PONERIZACIJA DRUŠTVA

Smrtni grijesi Coca-Cole

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Coca-Cola je globalni brend koji je desetljećima promovirao “američki san”, pa ipak u zadnjih deset godina prodaja konstantno pada. Samo u 2014. prodaja klasične kole je pala za 1% u SAD-u dok je paleta proizvoda s aspartamom i drugim otrovnim zamjenama za šećer pala za punih 6%. Najgore je prošla buteljirana voda u koju Coca-Cola dodaje velike količine šećera i fluorida. Unatoč sve većoj osviještenosti javnosti o pogubnim učincima Coca-Cole (Pepsija i drugih proizvođača gaziranih pića) na ljudsko zdravlje, na površinu su isplivale i mračne tajne koje ova tvrtka želi zataškati na sve moguće načine.

Prvotni recept Coca-Cole je uključivao kokain i alkohol

Coca-Cola se stvorila tijekom 70-tih godina XIX. vijeka kada je ljekarnik John S. Pemberton stvorio piće pod nazivom Pemberton’s Wine Coca. U malenoj kuhinji u Atlanti (koja je postala laboratorij), Pemberton je miješao kokain s čistim vinom i ekstraktom kola oraha koji u sebi imaju velike količine kofeina. Pemberton je svoj izum prodavao kao ljekoviti tonik koji se može koristiti za “liječenje” loše probave, slabosti, kroničnog umora, pospanosti i dišnih problema. Nakon uvođenja prohibicije u Georgiji 1886. Pemberton je morao smisliti bezalkoholnu varijaciju tonika, te je nakon izbacivanja vina, a dodavanja šećernog sirupa i ugljičnog dioksida u formulu promijenio naziv pića u Coca-Cola. Prvo gazirano bezalkoholno piće je u nekoliko godina s agresivnim marketingom postalo pravi bum u visokom društvu bjelačke populacije SAD-a, najčudnije od svega je to što je Pembertonova mješavina kokaina i kole postala “piće za intelektualce”.

Vinska kola s velikom dozom kokaina je prodavana kao ljekovito piće.

Vinska kola s velikom dozom kokaina je prodavana kao intelektualno piće.

Sama receptura Coca-Cole je bila stroga poslovna tajna, ali su tijekom 1891. novinari iz Atlante doznali da “piće za intelektualce” sadrži čisti kokain te se marketinška strategija naglo mijenja, a Coca-Cola postaje “osvježavajuće piće” koje najbolje godi nakon držanja na velikim komadima leda. Sredinom 1903. Coca-Cola počinje smanjivati količinu kokaina u formuli, ne zbog toga što su smatrali kako je prodavanje i konzumiranje kokaina loše već zbog toga što su puritanski bjelački krugovi u Americi smatrali da je konzumacija “lijeka” kojeg koristi i siromašna crnačka populacija degutantno i uvrjedljivo.

Koliko su bijelci bili zaluđeni činjenicom da u njihovom omiljenom piću uživaju i crnci, najbolje se vidi u članku koji je izdao New York Times:

“Tko god ima pet centi, bio on crn ili bijel, može popiti piće u kojemu se nalazi kokain. Srednji bjelački sloj se brine kako bi ovo gazirano piće moglo stvoriti eksploziju potrebe za kokainom među afroameričkom populacijom. Južnjačke tiskovine izjavljuju da “crnački obožavatelji kokaina” siluju žene, te da ih policija ne može spriječiti u tome.”

Kokain je, zajedno s drugim drogama, stavljen izvan zakona u SAD-u 1914., no Coca-Cola je tek 1929. u potpunosti izbacila kokain iz svoje formule, te je uz niz neuspjeha i promjena uspjela stvoriti receptruru koju danas poznaju svi pod nazivom klasična Coca-Cola.

Prisna veza s nacistima

Od 1933. do 1939. najuspješnija nacionalna Coca-Colina tvrtka je bila Coca-Cola Deutschland. Rado se zaboravlja kako je ova kompanija na sve moguće načine željela potaknuti nacistički duh, a jedan od najsramotnijih reklamnih poteza Coca-Cole je kovanje bedževa sa nacističkom svastikom na kojoj piše: “PIJ Coca-Colu U BOCI za 5 centi”.

Cola svastika

Nacistička reklama za Coca-Colu.

Nakon uvođenja internacionalnih sankcija Njemačkoj i zabrane uvoza američke robe 1941. Max Keith od njemačke inačice globalne kole stvara Fantu kako bi zadovoljio potrebe savjesnih arijevaca za uživanjem u gaziranim pićima. Fanta je dobila naziv nakon što je Keith zapovjedio svojim suradnicima da koriste “Fantasie” (maštu) s kojom nijemce mogu privući na zašećereno gazirano piće koje se proizvodi od otpadaka iz tvornica za konzerviranje i sušenje voća. Tako je FANTA(sie) dobila ime. Fanta Orange je navodno trebala u sebi imati naranče, no do dan danas Fanta u sebi ima samo umjetne boje, arome i naravno brdo šećera s CO2.

