MISTERIJE

Riješena misterija “diva” u oblacima

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Tijekom leta iz Austrije za Irsku preko Londona Nick O’Donoghue je na visini od 10 tisuća metara primijetio nešto što je nalikovalo na “sivog diva” koji hoda po oblacima ispod zrakoplova. Nakon što je snimka “diva” podijeljena po društvenim mrežama nastala je sveopća pometnja.

Ova neobična lsika je u rolu od par dana stvorila pometnju po Internetu.

Ova neobična slika je u roku od par dana stvorila pometnju po internetu.

Tridesetogodišnji Nick O’Donoghue je tijekom leta s EasyJetom snimio bizarnu figuru koja je nalikovala na diva koji hoda po oblacima. Snimka je napravljena za vrijeme mirnog leta na visini od 10 kilometara iznad tla, dok je europski kontinent bio zavijen niskim sniježnim oblacima i maglom.

Slika diva izdaleka.

Slika diva izdaleka.

Nakon objave niza slika na društvenim mrežama, div je nekima počeo nalikovati na “željeznog diva,” dok je drugima prva asocijacija bila “robot u oblacima”.

Oroginalna fotografija snimljena na pametnim telefonom.

Orginalna fotografija snimljena s pametnim telefonom.

Iako su neki mediji smatrali kako je riječ o fatamorgani pa čak i o mogućoj fotomontaži, skeptici i kritičari su najviše bili zbunjeni sa sjenom koja se jasno vidjela ispod navodnog diva.

Sam O’Donoghue smatra da “div” najviše nalikuje na maskotu Michellina, te da isprva nije vjerovao svojim očima, na koncu je zamolio društvo pored sebe da pogledaju kroz prozor i kažu mu što vide. Nakon što je dobio potvrdu da na oblacima zaista nešto stoji, uhvatio je kameru i snimio niz slika.

Nitko nije mogao odgovoriti na pitanje što je zaista snimljeno iz zrakoplova?

Rješenje na vidiku

Tijekom početka prosinca 2013. slična pojava je snimljena iz zrakoplova koji je letio iz Fayettevillea u Arkansasu za Chicago.

Na slici vidite dim i kondenzaciju koja izlazi iz termoelektrane.

Na slici vidite dim i kondenzaciju koja izlazi iz termoelektrane.

Nakon što je ustanovljeno gdje se zrakoplov nalazio, postalo je jasno kako je na slici snimljen dim i kondenzacija iz jednog od dimnjaka termoelektrane.

Ovakvo objašnjenje nam se čini najvjerojatnijim.

Ovakvo objašnjenje nam se čini najvjerojatnijim.

Pa ipak na slici koju je snimio O’Donoghue se vide dva traga s dimom koji se na koncu skuplja u jednu masu. EasyJetov zrakolov na letu od Beča za Irsku preko Londona prolazi iznad nekoliko područja u Njemačkoj i Belgiji u kojima se nalaze termoelektrane s dva dimnjaka, na gornjoj slici vidite elektranu Doel u Belgiji s dva dimnjaka, a na desnoj strani slike vidite kako izgleda dim iz samo jednog dimnjaka termoelektrane i kombinaciju pare i dima iz više dimnjaka snimljenih iz zraka po mirnom vremenu bez vjetra kada je tlo bilo prekriveno niskim i gustim oblacima.

Najvjerojatniji krivac za diva u oblacima bi mogla biti isparenja i dim iz ove termoelektrane u Njemačkoj.

Najvjerojatniji krivac za diva u oblacima bi mogla biti isparenja i dim iz termoelektrane Großkrotzenburg u Njemačkoj.

Pa ipak smatra se kako je najvjerojatniji krivac termolektrana Großkrotzenburg u Njemačkoj iznad koje gotovo direktno prolaze zrakoplovi na istoj ruti.

Čini se da O’Donoghue nije bio zadovoljan s objašnjenjem te je ostao pri mišljenju kako to nije odgovarajući odgovor jer su stupovi dima bili jako blizu, te da su možda u pitanju neki čudni oblaci, no da bi volio da netko da objašnjenje koje bi imalo smisla.

MailOnline je podsjetio čitatelje kako je u listopadu 2014. nad Kinom snimljen “grad u oblacima” te da oni smatraju da su oba slučaja fenomeni fata morgane.  O tome smo više pisali ovdje.

Usporedba, na lijevoj strani vidite "diva" točnije dim iz dva dimnjaka termoelektrane, na desnoj strani slike vidite dim iz jednog dimnjaka termoelektrane. Sličnost je očigledna.

Usporedba, na lijevoj strani vidite “diva” točnije dim iz dva dimnjaka termoelektrane, na desnoj strani slike vidite dim iz jednog dimnjaka termoelektrane. Sličnost je očigledna.

Iako sa sigurnošću ne možemo reći što je O’Donoghue snimio na letu nad Europom, prekrivenom maglom i oblacima, čini nam se kako je najveća mogućnost da je krivac za njegovog dvonožnog diva ipak elektrana s dva blisko postavljena dimnjaka u Großkrotzenburgu. No konačnu odluku prepuštamo vama.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvor:

Plane passenger captures mysterious shadowy figure that ‘resembles the Iron Giant robot’ walking on clouds at 30,000ft

PIC: Irishman spots very strange figure in clouds during flight back to Cork for Christmas

Iz putničkog zrakoplova nad Europom vidjeli “čovjeka kako hoda po oblacima”

Explained: “Iron Giant Robot” Walking on Clouds [Cooling Towers Plumes}

Giant plume seen from plane. [Cooling Tower Condensation Cloud]