SVIJET POD LUPOM

Ljubav između djevojčice Iris, autistične slikarice i njene mačke Thule

Autor: Ljubica Šaran

Ne tako davne 2014. pisali smo o Iris Grace Halmshaw, malenoj djevojčici koja je uz snažan oblik autizma pokazala nevjerojatan slikarski dar. Iris osim ljubavi prema slikanju, pokazuje i veliku privrženost prema mački Thuli. Začudo Thula je Iris uzvratila ljubav i to na najnevjerojatnije načine, ona prati Iris na sve strane, s njom se vozi u automobilu, na biciklu, u brodici, Thula se čak satima kupa s Iris u kadi ili pliva s njom u bazenu. Pogledajmo kako se Iris bori s autizmom zahvaljujući svom četveronožnom terapeutu.

Iris i mačka Thula su prijateljice od prvog trena kada su se upoznale.

Iris i mačka Thula su prijateljice od prvog trena kada su se upoznale.

Thula bi bila sasvim obična Maine Coon mačka da nema posebnu sklonost prema još posebnijoj djevojčici. 2014. obitelj Halmshaw je, nakon niza pokušaja i pogreški, uspjela naći kućnog ljubimca koji će u svemu odgovarati njihovoj kćeri Iris. Malena Iris pati od teškog oblika autizma, ne može verbalno komunicirati, boji se novih ljudi, nervozu i paniku joj stvaraju događaji van svakodnevne rutine, nije u stanju prepoznati tuđe osjećaje i ekspresije, užasava se prometa, buke, oluja i drugih “strašnih stvari”. No Iris, poput 10% autistične populacije, ima osobenu genijalnost koju izražava kroz slikanje.

Thula mirno čeka dok Iris slika.

Znanstvenici za sada još uvijek ne mogu odgovoriti na pitanje zbog čega neki od autista imaju mogućnosti koji se običnim ljudima čine kao super moći. Neki autisti su u stanju zapamtiti cijele knjige, drugi imaju trodimenzionalno pamćenje koje mogu prenijeti na papir, a treći, poput Iris imaju neobično razvijene umjetničke afinitete.

Iris mazi Thulu i priča joj priču pred spavanje.

Iris mazi Thulu i priča joj priču pred spavanje.

Stručnjaci i terapeuti za djecu s autizmom su pokušali različite tretmane kako bi Iris barem donekle naučili verbalnoj komunikaciji, na žalost u tome nisu uspjeli. No nakon što je u dom Halmshawih donesena malena mačka koja je dobila ime Thula (na zulu jeziku znači mir i prosperitet), po Irisinoj najdražoj priči za spavanje, dogodila se promjena na bolje.

Ovakvo maženje se teško može objasniti.

Ovakvo maženje se teško može objasniti.

Thula je kao i sve mačke vrste Maine Coon, nježni i strpljivi div, ona je od prvog dana pratila Iris u stopu ne puštajući je iz vida. Irisina mama Arabella Carter-Johnson je objasnila da Thula ima prirodni dar u pomaganju Iris, tvrdi kako su je naučili samo neke stvari poput navike na prsluk za šetnju ili pak vožnje na bicikli i automobilu, Thula je sve ostalo naučila sama.

Thula u automobilu s Iris.

Thula u automobilu s Iris.

Iris je nakon prve večeri stvorila posebnu vezu s Thulom, njih dvije su nerazdvojne zadnje dvije godine. Najvažnije od svega je što Iris stalno priča sa svojom mačkom, a ona je pažljivo sluša. Arabella Carter-Johnson kaže da Iris izgovara jednostavne fraze, poput “sjedi maco”, “dođi maco”, “jedi maco” i slično te da je Thula s vremenom naučila što joj Iris govori.

Thula je poneklad obična zaigrana mačka.

Thula je poneklad obična zaigrana mačka.