Cola 1936., Olimpijske igre

“Jedan narod, jedna država, jedno piće,” stoji na reklami Coca-Cole koja je bila oficijelni pokrovitelj Olimpijskih igara u Berlinu 1936.

Kompletno vrhovništvo Fante je pripadalo nacističkoj stranci.

Nakon rata stožer Coca-Cole bez ikakve moralne dileme prisvaja Fantu i njenu recepturu, te, što je najodvratnije, uzima kompletnu zaradu i nekretnine koje je Fanta tijekom godina izolacije priskrbila.

Za dobra stara vremena

Početkom 2015. Coca-Cola je započela reklamnu kampanju u Njemačkoj s kojom je htjela uveličati Fantin 75. rođendan, no umjesto nečeg benignoga, do javnosti dospijeva reklama koja veliča nacističko vrijeme, pod sloganom “Vraćamo vam osjećaj dobrih starih vremena”. U reklami se detaljizira kako je ovo bezalkoholno piće prvi put dospjelo do javnosti, no ta “dobra stara vremena” su zapravo prizivala sjećanja na nacističku Njemačku i njezine najkrvavije godine kada je cijela Europa grcala pod Hitlerovim psihopatskim težnjama. Nakon što je javnost shvatila koliko je groteskna i negativna jubilarna Fantina reklama, Coca-Cola se pravdala da je željela potaknuti misli na “pozitivna sjećanja iz djetinjstva” što je notorna glupost jer nitko nema pozitivna iskustva is Drugog svjetskog rata. Zbog protesta diljem svijeta, reklama je povučena, a glasnogovornik Coca-Cole je napomenuo sljedeće:

“Fanta je stvorena u Njemačkoj tijekom Drugog svjetskog rata, ali 75 godina star brend nema nikakve poveznice s Hitlerom i nacistima.”

Unatoč bezobraznom nastupu, Coca-cola se na koncu ispričala.

Coca-Cola (i ostale kole) uništava zdravlje, stvara ovisnost i koristi kancerogene spojeve

Unatoč brojnim dokazima o tome kako su gazirana pića opasna i štetna, malo tko obraća pažnju na što pije ili još gore što daje svojem djetetu kada mu kupi kolu. Coca-Cola i druge kole koriste 4-MI ili 4-metilimidazol, kancerogenu boju koja zamjenjuje jeftinu i lako dostupnu boju karamele.

U kolama se nalazi jako puno različitih vrsta šećera, obično je u pitanju HFCS – High Fructose Corn Syrup, ili kukuruzni fruktozni sirup, koji iznimno povećava apetit i povećava tjelesnu težinu i negativni ili loš kolesterol. On je jedan od najvećih uzročnika stvaranja sala oko trbuha i tipičnog izgleda „američkog“ konzumenta. Njega ćete najčešće naći u svim gaziranim pićima, bez obzira na proizvođača, osim u segmentu koji se naziva „diet“ ili dijetna pića. HFCS je jedan od najvećih uzročnika srčanih problema te stvara poremećaje u metabolizmu, od visokog krvnog tlaka, inzulinskih poremećaja, dijabetesa, do promjena na krvnim žilama i nagomilavanja sala. HFCS stvara ovisnost, a oni koji se pokušaju odvići od kole imaju iste simptome kao i ljudi koji se pokušavaju odvići od opijata.

Količina šećera u čaši kole je nevjerojatna, dok kole bez šećera sadrže najgore vrste otrova u obliku umjetnih sladila.

Količina šećera u čaši kole je nevjerojatna, dok kole bez šećera sadrže najgore vrste otrova u obliku umjetnih sladila.

Aspartam je metilni ester dipeptida građen od dvije amino kiseline, asparaginske i fenilalanina. Aspartam je 200 puta slađi od saharoze, no zapravo uopće nije sladak već je moždani pojačivač ukusa, drugim riječima u potpunosti laže naš mozak o ukusu. Ovaj kancerogeni otrov je na tržište pustio 1981. Donald Rumsfeld CEO Searlea koji se danas nalazi pod otkriljem monstruoznog Monsanta. Coca-Cola i druge kole koriste aspartam u dijetnim oblicima svojih proizvoda.

