PRIZMA DRUŠTVA

Studija dokazala vezu između gluposti i pseudo intelektualnog pre*eravanja

Autor: Ljubica Šaran

Zasigurno se pitate kakva je to studija koja povezuje manjak ljudske inteligencije i pre*eravanje, no čini se da veliki dio ljudske populacije jednostavno nije u stanju prepoznati najobičnije bljuvotine, te da ih zapravo smatraju izrazito nadahnjujućim, inteligentnim i sofisticiranim umotvorinama.

Znanstvenici kanadskog sveučilišta u Waterloou su predstavili svoj najnoviji znanstveni rad pod nazivom: On the reception and detection of pseudo-profound bullsh*t ili O recepciji i detekciji pseudo-dubokoumnih pre*eravanja, u žurnalu Judgment and Decision Making kako bi jednom zauvijek riješili misteriju eksplozije ovakvih materijala na društvenim mrežama, po internetu, publikacijama i kao bi se rasvijetlila njihova nevjerojatna popularnost.

U različitim studijama koje su se objavile u zadnjih 60 godina, postaje očigledno kako naš IQ s godinama pada. Kako je takvo što moguće u informacijskoj eri?

U različitim studijama koje su se objavile u zadnjih 60 godina, postaje očigledno kako naš IQ s godinama pada. Kako je takvo što moguće u informacijskoj eri?

Iako će ova studija neke ostaviti ravnodušnima, dok će druge uvrijediti jer dira u njihove “svetinje” (anonimne “motivacijske” citate) trebali bi se zamisliti nad nesretnim pokazateljima o tome da je prosječna globalna ljudska inteligencija od 1950. s 94 IQ pala na 87 IQ 2015. godine, te da ljudi sve manje čitaju “dugačke” uratke s puno “nevažnih” riječi, dok se fokusiraju na ogovaranja, naslove, uvod, slike i video uratke.

Uzimajući u obzir spomenute činjenice bojimo se da je Arthur Schoppenhauer bio u pravu kada je izrekao sljedeći citat.

zlo i glupost scopenhauer

Upravo takvi poražavajući svjetski trendovi su ponukali profesora Gordona Pennycooka na istraživanje. Prof. Pennycook je zajedno s još četiri kolege iskoristio web prostor na SebPearce.com u kojem je Pennycookov tim generirao slučajne izjave koje su naizgled zvučale dubokoumno i inspirirajuće. U biti, kanadski znanstvenici su miješali riječi koje su dobro zvučale, no koje povezane u jednu cjelinu nisu imale nikakvog značenja. Njihov generator slučajnih rečenica je trebao oponašati stil inspiracijskih citata koji se danas najviše dijele po društvenim mrežama. Na žalost, takve nebuloze su često postajale hitovi (za one koji nisu mogli shvatiti da se radi o pseudo inetelektualnom pre*eravanju).

Nakon što vas je na New Age Bullshit Generator stranici dočekala mudrolija:

Iscjeljivanje je rast nade, i rast nas samih. Mi vibriramo, mi egzistiramo, mi se ponovno rađamo“, nastavljalo se sličnom stilu, a taj “stil” je privlačio mnoge.

Evo nekoliko primjera.

Evo nekoliko primjera automatski generiranih mudrolija.

Evo nekoliko primjera “mudrolija” sa spomenute stranice koji su ponuđeni ispitanicima:

“Ovaj život je ništa manje nego li oplemenjujuća oaza samosvjesne vjere.”

“Mi egzistiramo kao sonarna energija.”

“Današnja znanost nam govori kako je suština prirode vodstvo.”

“Pomlađivanje je konstanta, radost zahtijeva istraživanje.”

“Skriveno značenje transformira apstraktnu ljepotu bez premca.”

“Mi smo na raskrižju transformacije i strasti.”

“Ovaj život je ništa manje od otkrivanja kvantnog skoka mitskog pomlađivanja.”

U relativno kratkom vremenu postalo je jasno kako veliki broj ispitanika stavlja pseudo pre*ravanja u rang iznad stvarnih dubokoumnih citata, te da je inteligencija najniža kod onih koji se najviše pale na pseudo “kakicu”.

krajnji motivacijski citat

Ako se uzme u obzir nedavna studija, možda bi ovo bio savršen odgovor na pseudo pre*eravanja po društvenim mrežama.

Najbolje je od svega što su veliki broj “citata” generirali (i još uvijek to rade) ispremiještanjem riječi poznatih filozofa, pa su ipak neki ispitanici imali velike probleme u shvaćanju što ima pravu vrijednost, a što ne.

Čak 27% ispitanika je smatralo kako su potpune nebuloze oblikovane u pseudo mudrolije bile izrazito dubokoumne i nadahnjujuće poruke.

U zaključku studije stoji kako osobe sklone pre*eravanjima u obliku pseudo mudrolija imaju slabiju kogniciju (verbalno izražavanje, inteligenciju i snalaženje s brojkama), imaju ograničenu mogućnost kritičkog razmišljanja, povodljivije su, sklone su ontološkoj konfuziji (ne razlikuju mefatiziku od New Agea), te imaju sposobnost prihvaćanja ideja konspiracije bez ikakve provjere materijala ili date tematike. Takve osobe se grčevito drže religijskih ili paranormalnih uvjerenja, nisu sklone propitkivanju svojih stavova, te ih privlači komplementarna i alternativna medicina bez uporišta u znanstvenim studijama i laboratorijskim dokazima.

No osim ovog zaključka slijedi još jedan koji nam može ukazati na do sada neviđene poveznice, naime pokazalo se da kompjuterska slučajno generirana pre*eravanja koriste iste konstrukcije i ustroj unutar rečenice, te istu vrstu jezika kao i ona koje stvaraju pre*eratori s hordama zaljubljenika po društvenim mrežama.

I na koncu evo što nam poručuje Gordon Pennycook:

Zabavno je čitati znanstveni rad u kojem preko 200 puta piše riječ “pre*eravanje”, no puno je važnije to što nas ova studija tjera da budemo više svjesni kako bismo odmah mogli otkriti gluposti koje naoko zvuče mudro, na takav način bismo spriječili pad u zamku iracionalnog razmišljanja.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

On the reception and detection of pseudo-profound bullshit

Question More: Study shows link between stupidity & bullsh*t

New Age Bullshit Generator