TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Najprodavanija buteljirana voda je obična voda iz vodovoda!

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Krajem siječnja 2016. Pepsi je priznao kako je njihova buteljirana voda Aquafina obična voda iz vodovoda, te da će morati promijeniti marketinšku taktiku i deklaraciju svojega proizvoda jer su do sada lagali potrošače, sljedeća je na redu buteljirana voda Dasani od Coca-Cole koja također dolazi iz komunalnih vodovoda.

Laž do laži na uštrb potrošača

Pepsijeva Aquafina je najprodavanija buteljirana voda na svijetu, dok na drugom mjestu godinama stoji Dasani od Coca-Cole. Iako su oba dva proizvoda reklamirana kao čiste prirodne vode, naturajući potrošačima pomisao da se radi o izvorskim vodama, riječ je o običnoj vodi iz lokalnih komunalnih vodovoda u kojima se nalaze toksini poput teških metala i fluorida po kojima je SAD poznat.

fluorid uzrokuje rak burk

Važno je napomenuti kako SAD nije jedina država koja fluoridira vodu, Republika Srbija je jedna od zemalja koja ima regulaciju za obvezatno fluoridiranje pitke vode kao i Austrija. Bez obzira na znanstvenike koji proklamiraju fluoridiranje pitke i buteljirane vode ne smijemo zaboraviti kako je fluor jedan od najvećih uzročnika nastanka kancerogenih oboljenja (uz radijaciju i ostale toksine iz okoliša).

Na trećem mjestu po prodaji buteljiranih voda se nalazi Nestle koji najveću količinu vode dobiva iz Velikih jezera i to bez ikakve nadoplate, jer su lokalni političari i njihove obitelji uvelike povezani s ovim internacionalnim koncernom. Da stvar bude gora, Nestleovo eksploatiranje vode je toliko da nekim lokalnim sredinama ostaju isključivo toksični vodeni otpadi poput dobro poznatog slučaja u Flintu.

Aquafina i Dasani, dvije najprodavanije buteljirane vode, su zapravo vode iz vodovoda.

Aquafina i Dasani, dvije najprodavanije buteljirane vode, su zapravo vode iz vodovoda.

Davne 1999. do javnosti je došlo istraživanje neovisnog National Resources Defense Councila (NRDC) koji je ustanovio kako je 25% buteljirane vode u stvari voda iz vodovoda. NRDC je laboratorijski ispitao 103 najpoznatija brenda te je uzeo na tisuću uzoraka kako bi objaviti što točnije podatke. Na žalost osim činjenice kako je jedna četvrtina vode u bocama u stvari voda iz vodovoda, postalo je jasno da neke od kompanija uopće ne pročišćavaju vodu već je iz lokalnih vodovoda direktno pune u različite vrste boca ostvarujući pri tome profit od 500% do 1000%. Jedna od takvih “izvornih” vodovodnih voda je i Aquafina. NRDC je priznao kako neke kompanije koriste filtere da bi dodatno očistile vodu, no da ih takvo što još uvijek ne opravdava od činjenice da zavaravaju potrošače koji smatraju da kupuju izvorsku vodu jer se na deklaracijama proizvoda uopće ne navodi da je izvor zapravo komunalni vodovod. Coca-Colina Dasani voda je u biti pročišćena voda iz komunalnog vodovoda.

Budućnost pitke vode

Prošlo je 17 godina od NRDC-ovog istraživanja, a mi se s pravom bojimo da je danas situacija puno gora.

Republika Hrvatska se nalazi među 30 zemalja na svijetu koje su najbogatije s prirodnom pitkom vodom. U nas se pitka voda koristi čak i za čišćenje ulica i pranje teških industrijskih postrojenja. Prema vodi se ponašamo rasipnički, a izvore često niti ne znamo zaštititi.

Buteljiranje vode je iznimno lukrativan globalni posao koji trenutačno donosi zaradu od 60 milijardi dolara na godinu. Zbog sve većih problema sa infrastrukturom i ratova koji bijesne na sve strane, te zbog klimatskih promjena i sve češćih prirodnih katastrofa diljem svijeta, buteljirana će voda, po procjenama stručnjaka, do 2020. donositi profit od nevjerojatnih bilijun dolara.

Jeste li sigurni da znate kada pijete izvorsku buteljiranu vodu?

Jeste li sigurni da znate kada pijete izvorsku buteljiranu vodu?

Bez obzira na takve prognoze ne bismo trebali zaboraviti kako buteljirana voda nije garant zdravlja, dijelom zbog prijevare koje smo vam predstavili u gornjem dijelu teksta, a dijelom zbog toga što plastične boce ispuštaju u vodu phalate već od 10. tjedna čuvanja vode u istima. Phalati su opasni jer stvaraju poremećaje u radu endokrinog sustava te omogućavaju neravnotežu u proizvodnji i distribuciji prirodnih hormona u tijelu, zbog toga nastaju brojne bolesti poput dijabetesa, pretilosti, pa čak i raka.

Osim toga tu je i problem rasta bakterija i drugih mikroorganizama, naročito ako je slučaj s prijevarom o “reciklaži” vodovodne vode. Opće je poznato kako najveći proizvođači, poput Pepsija, Coca Cole i Nestlea u svoje buteljirane verzije “čiste vode” dodaju sve i svašta poput različitih spojeva magnezija, klora i kalcija kako bi im poboljšali ukus, no dodaje se i sol i šećer jer potrošači zasigurno ne vole okus i miris vodovodnih cijevi. Također treba spomenuti da buteljirana voda s različitim okusima voća u sebi uopće nema voća, ali ima umjetne arome, bojila, limunske kiseline i umjetnih konzervansa te puno šećera.

Ako kupujemo buteljiranu vodu trebali bi dobro pregledati deklaraciju na boci kako bismo utvrdili je li voda prirodna, kada je flaširana, koje dodatke ima i naravno kada je napravljen laboratorijski nalaz. Naša tijela su uglavnom sačinjena od vode, sama voda ima nevjerojatna svojstva, o nekima od njih je istraživao doktor Masaru Emoto koji je pokazao kako voda ima mogućnost pamćenja koju mi još uvijek ne možemo razumjeti. Dakle u naša tijela s vodom unosimo informacije, sigurno bi po nas bilo bolje da su te informacije u korist našega zdravlja, a ne na njegovu štetu.

Zbog manipulacija i ucjena Europska agencija za sigurnost hrane i lijekova (EFSA) nije imalamuda snage obraniti naše zdravlje, zbog toga se mi već desetljećima hranimo, napajamo, odijevamo s kancerogenim supstancama, a u nas se ubrizgavaju i usađuju tvari za koje se također zna da izazivaju rak i brojne opasne bolesti.

Izvori:

NRDC – Bottled Water

Is your bottled water coming from a faucet?

Pepsi Admits That Its Aquafina Bottled Water Is Just Tap Water, Coca-Cola’s Dasani Is Next

Natural Spring Water or Reconstituted Water

The Truth About ‘Healthy’ Bottled Water

How your ‘healthy’ flavoured water contains more sugar than cola

Fluoriranje vode

Pravila o fluorisanju vode za piće

Why Your Bottled Water Contains Four Different Ingredients

Nestle is Pumping Millions of Gallons from the Great Lakes for Free While Flint Pays For Poison