Fosforna kiselina je dodana kolama kako bi tijelo zadržalo ogromne količine šećera koje se nalaze u gaziranim pićima, ona isisava velike količine magnezija i kalcija iz kostiju i tkiva i ozbiljno remeti i smanjuje rad našeg imunološkog sustava. S obzirom da fosforna kiselina utječe direktno na „ispiranje“ naših kostiju, one postaju porozne i slabe, što se povezuje s brojnim poremećajima s kostima kod dugogodišnjih korisnika gaziranih pića. Fosforna kiselina je i poznati uzročnik kamena na bubregu koji se najčešće stvaraju kod muške bjelačke populacije. Fosforna kiselina je najčešći uzročnik osteoporoze u zapadnjaka.

Natrijev benzonat je konzervans u svim gaziranim pićima, no stvara kronične napade astme i probleme na koži, Coca-Cola koristi ovaj konzervans u svim svojim proizvodima.

Coca-Cola također koristi natrijev citrat koji može uzrokovati mišićne spazme, povećanu količinu natrija u krvi i mnoge druge nepoželjne efekte na zdravlje.

Fluor je korišten u nacističkim koncentracijskim logorima kako bi logoraši bili poslušni točnije kako bi flour uspješno manipulirao s njihovom slobodnom voljom. Sva američka pića i hrana imaju velike količine fluora u sebi jer je fluoridacija američkih vodocrpilišta i vodovoda započela još polovicom prošlog vijeka. Američka Coca-Cola osigurava koncentrate za svoja pića, u njih se dodaju značajne količine fluorida. Bez obzira što nacionalne inačice Coca-Cole eventualno pripadaju zemljama koje ne fluoridiraju vodu, s originalnim koncentratima dolazi i fluorid.

Znate li kako kola djeluje u našem tijelu?

Najobičnija kola ovako djeluje kada dospije u naš organizam:

10 minuta nakon što smo popili kolu: 10 čajnih žličica šećera šokira naš cjelokupni psihofizički sustav (ta količina je 10 puta više od preporučene dnevne doze šećera). Mi zbog toga nećemo automatski povratiti jer fosforna kiselina u koli anulira okus slatkoće, tako da je naše tijelo zadrži.

20 minuta nakon što smo popili kolu: Količina šećera u krvi naglo skače, uzrokujući inzulinsku eksploziju. Naša jetra tada odgovara tako da sve šećere koje nađe u krvi pretvara u masnoće. (U tom trenutku jetra ima mnogo toga za pretvoriti u masnoće.)

40 minuta nakon što smo popili kolu: Kofein iz kole je u potpunosti apsorbiran. Šire nam se zjenice; raste nam krvni tlak; kao reakcija na sve to, naša jetra pumpa još više šećera u naš krvotok. Receptori adenozina u mozgu su sada blokirani, što spriječava osjećaj vrtoglavice.

45 minuta nakon što smo popili kolu: Naše tijelo povećava produkciju dopamina, stimulirajući centre za osjećaj ugode u mozgu. Ovo je, usput, u stvari isti način na koji na nas djeluje i heroin.

60 minuta nakon što smo popili kolu: Fosforna kiselina se spaja s kalcijem, magnezijem i cinkom u debelom crijevu, osiguravajući dodatnu eksploziju u našem metabolizmu. Ovo se dodatno komplicira velikim dozama šećera i umjetnih sladila koji dodatno povećavaju izlučivanje kalcija putem mokraće.

Više od 60 minuta nakon što smo popili kolu: Diuretička svojstva kofeina počinju utjecati na naše tijelo. (Imamo osjećaj da trebamo mokriti.) Tada sav kalcij, magnezij i cink koji su bili namijenjeni našim kostima i tijelu, kao i elektroliti natrija i voda izlaze iz tijela.

Više od 60 minuta nakon što smo popili kolu: Kako se kaos u našem tijelu stišava, počinjemo osjećati nedostatak šećera. Možemo postati lako razdražljivi i usporeni. Do sada smo već izmokrili svu vodu iz kole, no tek nakon što se ona spojila s najvažnijim hranjivim tvarima iz našeg tijela zajedno s ostalom vodom koja hidrira naše sustave, i koja zajedno s ostalim tvarima gradi naše kosti i zube. Nakon toga slijedi nedostatak kofeina, koji nastaje tek nakon nekoliko sati.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

Coca-Cola: Dark secrets

Peeling back the layers and exposing Coca-Cola’s relationship with Nazi Germany

When Jim Crow Drank Coke

Pemberton’s French Wine Coca (Coca-Cola) – Do You Drink Coke?

Coca-Cola Co (KO) Q1 Earnings Preview 2015: Can ‘Super Milk’ And Protein Drinks Help Coke Make A Shift?

Coca-Cola Story

Kokain – Wiki

Kola biljka – Wiki

Fanta – Wiki

Coca-Cola pulls ‘Nazi’ Fanta advertisement which referred to the 1940s as ‘the good old times’

Coca-Cola just pulled an ad suggesting that Nazi Germany was ‘Good Old Times’