SVIJET POD LUPOM

Ledeni riječni krugovi fenomen koji se sve češće pojavljuje

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Ledeni krugovi su prvi put znanstveno promatrani u SAD-u tijekom 1985. na rijeci Mianus, a studija o ovome fenomenu objavljena iste godine u žurnalu Scientific American. Poznato je da su ove ledene formacije uobičajene za polarna i subpolarna područja planete no u zadnjih nekoliko godina mogu se vidjeti u puno umjerenijim područjima poput središnjeg Engleske, Walesa, južnijih dijelova Rusije, no pojavili su se i novi fenomeni, ledeni krugovi u jezerima, ledene ‘palačinke’, pa čak i krugovi koji se vide iz satelita.

Ledeni krug snimljen u Sibiru.

Ledeni krug snimljen u Sibiru.

Ledeni diskovi ili ledeni krugovi nastaju tijekom hladnih zimskih noći na dijelovima rijeka u kojima voda polagano kruži, najčešće je to u protočnim riječnim rukavcima, zavojima, pa čak i pored prepreka poput mlinova, električnih centrala, vodopada i mostova. Do prije par godina, njihov promjer je iznosio najviše četiri metra a sada se pojavljuju i ledeni diskovi od promjera gotovo tisuću metara. Tijekom noći kada temperatura značajno pada formira se tanki ledeni sloj koji pukne pod rotacijskim kretanjem vode, nakon toga led se i dalje stvara, no rubovi puknutog leda nastave kružno kretanje dok ne formiraju perfektne diskove. Do 2009. bilo je poznato kako ovakvi krugovi mogu narasti do četiri metra, no tada se dogodilo pravo malo čudo koje je zbunilo javnost i znanstvenike, naime na jezeru Bajkal su snimljeni ledeni krugovi koji su bili vidljivi iz svemira.

Ledeni krugovi na Bajkalu su se mogli vidjeti iz svemirske postaje.

Ledeni krugovi na Bajkalu su se mogli vidjeti iz svemirske postaje.

Krajem travnja 2009. astronauti na Internacionalnoj svemirskoj stanici su promatrali stvaranje dva neobična ledena kruga u najdubljem jezeru na svijetu. Jedan od njih je imao dijametar od punih 4,4 kilometra. Eksperti su nakon pomnog proučavanja ustanovili kako su krugovi nastali zbog naglog propuštanja metana duž pukotina na jezerskom dnu zajedno s toplom vodom koja se dizala iz zemljine kore. Velika količina metana je pomogla u djelovanju geotermalnih podvodnih izvora te je naglo zagrijala jezersku vodu koja je nakon toga počela kružiti i stvarati ledene krugove jednako onako kako oni nastaju u rijekama.

Jedan od ledenih krugova na Bajkalu.

Jedan od ledenih krugova na Bajkalu. Fotografiju snimila NASA.

Live Science je izvjestila da su znanstvenici također spazili ledene krugove u Bajkalu 1985. i 1994. no da oni nisu bili tako veliki. Rusko ministarstvo za prirodne resurse zna često upozoriti stanovništvo koje obitava na obalama jezera Bajkal zbog naglog otpuštanja metana iz jezerskog dna, poglavito tijekom ljeta i jeseni jer je tada opasno ploviti Bajkalom. Unatoč dobro dokumentiranim slučajevima emisije metana očigledno je kako se ona u zadnjih nekoliko godina stalno pojačava, no to je već tema za neki drugi članak.

Naša sve nepredvidljivija klima i sve žešće zime omogućile su stvaranje ledenih diskova i ‘palačinki’ na tlu Walesa i Engleske iako je ovaj fenomen do tada jedino bio viđen u Škotskoj.

Ledene palačinke iz Luglowa u Walesu.

Ledene palačinke iz Luglowa u Walesu.

Prvi takav “južni” fenomen je zabilježen u Walesu 2008., na žalost imamo samo jednu sliku koja pokazuje kako izgledaju ledene ‘palačinke’.

Prvi ledeni krug zabilježen na tlu Engleske.

Prvi ledeni krug zabilježen na tlu Engleske.

Malo nakon toga u rijeci Otter u Devonu tijekom siječnja 2009. snimljen pravi ledeni disk. Stanovnici obližnjeg Honitona nikada nisu imali priliku vidjeti ledeni riječni krug te su smatrali kako je on znak promjene u globalnoj klimi i zimskim temperaturama u Engleskoj koje su sve niže i niže.

