PRIZMA DRUŠTVA

Upoznajte divljeg manula, najskuplju mačku na svijetu

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Pallasova mačka (Otocolobus manul) ili jednostavno manul je jedna od najugroženijih vrsta divljih mačaka na svijetu, po podacima International Species Information Servicea na svijetu je registrirano samo 117 manula, dok se u divljini njihov broj slabo ili nikako povećava, ponajviše zbog krivolova, preprodaje i zbog skupog bogatog krzna.

Područje na kojem se manul može naći.

Područje na kojem se manul može naći.

Manul je prekrasna mačka bogatog krzna, smatra se najstarijom rasom modernih mačaka koja je nastala prije nekih 12 milijuna godina. Interesantno je da se manul tijekom milijuna godina nije gotovo nimalo promijenio, znanstvenici smatraju da su za to kriva ledena doba i stalna izolacija ove mačke po planinskim visoravnima Irana, Afganistana, Nepala, Butana, Tibeta, Mongolije, Pakistana, Kirgistana, Tadžikistana, Kine i Rusije. Zbog stalnog boravka na visinama od 2000 do 5000 metara Pallasova mačka je jako osjetljiva na bolesti drugih pripadnica mačje vrste, točnije ove mačke se u izolaciji rijetko ili gotovo nikada nemaju prilike sresti s različitim patogenima koje uglavnom bez ikakvog problema preživljavaju sve druge vrste mačaka. Pokušaji povećanja prirasta ove vrste su uglavnom završili neuspješno, dijelom zbog činjenice da su ženke plodne 24-48 sati tijekom veljače, a dijelom zbog toga da gotovo u potpunosti postanu neplodne u zatočeništvu, zbog pada imunog sustava. Manuli imaju još jednu prijetnju, a to je izrazito visoka smrtnost mladunčadi od 44,9%.

Znanstvenici spašavaju primjerak manula u središnjoj Mongoliji.

Znanstvenici spašavaju primjerak mačića manula u središnjoj Mongoliji.

Za sada su znanstvenici uspjeli samo četiri puta omogućiti rađanje malih manula i to uz pomoć umjetne oplodnje, pa ipak visoka smrtnost mladunčadi je ostala ista kao i u prirodi.

Iako se zbog iznimno gustog krzna, manul može činiti pomalo zdepasto, pa čak i debelo, činjenica je da debela izolacija omogućava ovoj životinji preživljavanje u nekim od najnegostoljubivijih predjela planete gdje temperature tijekom zime znaju pasti do -45 stupnja Celzijeve ljestvice.

Zdravi odrasli primjerci manula su tek nešto teži od domaće mačke, a njihova kilaža varira u skladu s godišnjim dobima i spolom od 2,5 kila do 4,5 kila. Razlika između ovih ljepotana i naših mačjih ljubimaca je i u fizičkoj građi, naime manuli imaju relativno kratke i jake noge, zbog toga su slabi sprinteri, uši su im postavljene relativno nisko i puno su manje od domaćih mačaka, razlog za tu neobičnost je čuvanje temperature, zapravo manul zbog istog razloga ima i pomalo tupastu njušku. Najveća razlika između domaće mačke imanula je u tome što ova divlja ljepotica ima okrugle zjenice.

Spašeni primjerak manula u rukama Njemačko Poljskog znanstvenog tima.

Spašeni primjerak manula u rukama njemačko-poljskog znanstvenog tima.

Manulovo krzno je preko zime srebrenasto sivo s velikim crnim i tamnosivim pjegama i šarama, preko ljeta krzno postaje oker boje, a u nekim stepama čak i hrđavo crveno, dok pjege i šare značajno izblijede.

Unatoč 12 milijuna godina dugoj povijesti, manula je za Europljane otkrio Simon Pallas 1776. godine, no u svojoj brzopletoj “znanstvenoj” istrazi je zaključio kako su Perzijske dugodlake mačke sigurno nastale od manula te da pripadnice ove divlje vrste imaju degenerirane uši zbog toga je i nazvao Otocolobus manul, ili divlja mačka (manul na mongolskom) s ružnim ušima (otocolobus na starogrčkom).

Danas je zabranjeno loviti manula u svim zemljama Azije osim u Mongoliji, na žalost Mongolija uživa u prodaji manulovog skupocjenog krzna, te prednjači po preprodaji živih primjeraka bogatim kolekcionarima po cijenama od kojih se nama može samo zavrtjeti u glavi. Unatoč prodaji, mačići se ne mogu pripitomiti, jer manul jednostavno ne voli ljude i stalno je nepovjerljiv prema svima, uključujući i prema pripadnicima vlastite vrste, osim naravno onih dva dana veljače rezerviranih za parenje.

Danas postoji oko 1000 specijaliziranih lovaca na manule u Mongoliji, a mogu ubiti do četiri mačke na godinu, na žalost manuli nastradaju u zamkama za druge životinje. U samoj Mongoliji manulovo krzno se prodaje za 1-3 dolara, dok se meso prodaje 25 dolara po komadu, a njihovo ulje (otopljena mast) se prodaje 4 dolara po gramu, na kineskom tržištu je cijena troduplo veća. Cijene živih primjeraka divljaju najviše u SAD-u i Velikoj Britaniji, a sve transakcije su u potpunosti ilegalne.

Ruska Federacija je Pallasovu mačku stavila na crvenu listu životinja na rubu ugroženosti, no u stalno politički prevrtljivoj centralnoj Aziji, često niti ljudski život ne znači ništa, a kamo li život iznimne malene divlje mačke.

S obzirom da preživljavanje ove vrste visi o tananoj niti predstavljamo vam galeriju slika Pallasove mačke.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

Pallas’ Cat – International Society for Endangered Cats

The Creature Feature: 10 Fun Facts About the Pallas’ Cat

Manul – the Cat that Time Forgot

Pallas’s cat

The Manul Cat Is The Most Expressive Cat In The World

Meet The Wild And Majestic Pallas Cat – The World’s Most Expensive Cat!

Pallas Cat Facts

Video: Listen to audio recordings of the rare Pallas cat

Pallas Cat Study and Conservation Program

Otocolobus manul (Manul, Pallas’s Cat)