRC smatra da će konačna cifra, pod uvjetom da se ne otvori niti jedan novi proces, biti puno veća.

Katolička crkva u SAD-u je podijeljena na 197 dijeceza, što znači da je svaka otprilike platila po 20 milijuna dolara novca za zločine svojih namještenika. Unatoč ogromnim troškovima koje je crkva u SAD-u morala podnijeti zbog zločina nad djecom, američki katolici još uvijek daju ogromna sredstva u vidu milodara i organiziranja različitih sakramenata itd.

Samo u 2013. godini na sud je, zbog svećeničkih seksualnih zločina, dospjelo 936 slučajeva iz 191 dijeceze. Što je najgore većina svećenika su dokazani masovni silovatelji, te je iste godine 857 žrtava podnijelo prijave policiji.

Tijekom iste godine zločini su dokazani u 730 slučajeva, od toga 382 slučaja otpadaju na svećenike u dijecezama, 110 spada na svećenike u različitim redovima, te 46 otpada na svećenike misionare i slično. Također je osuđeno 11 đakona, dok se za 175 osoba nije mogao odrediti točan klerikalni status, osim činjenice da su služili unutar Katoličke crkve u SAD-u.

Kao što smo već napomenuli, od 730 osuđenih svećenika 204 je već umrlo.

Od ukupnih žrtava, 80% su muškog roda, dok ostatak spada na žrtve ženskog roda. Nešto više od 40% žrtava svećeničke podofilije i silovanja spada na djecu u dobi između 10 i 14 godina, dok 17% spada na djecu mlađu od deset godina. Silovanja su bila najfrekventnija tijekom 70. godina XX.

Ova suma bi mogla biti i veća zbog činjenica kako četiri crkve nisu htjele sudjelovati u istraživanju koje je proveo NCR.

Situacija za 2014. je poprilično nesigurna jer je samo 60 dijeceza SAD-a podnijelo javna fiskalna izvješća, te se smatra da bi i ta činjenica mogla dodatno povećati sumu od četiri milijarde dolara.

Također se smatra kako su u brojnim slučajevima dijeceze poprilično razlikuju u fiskalnim izvješćima, dok jedne točno i precizno izdaju svoja financijska izvješća na uvid javnosti, dotle druge daju poprilično nejasne i suhoparne podatke i to tek nakon što se u javnosti otkrije kako su njihovi dušebrižnici umiješani u seksualne skandale ili druge radnje koje su došle pod pasku civilnih sudova.

Kako li će se ova priča završiti, nitko ne zna, no žalimo sve one ljude koji moraju nositi ožiljke od silovanja i seksualnog uznemiravanja, neki i po nekoliko desetljeća, te se pitamo, koliko je još na svijetu ovakvih i sličnih slučajeva i hoće li žrtve ikada uspjeti dočekati pravdu?

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

The Catholic Church Has Paid Out $3,994,797,060.10 as a Result of the Sex Abuse Scandals

Sex Abuse Cost The U.S. Catholic Church Nearly $3 Billion According To Report By Bishops Conference

U.S. church pays out almost $4 bn in sex abuse cases