SVIJET POD LUPOM

Neobična električno plava jezera Moaba

Autor: Anamarija Vukojević

Matrix World

Ako se ikad uputite prema Americi nemojte zaobići kompleks jezera Moab u državi Utah. No, prije nego krenete na put možete ga pogledati na Google Maps. Ne možete ga promašiti, jezerski sustav nevjerojatnih boja i neobičnog oblika, plave mrlje u oceanu smeđih stijena.

Jezera su dobila svoju boju jer je rudnik u kojem se iskopava i ispupmpava nišador trebao prostor na kojem će jednostavno stvarati svoje proizvode (nišador je amonijak-klorid, prašak; služi u tehnici i medicini (tur.) salmijak; ukusa je ljuto-slanog, a u vodi se rastvara; služi kao lijek, za građenje amonijaka, punjenje Leklanšeovih elemenata, pri lemljenju i emajliranju metala itd.) potaše (njem. Pottasche, od Pott: lonac + Asche: pepeo), kalijev karbonat, K2CO3. Nekada se nišador ili potaša pripravljala ispiranjem drvnoga pepela vodom i isparivanjem otopine do suhosti. Do početka XX. st. bila je jedna od najvažnijih industrijskih kemikalija. Danas se dobiva uvođenjem ugljikova dioksida u kalijevu lužinu, a rabi se u proizvodnji stakla i sapuna te u pripravi drugih kalijevih soli. No, potaša je zapravo pronađena duboko ispod površine gdje su se drevna jezera ili unutarnja mora osušila, a te isparavajuće površine su samo najvidljiviji vrh duge.

ma vidi ovo

Ovdje se slana otopina soli pumpa iz dubokih bušotina. Slanica se koristi umjesto vode zbog preferencijalnog raspuštanja potaše, ostavljajući druge minerale u stijeni od 2.400 do 4.000 stopa ispod zemlje nedodirnute. Zatim se slanica, sada otežana s otopljenim potašama, pumpa natrag u isparavajuće bazene.

Bazeni su obojeni tamno plavom bojom kako bi lakše apsorbirali i zadržali toplinu od Sunca. U vrućoj, suhoj klimi pustinje, potrebno je oko 300 dana kako bi se slana voda isušila u sol i postala potaš kristali. Strojevi stružu ove kristale s dna ribnjaka i šalju ih dalje na procesuiranje. Na drugim fotografijama možete vidjeti ribnjake u različitim nijansama boja kako voda isparava.

Rudnike potaša, kraj jezera Moab, zapravo je izgradila teksaška kompanija Suplhur 1963. godine. U to vrijeme, to je bio konvencionalni rudnik gdje su radnici sa strojevima kopali podzemlje. No, tijekom iste godine kad je otvoren rudnik došlo je do strašne eksplozije plina zbog kojeg je zatrpano 25 muškaraca, a 18 od njih je umrlo. Nekoliko godina kasnije, sustav je konvertiran na sustav u kojem strojevi vode glavnu ulogu, odnosno kupaju dubinski a ljudi rade samo površinske poslove.

U nastavku slijedi predivna galerija koja ostavlja bez daha, uvjerite se sami:

 

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

Why There’s an Electric Blue Lake in the Middle of the Utah Desert

Potaša

Moab Intrepid potash ponds, Utah

Intrepid Potash

Potash Mine Near Moab, Utah

Potash mining on the Colorado River