SVIJET POD LUPOM

Umjetna hrana, čemu to služi?

Autor: Ljubica Šaran

U zadnje vrijeme po društvenim mrežama kolaju snimke: lažnog mesa, lažnih jaja, lažnog kupusa i drugih namirnica za koje se smatra da su stvorene u Kini kako bi obmanile potrošače. Iako Kina jeste jedna od zemalja na čijem tržištu se nalazi popriličan broj artikala s lažnom hranom (na drugom i trećem mjestu se nalaze SAD i Europa), većina takvih, oku ugodnih obmana, zapravo dolazi iz Japana. Otkrijmo o čemu je riječ.

Lažne pizze moraju do tančina odgovarati onima koje će klijenti dobiti nakon narudžbe.

Lažne pizze moraju do tančina odgovarati onima koje će klijenti dobiti nakon narudžbe.

Umjetnost stvaranja shokuhin uzoraka

U brojnim japanskim restoranima se mogu vidjeti “slasni” komadi hrane koji stvaraju zazubice. Unatoč očiglednoj privlačnosti izložbenih primjeraka i njihovom gotovo perfektnom aranžmanu, uzorci se ne mogu jesti jer je riječ o sintetičkim i voštanim izlošcima. Riječ je o zanatlijskom umjeću stvaranja “uzoraka hrane” ili “shokuhin uzoraka” na japanskom 食品サンプル.

Umjetna voštana hrana japanskih majstora mora odgovarati "stanju na terenu".

Umjetna voštana hrana japanskih majstora mora odgovarati “stanju na terenu”.

U Japanu postoji cijela vrsta zanatlija koji se bave proizvodnjom ‘plastične’ hrane kako bi što točnije prezentirali hranu koja se nudi po restoranima, pečenjarnicama, zalogajnicama i slastičarnama, u zadnje vrijeme su čak i u modi shokuhin uzorci zapadnjačke hrane, poput pizze i pečene piletine s krumpirićima. Interesantno je da sva plastična i voštana hrana mora odgovarati dnevnom meniju do u tančine. U biti plastični uzorci predstavljaju 3D model onoga što će izaći na stol nakon narudžbe.

Volite li prženu slaninicu, nema problema, japanski majstori imaju rješenje za Vas, naušnice a la pečena slaninica.

Volite li prženu slaninicu, nema problema, japanski majstori imaju rješenje za Vas, naušnice a la pečena slaninica.

Najpoznatiji primjer stvaranja japanske plastične hrane je nedavno stvorio pravu pomamu na Internetu, jer su brzopleti blogeri smatrali kako je riječ o još jednoj kineskoj spletki. Pa ipak ono što vidite na sljedećem video uratku “vara” ljude na drugačiji način – shokuhin je 3D marketing. Kupus koji se stvara od raznobojnog voska, je samo jedan od primjera majstorstva japanskih zanatlija.

Najveći dio 3D modela hrane se pravi od običnog bojanog voska, no neki uzorci hrane se prave i od modernih akrilnih varijacija. U sljedećoj snimci možete vidjeti kako zanatlije dan započinju s pravljenjem kalupa od stvarne hrane, kako bi dobili što točnije mjere onoga što se nudi na “meniju” određenog ugostitelja. Sve replike su do u tančine istovjetne stvarnoj hrani.

U zadnjih 20 godina ovakva vrsta prezentacije menija je osim u Japanu, uzela maha i u Južnoj Koreji, Kini pa čak i na Tajvanu i u Tajlandu. Nama je vjerojatno takva prezentacija strana i pomalo luckasta no majstorstvo zanatlija se svakako ne može zanijekati.

Ne zaboravimo na “pravu” lažnu hranu

Unatoč već spomenutim japanskim voštanim prijevarama koje nitko ne bi zagrizao, na globalnom tržištu je sve više prehrambenih proizvoda koji nisu ono za “što se predstavljaju”, dovoljno je da se sjetimo lažnog mesa i jaja iz Kine, brda lažnih proizvoda koji se prodaju po Europi ili korporacijskih prijevara iz SAD-a, poput celuloze umjesto mesa, piljevine u siru, ružičaste sluzi umjesto mljevenog mesa i tako dalje. Tužno je da se Kina smatra najvećim prijestupnikom u obmanjivanju potrošača, iako se obmana događa u izoliranim slučajevima uz pomoć mafije, no obmane koje se rade u SAD-u su legalizirane korporacijske smicalice s kojima je dozvoljeno laganje i trovanje potrošača diljem svijeta i to bez ikakvih sankcija.

Ružičasta sluz se služi u svim franšizama brze hrane po svijetu. Otpadci, koža, kožica, crijeva, hrskavica i sitni komadići vezivnog tkiva se kemijski tretiraju kako bi na koncu nalikovali mesu.

Ružičasta sluz se služi u svim franšizama brze hrane po svijetu. Otpatci, koža, kožica, crijeva, hrskavica i sitni komadići vezivnog tkiva se kemijski tretiraju kako bi na koncu nalikovali mesu.

Razmislimo malo o tome sljedeći put kada naručimo burger ili chicken nuggetse jer zasigurno niste platili da jedete ružičast sluz i celulozu s otpacima.

Pomislimo li malo o 3D modelima iz Japana koji se trude što revnije prikazati ono što će potrošač dobiti ako se odluči naručiti neko jelo ili piće, te onoga što mi dobijemo, a što često nema veze sa slikom na meniju ili reklami i deklaraciji, tada nam se čini da su Japanci puno pošteniji od zapadnjačkih “mađioničara”.

Zbog manipulacija i ucjena Europska agencija za sigurnost hrane i lijekova (EFSA) nije imala (muda) snage obraniti naše zdravlje, zbog toga se mi već desetljećima hranimo, napajamo, odijevamo s kancerogenim supstancama, a u nas se ubrizgavaju i usađuju tvari za koje se također zna da izazivaju rak i brojne opasne bolesti.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

The Hypnotic World of Fake Japanese Food

This Fake Japanese Food Looks Good Enough To Eat

Fake Food Japan – 70+ Years in the Biz

Tasty to the eyes: Japan’s fake food

A Visit to Japan’s Fake Food Capital