TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Zašto suosjećamo s likovima iz filmova?

Autor: Tomislav Pavlović

Matrix World

Jeste li gledali film „Black Swan“ s Natalie Portman u glavnoj ulozi? Prema rezultatima jednog istraživanja, moždana aktivnost publike tijekom scena u kojoj je glavna glumica prikazana u epizodama shizofrenije (primjerice, priviđenja crnog perja) nalikovala je na moždanu aktivnost osoba sa shizofrenijom. No, kako je moguće filmom izazvati privremeno psihotično stanje? I je li to opasno?

Jeste li se ikad zapitali zašto uopće gledamo filmove? Čemu plaćati odlazak u kino i gledati tuđe živote kad bismo mogli ostati kod kuće i živjeti svoj, a usput i uštedjeti? Odgovor se nalazi u emocijama – filmovi su izvrstan medijator emocija koji nam omogućuje da proživimo različite intenzivne emocije, i ugodne i neugodne, a opet da smo cijelo vrijeme na „sigurnoj udaljenosti“ te da se nakon završetka filma možemo mirno vratiti u uobičajeni život. Taj prijenos emocija s likova na ljude omogućuje sposobnost empatije, koja je posredovana još uvijek nedovoljno istraženim sustavom zrcalnih neurona.

Prema najnovijim modelima, utvrđene su dvije vrste empatije – „mentalna empatija“, koja u skladu s pretpostavkama teorije uma omogućava da preuzmemo perspektivu druge osobe i razumijemo način na koji ona funkcionira ili što osjeća, te „utjelovljenu“ empatiju, koja nam omogućava da „osjetimo“ što se događa s tuđim tijelom (primjerice, kad netko primi udarac, a mi reagiramo kao da smo ga mi primili). Provedeno istraživanje ukazalo je na postojanje ova dva tipa empatije – kada su sudionici gledali emotivnu scenu u kojoj se raspravljalo o smrti, aktivirale su im se drugačije regije mozga nego kad su gledali podjednako dirljivu scenu koja je pritom uključivala i grljenje. U slučaju filma „Black Swan“, događa se aktivacije neuralnih krugova povezanih s oba tipa empatije – mentalnog jer publika suosjeća s glavnim likom, ali i utjelovljenog budući da dolazi do scena čupanja perja iz kože – što dovodi do intenzivnijeg poistovjećivanja s likom i omogućava pojavu privremeno blago promijenjenog stanja svijesti.

Empatija je doista začuđujuća sposobnost. Iako donosi brojne prednosti, zbog kojih se sustav zrcalnih neurona smatra jednim od temelja onog što nas čini ljudima (iako nije ekskluzivno vezan za ljudsku vrstu), nijedan od ekstrema u izraženosti empatije ne dovodi do ugodnih ishoda. Osobe s ekstremno niskom empatijom prozvane su psihopatima te uvrštene u različite internacionalne klasifikacije psihičkih bolesti i poremećaja.

Rezultati neuroloških istraživanja ukazali su na smanjenu funkcionalnost njihovog sustava zrcalnih neurona. No, pretjerana aktivnost istog sustava podjednako je loša za organizam. Iako su prava rijetkost, gotovo anegdotalno se povremeno pojavi poneki slučaj hiper-empatije. Prozvani su sinestetima zrcalnog dodira te, za razliku od osoba s „uobičajenim“ sinestetskim sposobnostima, mogu osjetiti dodire tuđeg tijela kao svojeg. Zbog toga, primjerice, horor filmovi za njih predstavljaju više bolan nego zastrašujuć doživljaj. Koliko je taj fenomen neobičan, govori i sljedeće: poznat je medicinski slučaj jedne žene kojoj je zbog epilepsije kirurški odstranjen temporalni režanj, u kojima se nalaze amigdale, neuralne strukture nužne za prepoznavanje emocija. Na opće iznenađenje, umjesto očekivane emocionalne zatupljenosti, žena je postala hiper-empatična i ostvarivala natprosječne rezultate na testovima empatije, izvrsno prepoznavala emocionalna stanja drugih ljudi te dubinski proživljavala emocije likova iz filmova ili knjiga.

Kao i u svemu, i u empatiji treba imati mjeru. Iako je dobro prepoznavati emocije drugih ljudi, doživljavati emocije baš svakog od njih u kratkom bi vremenu zamorilo svaku osobu. No, povremeno nam nedostaje emocionalne pobuđenosti u životu te, kako ne bismo sami morali izazivati ekscesne situacije, radije pogledamo neki film s njima. Nije naodmet ponekad se isplakati uz neku dramu ili prestraviti se nekim dobrim horor filmom – dok god nakon filma to iskustvo možemo pripisati drugima i vratiti se u mirnu i sigurnu svakodnevicu.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

http://www.livescience.com/1628-study-people-literally-feel-pain.html

http://www.wired.com/2014/09/cinema-science-empathizing-with-characters/

http://www.livescience.com/5062-books-rival-movies-stirring-emotions.html

http://www.livescience.com/39904-why-psychopaths-lack-empathy.html

http://www.livescience.com/27618-why-psychopathic-traits-exist.html

http://www.livescience.com/1628-study-people-literally-feel-pain.html

http://www.livescience.com/39560-hyper-empathy-case-report.html