PRIZMA DRUŠTVA

Islanđanima se poklanja novac nakon što je država počela kupovati propale banke

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

S malenog Islanda stalno dolaze vijesti koje ostatku svijeta nalikuju na čarobne bajke. Nakon što je manje od 400 tisuća stanovnika Islanda svrgnulo korumpirane političare koji su upropastili zemlju bankarskim i burzovnim spletkama, nakon što su uhitili i osudili odgovorne političare, nakon što su nacionalizirali propale banke, na red dolazi i novčani poklon.

Rijetko bi se koja zemlja mogla pohvaliti borbom, a kamo li pobjedom protiv bankarske mafije. Po svemu sudeći Island je sve ono što naša zemlja nikada neće biti. Islanđani su se izvukli iz gospodarske krize, spasili su svoju valutu, odmakli su se od luđačkih potraživanja EU političara, minimalizirali su utjecaj MMF-a i naravno osigurali vladavinu političarima koji smatraju kako banke trebaju propasti ako ne rade kako treba, te da država nikada ne smije spašavati privatne banke. U zadnjih pet mjeseci Island je zatvorio 26 bankara koji su zemlju gurnuli u financijski kaos, vjerovali ili ne nitko drugi na planeti nije učinio nešto tako. Islandska vlada je također nacionalizirala one banke koji su nelegalnim radnjama osigurale ekonomsku nestabilnost i koje se same nisu mogle izvaditi iz rupe koje su same iskopale. Naime Islanđani su shvatili da im propale banke nikada neće moći vratiti novac koje su “pojele” za vrijeme krize, te da je jedni način vraćanja duga njihova nacionalizacija.

grimsson banke

Predsjednik Islanda Grimsson je prvi priznao da banke treba pustiti da propadnu ako se same ne mogu izvući iz krize u koju su ubacile cijelu zemlju. Island je jedina zemlja na svijetu koja nije trošila vlastiti novac na spašavanje banaka.

S obzirom da Islanđani imaju stvarnu kontrolu nad svojom vladom, to se efektno da osjetiti i na vlasništvu nacionaliziranih banaka. Naime, nedavno je islandski ministar financija Bjarni Benediktsson objasnio kako će s početkom 2016. svaki Islanđanin dobiti po 211,80 eura koji su priskrbljeni s nacionaliziranjem najveće banke na Islandu – Íslandsbanki. Po riječima ministra Benediktssona to je 5% od ukupnog iznosa njene vrijednosti, dok će ostatak novca koji banka posjeduje biti direktno ubačen u programe koji Islandu osiguravaju ekonomsku stabilnost te uredno poslovanje zdravstvenih, mirovinskih i socijalnih fondova.

Guðlaugur Þór Þórðarson, zamjenik tajnika odbora za kontrolu budžeta je priznao kako nije sretan s nacionalizacijom banaka, niti mu je omiljena ideja da država posjeduje banke, no smatra kako je to prijeko potreban korak kako bi se optimalno uredila kontrola kapitala.

Islanđani će svakako imati razloga za slavlje u 2016. ne samo da su otplatili kompletan dug MMF-u, već sada mogu osjetiti i plodove svog rada zbog pametnog vladanja zemljom.

Možda će se nekima činiti kako je 211 eura premala svota da bi se od toga stvarala fama, no razmislite koja je država ikada dijelila novac s vlastitim narodom nakon kupovine neke banke?

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvor: