SVIJET POD LUPOM

Kanadska snimka tla koje “diše”

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Brian Nuttall je 31.10.2015. snimio interesantnu pojavu u Novoj Škotskoj blizu rijeke Apple koju isprva nitko nije mogao odgonetnuti. Ljubitelji misterija su pregledali kanadski snimak na YouTubu preko šest milijuna puta, a cijeli fenomen je uskoro dobio ime “tlo koje diše.” Unatoč zanimljivom nazivu, uzroci takvih događanja bi nas i te kako trebali zabrinuti.

Što se dogodilo 31. listopada u kanadskoj šumi na rijeci Apple, pitali su se mnogi, je li Zemlja zaista “živa” da može stvarati tako čude “pokrete”, je li riječ o nebičnom potresu, je li u pitanju prevara ili za to ima odgovarajuće objašnjenje?

Pogledajmo prije svega video uradak “tla koje diše” iz Nove Škotske.

Ovakva vrsta fenomena je do sada bila poznata po utjecaju vjetra, kao što možemo vidjeti na snimci koja je 2011. snimljena u finskoj crnogoričnoj šumi. Naime pri jakom vjetru i vodom natopljenom gornjem dijelu tla, odvaja se korijenje drveća te ona često završe oborena. No, slučaj iz Nove Škotske nema elemente koje smo vidjeli u Finskoj, na primjer miču se istovremeno i dijelovi tla na kojima nema drveća te promjene ne izgledaju striktno površinske.

Čini se kako je objašnjenje za kanadsku misteriju sve učestalija likvefakcija tla, naime ona nastaje obično usred trešnje tla kada vodom zasićeni sitni materijali u tlu privremeno izgube čvrstoću, te kada se isti počnu ponašati kao tečnost. Iako su ovakvi događaji najvidljiviji neposredno prije ili za vrijeme potresa, poput onih na Novom Zelandu i u Japanu, postalo je sve jasnije da likvefakcija može nastati bez utjecaja samih potresa i to na lokalnim područjima na kojima je saturacija tla s vodom dosegla maksimum i na kojem se tlo počinje ponašati kao tekućina.

Na gornjoj snimci vidite likvefakciju tla nastalu vibracijama, radom građevinskih strojeva i utjecajem podzemne vode, pa ipak čini se da Kanada prednjači s prirodnim fenomenima likvefakcije tla što pokazuje i snimka iz okolice St. Jeroma u Quebecu.

Inače likvefakcija nastaje u tlima u kojima se nalaze nevezeni i dobro sortirani sedimenti poput pijeska i šljunka. Ovakve naslage su najčešće na obalama rijeka i njihovim plavnim područjima, ili pak na plažama, dinama i slično. Likvefakcija može uvjetovati stvaranje velikih šteta na zgradama i infrastrukturi. Bez obzira što je ova pojava jako dobro poznata, tek nakon 60-tih godina XX. vijeka stručnjaci polako uviđaju njene razorne moći.

Kanadski slučaj je snimljen u neposrednom području rijeke Apple koja je u zadnje vrijeme primila popriličnu količinu padalina kao i okolno tlo, kada se tlo počelo ponašati kao tekućina, kretnje su dodatno povećali vjetar u krošnjama drveća i valovi na samoj rijeci.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

Forest ground moves in Nova Scotia, Canada

Breathing Earth

‘Breathing’ Earth Filmed In Canadian Forest

‘Breathing Earth’ Video Is Freaking The Internet Out

Mystery of the leafy TRAMPOLINE: Experts left baffled by bizarre bouncy forest floor discovered in Canada

What the heck is this ‘natural trampoline’?