Ruski ledeni disk, okružen s lednim palačinkama.

Ruski ledeni disk, okružen s ledenim ‘palačinkama’.

Krajem 2013. u Sjevernoj Dakoti je snimljen ledeni disk na rijeci Sheyenne.

Ubrzo je Internet postao preplavljen slikama ledenih diskova, osim uobičajenih pojava na krajnjem sjeveru Amerike i Europe, te u Sibiru, ledeni diskovi su se počeli pojavljivati i u dijelovim Rusije u kojima takvi fenomeni do sada nisu uočeni.

Jedan od naboljih pimjera je onaj iz 2014. sniljen na rijeci Medvedica, uskoro su uslijedile još interesantnije fotografije iz Rusije poput ledenih diskova u pratnji ledenih ‘palačinki’, malenih ledenih formacija koje nastaju zaleđivanjem vodene pjene i komadića leda iz velikog kruga, a koji nastaju za vrijeme ledenih noći.

Ledene palačinke rijeke Dee u Škotskoj.

Ledene ‘palačinke’ rijeke Dee u Škotskoj. Fotografija vlasništvo River Dee Trust.

Krajem 2014. na dijelu škotske rijeke Dee u blizini Biresa je snimljen neobičan prozor brojnih ledenih palačinki. Za razliku od mirnog potoka iz Walesa koji je 2008. pružio samo nekolicinu okruglih ledenih mališana, rijeka Dee ih je bila prepuna. Znanstvenici su ponovno zaključili da je riječ o brzom smrzavanju vodene pjene, te da se takvi fenomeni događaju isključivo noću, zbog toga još uvijek nitko nije snimio njihov nastanak. Uzimajući u obzir da se takve stvari događaju za najhladnijih noći u godini, vjerojatno ćemo morati pričekati još neko vrijeme dok ne dobijemo takav snimak.

Još jedan kilometarski ledeni krug, no ovoja put razlog za njegovo nastajanje je došao iz svemira.

Još jedan kilometarski ledeni krug, no ovog puta razlog za njegovo nastajanje je došao iz svemira.

Početkom 2015. znanstvenici su snimili neobični ledeni krug na Antartici. Krug je nastao na području čiji je led debeo nekoliko kilometara, te se nakon istraživanja otkrilo da je krivac za ovaj fenomen meteor veličine kuće koji je užaren udario u antartički pokrov otapajući led na kratko. Nakon hlađenja u ledu je ostao trag ovog događaja. Zanimljivo je da je meteor udario u tlo najvjerojatnije tijekom 2004., pa ipak kružne deformacije u ledu dijametra od 2000 metara su ostale vidljive do danas.

Veliki ledeni disk iz Švedske je nastao proje uobičajenog vremena.

Veliki ledeni disk iz Švedske je nastao prije uobičajenog vremena.

Prije tjedan dana u Švedskoj je snimljen najveći poznati riječni disk koji se stvorio na rijeci Kalix u blizini Forsbyna.  Primjer ovog kruga iznosi gotovo 1000 metara, te je osim svoje veličine interesantan i zbog činjenice kako se stvorio relativno rano, jer su u ovom dijelu Švedske do sada snimljeni ledeni krugovi tijekom siječnja, veljače i ožujka.

Za kraj video iz Idaha sa rijeke Snake u kojoj se 2014. formirao ovaj ledeni krug.

Sigurni smo da ćemo o ovakvim pojavama pisati u budućnosti jer se klima mijenja stalno, dok je danas neobično viđenje ledenih krugova u središnjim dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva, pitanje je što će nam priroda pripremiti u skoroj budućnosti.

Uživajte u neobičnoj galeriji.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

‘Ice pancakes’ found floating on the River Dee

Did a House-Sized Meteorite Create This Mysterious Circle in Antarctica?

Ice one! Walker discovers 10ft-wide, spinning frozen arctic circle in British waters for the first time

Mystery of Giant Ice Circles Resolved

Ice circle

Mysterious ‘ice circles’ in remote Siberian lake baffle scientists

Ice Circle in Michigan

Giant ice circle forms in northern Swedish river

Massive 10ft Spinning Ice Circle Discovered in the UK

Nature Blows My Mind! Strange ice circles appear in lakes and rivers in winter

Amazing Ice Circle Appears On River