PONERIZACIJA DRUŠTVA

UDARNA VIJEST: Iz nuklearke na Floridi radijacija curi u ocean

Autor: Ljubica Šaran

Kritičari i ekološki eksperti su godinama tvrdili kako je nuklearka Turkey Point, koja se nalazi na krajnjem jugu zaljeva Biscayne, u neposrednoj blizini Miamija, velika opasnost osjetljivi eko-sustav Floride. Sudeći po najnovijim vijestima, najgori strahovi ekologa su se obistinili jer radijacija iz dotične nuklearke curi u Atlantski ocean pune dvije godine.

Turkey Point se nalazi u samoj blizini milijunskog Miamija na obali Atlantika.

Turkey Point se nalazi u samoj blizini milijunskog Miamija na obali Atlantika.

Gradonačelnik Južnog Miamija Philip Stoddard je jedan od najžešćih kritičara nuklearke Turkey Bay koja je izgrađena prije gotovo četiri deselijeća, on je nedavno izjavio sljedeće:

“Netko bi se zaista trebao poprilično potruditi da nađe gore mjesto za nuklearku od ovoga na kojemu se nalazi Turkey Point, jer se ona nalazi između dva nacionalna parka, a osim toga na direktnom je udaru uragana koji se svake godine obrušavaju na ovo područje.”

Turkey Point opskrbljuje s električnom energijom više od milijun stanovnika Floride, no problemi su se počeli uočavati kada je prije dvije godine primijećena povećana radijacija u kanalima za hlađenje nuklearke. Ovaj problem se uočio nakon što je kompanija Florida Power & Light naredila povećanje proizvodnje električne energije kako bi se povećala opskrba struje (naravno i kako bi se povećala zarada iz poprilično vremešne nuklearke).

1 turkey point licencija

Iako je ova nuklearka stara i preopterećena i iako iz nje curi radijacija, malo tko se brine što joj je radna dozvola produžena do 2033.

Znanstvena studija dr. Davida Chinna sa Sveučilišta Miami, objavljena 07.03.2016. je pokazala da je nivo radioaktivnog tricija u zaljevu Biscayne 215 puta viši od normale. Ova poražavajuća činjenica bi ostala potpuno nepoznata javnosti, da je prije nekoliko dana nisu objavili novinari Miami HeraldaNačelnik okruga Miami-Dade Carlos Gimenez je potvrdio nalaze studije. Unatoč tome okružne vlasti su navele kako je istina da radijacija konstantno i nesmetano curi u ocean te da je novoobjavljena studija “zadnja slamka spasa” kako bi se nešto poduzelo u rješavanju situacije.

Američki mediji tvrde da su vlasnici kompanije Power & Light bili upoznati s curenjem radijacije koja je u ocean otjecala još prije dvije godine, no da su ignorirali činjenice i da to rade još i dan danas.

Turkey Point je poznata i po incidentu iz prosinca 2014. kada se dio reaktora morao ugasiti jer je iz njih curila radioaktivna para, pa ipak Američka agencija za zaštitu okoliša do dan danas nije u stanju obaviti posao za koji je poprilično plačena iz državnog budžeta. Neki novinari smatraju da su u pitanju veliki novčani interesi te da će određene instance vlasti radije progledati kroz prste radijaciji koja istječe u okoliš nego li stvoriti problem s dostavom električne struje za milijun korisnika.

Čini se da nakon, Japana, električne kompanije koje u svojim rukama imaju nuklearne elektrane, ama baš ništa nisu naučile, a nebriga prema zdravlju ljudi i okoliša je više negoli poražavajuća.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

Florida Nuclear Power Plant Is Leaking Radiation Into the Ocean

Turkey Point Nuclear Power Plant Is Leaking

Study on the Cooling Canal System at FPL Turkey Point Power Station

Radioactive materials from Turkey Point nuclear plant leaking into Biscayne Bay, study says

Miami Area Nuclear Plant In Partial Shutdown After Steam Leak

Miami’s oceanfront nuclear power plant is leaking