VJEROVALI ILI NE

Dan kad se Zemlja zamrznula

Autor: Anamarija Vukojević

Matrix World

Jeste li znali da je prije 13.000 godina jedan sat duga oluja s gradom bombardirala Zemlju pretvorivši planet u zaleđenu loptu s mini ledenim dobom? Tako barem tvrde znanstvenici. Katastrofa je uzrokovana raspadom komete, koja se rasprskala u tisuće fragmenata sastavljenih od leda i prašine.

Ova sudar je izbrisao ogroman broj životinjskih vrsta u cijelom svijetu, poremetio živote naših predaka iz kamenog doba i pokrenuo zamrzavanje koji je trajalo više od 1000 godina.

 

Teoriju je osmislio profesor Bill Napier Univerziteta Cardiff, koji tvrdi kako njegovo istraživanje objašnjava tajanstveno razdoblje izumiranja otprilike 11.000 godina prije Krista.

Znanstvenici su odavno zbunjeni s uzrokom naglog globalnog hlađenja do 8 ° C (14F) baš kao i s naglim zagrijavanjem Zemlje krajem zadnjeg ledenog doba.

Promjena klime uzrokovala je dodatni nagli rast ledenjaka, i podudarala se s izumiranjem 35 vrsta sjevernoameričkih sisavaca.

Neki geolozi dan danas tvrde da je svijet bio pogođen divovskim asteroidom – točnije manjom verzijom onoga koji je istrijebio dinosauruse prije 65 milijuna godina.

Debeli sloj čađi nastao s električnim efektima komete.

Debeli sloj čađi nastao s požarima koji su planuli zbog električnih efekata komete.

Sudar je pak ostavio iza sebe priču unutar tragova u stijenama – uključujući crnu čađu debljine 2,5 centimetra za koju se smatra da su stvorili kontinentalni sveprisutni požari.

Mikroskopija ‘nanodijamanata‘ (dijamanti od 1 mikrometra) pokazuje da su isti stvoreni s masivnim šokovima koji se stvaraju isključivo s udarima meteora (asteroida i kometa) i koji se nalaze u njihovim kraterima što dodatno potvrđuje razlog ove katastrofe.

Nano dijamanti koji nastaju isključivo s udarom nebeskih lutalica o planetarnu površinu.

Nano dijamanti koji nastaju isključivo s udarom nebeskih lutalica o planetarnu površinu.

Ovi rezultati su doveli do pretpostavke kako se komet duljine 2.5 milje (ili asteroid) zabio u ledenjačke ploče koje su tada pokrivale područje cijele Kanade i sjevernog dijela SAD-a.

No, drugi znanstvenici smatraju kako su šanse da je Zemlju udario tako veliki objekt prije samo 13.000 godina tek 1:1000. Oni tvrdoglavo nastavljaju vjerovati da jedan takav događaj ne može objasniti toliko rasprostranjene požare.

Teorija profesora Napiera sugerira da se devastacija dogodila kada je Zemlja zalutala u gusti trag fragmenata koji je stvoren raspadom velikog kometa.

Na tisuće komada materijala iz kometa je ‘kišilo’ po Zemlji, a svaki od njih je oslobodio energiju jednog megatona nuklearne bombe.

Lokacije na planeti na kojima su pronađeni nanodijamanti.

Lokacije na planeti na kojima su pronađeni nanodijamanti.

Ovakav utjecaj je ispunio atmosferu dimom i čađu, zaklanjajući Sunce.

Profesor Napier kaže da se komet slomio u unutrašnjem dijelu Sunčevog sustava prije otprilike 20.000 i 30.000 godina, te se raspadao od otada.

‘Veliki komet se još uvijek razgrađuje u bližem okruženju Zemlje posljednjih 20.000 do 30.000 godina rasprskavajući se u tisuće fragmenata što je mnogo vjerojatniji događaj od samo jednog sudara “, rekao je profesor Napier.

Njegov je model, objavljen u časopisu Monthly Notices, Kraljevskog astronomskog društva, te sugerira da je globalna “oluja s gradom’ trajala oko sat vremena.

Takva kataklizma je uzrokovala na tisuće strahovitih događaja, od globalnih požara i stvaranje ‘nanodijamanta’ do ‘izumiranje’ koja označavaju točku u vremenu kada su mnoge vrste nenadano nestale s planete bez naoko vidljivog razloga.

Dijelić objekta koji se zabio u jezero Tagish okovan ledom.

Dijelić objekta koji se zabio u jezero Tagish okovan ledom.

Profeseor Napier je na koncu zaključio sa sljedećim riječima:

Jedan nedavni događaj je također mogao nastati udarom manje komete ili fragmentom veće komete, a poznat je kao Tagish meteoritsko jezero.  (Ovdje možete pregledati fotografije s jezera Tagish).

Objekt koji je pao na teritoriju Yukona u Kanadi u siječnju 2000. sadrži najveću poznatu količinu nanodijamanata, točnije više nego li je otkriveno od svih dosadašnjih udara kometa.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

The day the Earth froze: An hour-long storm started a mini ice age, say scientists

Are humans to blame for the mammoth’s demise? Hunting caused numbers to plunge 30,000 years ago, study claims

Comet “Shower” Killed Ice Age Mammals?

Nanodiamond

The Tagish Lake Fireball and Meteorite