Thula se ponekad ponaša kao obična nestašna mačka, igrat će se s Irisinim četkicama, sjedit će po skupocjenim Irisinim slikama koje dosežu cijenu od 1500 britanskih funta, no ako se zaborave ti mali nestašluci, tada nitko ne može objasniti kako je moguće da se jedna obična mačka ponaša kao posebno obučen pas ili čak kao čovjek te da pazi i prati malenu djevojčicu u stopu.

Koliko je Thula privržena Iris najbolje pokazuje video snimka u kojoj se vidi kako Thula pliva oko Iris u bazenu ili kako mirno sjedi u kadi dok joj Iris objašnjava morski svijet i imena plastičnih figurica s kojima se igra. Mačke inače ne vole vodu, u biti postoji samo jedna vrsta mačaka koja tolerira plivanje i lovljenje ribe, a to su legendarne mačke s jezera Van u Turskoj.

Irisi i Thula zajedno u kadi.

Irisi i Thula zajedno u kadi.

S druge strane Thula, je svoj prirodni strah prema vodi zanemarila te prati Iris i tamo gdje se druge mačke ne bi usudile. Također je neobično da Thula na Iris djeluje umirujuće i obrnuto, čini se da su djevojčica i mačka postale tendem te da se nekako razumiju i bez riječi.

Thula će, kad god to može, oponašati Iris.

Thula će, kad god to može, oponašati Iris.

Thula će satima mirno sjediti i promatrati Iris kako slika, Thula također oponaša svoju “gazdaricu” ako Iris ide spavati, Thula će joj se pridružiti, ako se Iris igra u pijesku, Thula će joj se pridružiti, ako se Iris opruži po krevetu, Thula će učiniti istu stvar.

Thula i Iris u vožnji brodicom po engleskim kanalima.

Thula i Iris u vožnji brodicom po engleskim kanalima.

Poznavatelji mačaka ne mogu odgonetnuti ovaj neobičan tandem, no neki stručnjaci smatraju da je moguće kako je Thula prihvatila Iris za svoje mlado, dok je Iris Thulu uzela za svog ravnopravnog suputnika i sudruga.

Iris voli praviti nakit od raznobojnih prelica, ponekad to traje satima, Thuli to ne smeta ona će oponašati Iris i sjedit će pored nje dok se zajedno igraju.

Iris voli praviti nakit od raznobojnih prelica, ponekad to traje satima, Thuli to ne smeta, ona će oponašati Iris i sjedit će pored nje dok se zajedno igraju.

Mačka Thula pokazuje veliki interes za sve aktivnosti s kojima se Halmshawovi bave, osim interesa ona želi aktivno sudjelovati u svemu, od rješavanja puzzla do slaganja kockica. Iris na to reagira pozitivno te se više otvara prema drugima, čak što više riječima pokušava objasniti Thuli što moraju raditi.

NAgrada za dobro ponašanje, ljepliva zvjezdica na čelu.

Nagrada za dobro ponašanje, ljepljiva zvjezdica na čelu.

Iris je do Thule pokazivala veliki nemir i nervozu. Dobivala je panične napade čak i ako bi s omiljene slike ispala malena samoljepiva zvjezdica, uznemiravale su je sve stvari koje nisu bile dio njene dnevne rutine. Nakon što je u Irisin život došla Thula, stvari su se promijenile toliko da je Iris svoje samoljepljive zlatne zvjezdice počela dizati sa svojih radova i stavljati ih na Thulino čelo, kad god bi ova slatka mačka učinila nešto što bi Iris razveselilo.

Želite li još uživati u ovom neobičnom prijateljstvu između autistične djevojčice i njene vjerne mačke, predlažemo vam da pregledate galeriju.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

Autistični geniji – misterij koji zbunjuje javnost – Iris Grace

Autistični geniji – misterij koji zbunjuje javnost – Stephen Wiltshire

Autistični geniji – misterij koji zbunjuje javnost – Kim Peek

Van cat

Thula The Cat Helps A Girl With Autism Live A Full Life

How Thula The Cat Helps A Girl With Autism Live Life More Fully

Heartwarming Friendship Of A 5-Year-Old Girl With Autism And Her Therapy Cat