TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Izvanzemaljski glas – alikvotno pjevanje ili korištenje dva tona odjednom

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Kada je Anna-Maria Hefele na You Tubu objavila svoj video uradak u kojemu objašnjava kako ljudi mogu pjevati dva tona odjednom, te je iste tvrdnje poduprla s praktičnim predstavom višeglasnog pjevanja, njena snimka je u relativno kratkom roku pregledana preko osam milijuna puta. Uskoro su se Hefelovoj pridružili i drugi znalci višeglasnog pjevanja, a mi vam od srca preporučamo da poslušate gotovo izvanzemaljske performanse.

U prvoj video snimci možemo čuti Anna-Mariu Hefele, dok pokazuje fantastičnu sposobnost izvođenja dva tona u samo jednom dahu. Višeglasno pjevanje ili “pjevanje preko tona” je prastara tehnika koju koriste i pjevači u Mongoliji i Tuvanu (južni Sibir) u dijelovima sjeverne Kanade i na Grenlandu među pripadnicima plemena Inuita, te među Aka Pigmejima u centralnoj Africi. Plemena koja koriste višeglasno pjevanje u alikvotnim tonovima smatraju kako je u takvom muziciranju skrivena moć ne samo šamana i lokalnih bardova već i tajne univerzuma i nama skrivenih svijetova, uz opasku kako ovakvo pjevanje liječi tijelo i dušu.

Kako bismo shvatili što Anna -Maria Hefele zaista radi uz pomoć ove prastare tehnike, pogledajmo sljedeći video u kojemu je pokazan jasan snimak dviju različitih tonova koje stvara ova pjevačica.

Grleni pjevači umješno manipuliraju rezonancama i šupljinama glave dok zrak ulazi i izlazi iz pluća, preko glasnica do usana koje mijenjanjem oblika proizvede specifičnu melodiju. Dodatne modulacije se stvaraju položajem jezika u usnoj šupljini, sama usna šupljina je u ovom slučaju rezonantna kutija koja odigrava dodatnu ulogu. Prije nego li se bacimo na neke prastare oblike višeglasnog pjevanja, poslušajmo i jednu interesantnu izvedbu Natasche Nikeprelevic.

Sljedeća je na redu skladba iz filma Mongol pod nazivom “snaga duše” u ovoj izvedbi sudjeluje cijeli muški i ženski zbor koji dodatno naglašava tipične mongolske tehnike grlenog pjevanja.

I za kraj izvedba tradicionalnog mongolskog barda Enkha Jargala koja stvara trnce na koži.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

Harmonic singing (or overtone singing)

Overtone singing

Woman’s Polyphonic Overtones Show How The Human Voice Can Sing Two Notes At Once

Alikvotni tonovi – Wikipedia

Throat singing – Wikipedia

Tuvan throat singing – Wikipedia

Alash – About Tuvan Throat Singing

Throat Singing | Inuit Cultural Online Resource

Listen To The Most Astonishing Musical Style Ever: Throat Singing