SVIJET POD LUPOM

Djeca morskih nomada pod morem vide kao dupini

Autor: Ljubica Šaran

Morski nomadi jugoistočne Azije cijeli život provode na moru i u moru, njihova adaptacija takvom životu je gotovo nevjerojatna. Naime, njihova tijela su se toliko prilagodila životu u moru da djeca bez pomagala vide kristalno jasno do dubine od 25 metara. 

Sretna obitelj Mokena

Sretan obiteljski život morskih nomada.

Ujedinjene nacije smatraju kako globalne klimatske promjene utječu najviše na ljude koji žive neposredno uz obalu mora i rijeka, jer sve veće vremenske anomalije uzrokuju jače nepogode, poplave, plime i nevremena što život uz rubove velikih vodenih i morskih površina čini nesigurnim. Pa ipak, postoje ljudi koji smatraju da im kopno nije potrebno, te ga koriste u rijetkim prilikama, kao što su plemena morskih nomada jugoistočne Azije. Najpoznatiji “morski ljudi” iz plemena Sama-Bajau koji putuju arhipelazima Indonezije, Malezije i Filipina, Orang Laut koji se najviše kreću Malajskim prolazom i arhipelazima između Indonezije i Malezije  te plemena Moken koji se kreću morem između Burme i Tajlanda.

Narančasto -Orang Laut, Moken - Plavo, Sama-Bajau - Zeleno

Morski nomadi: Narančasto -Orang Laut, Moken – Plavo, Sama-Bajau – Zeleno

Pleme Moken danas ima tek oko 3000 pripadnika ali je njihova prilagodba životu na moru (i pod morem) najupečatljivija. Mali Mokanci od najranije dobi nauče plivati i roniti, a njihov život u moru je nedavno privukao i pažnju znanstvenika. Anna Gislen, znanstvenica sa švedskog sveučilišta u Lundu je otkrila kako je adaptacija života u moru promijenila fizionomiju Mokena.  Ona je tu neobičnu prilagodbu ovako objasnila za BBC:

“Uobičajeno je ako odlučimo roniti bez pomagala, da nam je sve mutno pod morem, naše se oči čak niti ne pokušavaju adaptirati novom denzitetu okoliša. To jednostavno nije normalan refleks za naše oči. S druge strane djeca Mokena imaju takve mogućnosti, njihove zjenice se smanjuju kada gledaju pod vodom te im se mjenjaju oblici očnih leća. Njima je to prirodan refleks. Zbog toga pod morem vide sasvim jasno.”

Dječje radosti malih morskih nomada.

Dječje radosti malih morskih nomada.

Gislen je proučavala Mokene gotovo dva desetljeća kako bi mogla u potpunosti shvatiti njihovu nevjerojatnu sposobnost. Ova znanstvenica je također radila s djecom iz EU te je nakon jednog mjeseca vježbanja uspjela naučiti grupu europske djece da imaju istu jasnoću vida pod vodom. Očigledno je da Mokenima takvo što dolazi kao urođena sposobnost dok europskoj djeci treba vježba kako bi dobro vidjela pod vodom ili morem. Gislen je primjetila sljedeće:

“Kod svakog djeteta je bilo drugačije, ali nakon nekog vremena, vid pod vodom im se odjednom i bez vidljivog razloga popravio. Pitala sam ih jesu li išta radili drugačije, odgovorili su da nisu, te da im je vid odjednom i bez vidljiva razloga postao bolji i oštriji.”

Gislen je na ideju proučavanja Mokena došla tijekom 1999. kada je vidjela kako djeca skupljaju školjke, rakovice i morske krastavce bez maski i opreme za ronjenje, te da oči imaju širom otvorene za vrijeme zarona, bez tipičnog škiljenja i treptanja koje imaju svi drugi narodi koji rijetko kada rone. 2003 je objavila studiju koja je jasno pokazala koliko Mokeni dobro vide pod morem.

Mali morski dupin - dječak iz plemena Mokena pod morem.

Mali morski dupin – dječak iz plemena Mokena pod morem.

Mjerenja su napravljena na djeci između sedam i 13 godina starosti, a istovjetna mjerenja su napravljena i s europskom djecom. Svi oni su morali provjeriti nizove kartica s različitim crtama te su morali opisati što su vidjeli pod vodom. S vremenom je Gislen stavljala sve manje znakove s crtama tako da su ih na kraju mogli pročitati jedino mali Mokeni.

Rezultati studije su objavljeni u znanstvenom žurnalu Current Biologyuz zaključak da Mokeni imaju barem dva puta veću vizualnu sposobnost pod morem negoli europska djeca. Studija objašnjava:

“U normalnim okolnostima širina zjenice ima malog ili nikakvog efekta na rezoluciju slike koju primamo, obje grupe djece imaju istu prosječnu širinu zjenice na kraju, no pod morem, kada je slika iznimno mutna, tada smanjenje širine zjenica značajno povećava rezoluciju slike koju vidimo. Naša mjerenja su jasno pokazala da djeca Mokena sužavaju zjenice kada su pod morem dok se zjenice europske djece uopće ne sužavaju u istim uvjetima.”

Helen Thompson je reporterima BBC-ja objasnila da je to samo polovica mokenske prilagodbe, jer zapravo kristalno jasnu sliku pod morem dobivaju zbog toga jer su u stanju nekako “promijeniti” oblik njihovih očnih leća, što im omogućava podvodni fokus koji mi nemamo. Gislen je matematičkim modelom pokazala koliko djeca Mokena moraju promijeniti očne leće da bi imali takve podvodne sposobnosti, zaključila je da njihov superiorni podmorski vid nalikuje na onaj od dupina i tuljana jer te vrste također mijenjaju širinu zjenica i oblik očnih leća kako bi vid prilagođavali potrebama u moru i van mora.

Nevjerojatno je da odrasli Mokeni gube tu sposobnost kada se prebace na ribanje uz pomoć štapova, ostiju, mreža ili pak maski za ronjenje. Gislen pretpostavlja da Mokeni gube svoj “dupinski vid” zbog toga što su kod odraslih leće puno manje fleksibilne, u biti kod starih osoba se leće uopće ne mogu prilagođavati stoga i problem s vidom koji dolaze s godinama.

Na žalost, Gislen je rekla kako će biti gotovo nemoguće nastaviti s istraživanjem neobičnih morskih prilagodba Mokena jer su oni do 1999. do danas gotovo u potpunosti napustili svoj život na moru, točnije danas su puno više na kraju nego li u moru.

Djevojčica morskih nomada plemena Bajau u tipičnom kanuu.

Djevojčica morskih nomada plemena Bajau u tipičnom kanuu.

Slična stvar se događa i s ostalim morskim nomadima, moderni način života sve više gura u zapečak njihove prastare tradicije, a danas su samo najizoliranije zajednice morskih nomada koliko toliko očuvane te su pod velikim pritiskom zbog velikog broja turista koji ih smatraju posebnom avanturističkom poslasticom.

Prije nego li nestanu zadnji morski nomadi, pogledajmo kako izgleda njihov tradicionalni život i naravno kako izgledaju djeca dupini.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Sea-nomad children can see underwater like dolphins

How Moken children see with amazing clarity underwater

The ‘sea-gypsy’ children who see like DOLPHINS: Scientists say incredible ability of Moken people can be taught to any child

Moken people

Sama-Bajau peoples

Orang laut