PRIZMA DRUŠTVA

Banane i naranče zaražene HIV-om?

Autor: Ljubica Šaran

Vjerovali ili ne zadnjih godinu i pol dana, “vijesti” sa slikama voća u koje je netko injekcijom ubacio krv zaraženu s HIV-om stalno kolaju Internetom i društvenim mrežama te se u kratkom vremenu podijele i po pola milijuna puta. Za sada je poznato da su iste proširene s četiri privatna profila na Fejsu, te da su kao dokazi priložene poprilično ‘interesantne’ slike. No je li takvo što zaista moguće, je li Svjetska zdravstvena organizacija zaista podijelila upozorenje o zaraženim bananama i narančama iz zemalja Trećeg svijeta?

Treba li vjerovati svemu što pročitate? Odgovor je ne, najvažnija je provjera informacija!

Treba li vjerovati svemu što pročitate? Odgovor je ne, najvažnija je provjera informacija!

Prije nekoliko tjedana na jednom nacionalnom TV programu u večernjem dnevniku je obavješteno svekoliko pučanstvo kako su milijuni naranača zaraženih HIV-om iz Libije izvezene u EU i SAD. Čak su i neki naši “ozbiljni” portali pozivali na oprez iako su tvrdili da nema panike. No što je doista istina, bi li se profesionalne kolege mogle zeznuti i prenijeti informacije koje nisu nimalo utemljene?

Odgovor je DA, činjenica je da do nas iz profesionalnih izvora dolaze neprovjerene i poprilično “nabrijane” informacije.

Svjetska zdravstvena organizacije nije izdala nikakve naputke, upozorenja niti je napravila ikakva istraživanja vezana za navodno ubrizgavanje zaražene krvi u voće, iz jednostavnog razloga jer su takve informacije neutemeljene.

Viralna vijest ili narcistička želja za što većom pažnjom na društvenim mrežama?

Viralna vijest ili narcistička želja za što većom pažnjom na društvenim mrežama?

Nitko iz NATO-om razrušene i uništene Libije nije izvozio inficirane naranče, nitko iz Indije i neidentificiranih Latinoameričkih država nije u banane ušpricavao krv zaraženu HIV-om, zašto i bi, kada bi im takvo što uništilo i onako mršave prihode i kada se nitko na takav način ne može zaraziti.

Zašto?

HIV virus je izrazito osjetljiv, van tijela domaćina ne može dugo preživjeti, čak je i vertikalni prijenos virusa s majke na dijete u EU uočen samo u 15% slučajeva. Ako bi netko s hranom pojeo određenu količinu potpuno svježe krvi zaraženu s HIV-om želučana kiselina bi uništila virus. Poznato je da postoje samo iznimno rijetki slučajevi u kojima majka ili otac prenesu HIV djetetu sa žvakanjem hrane koju su nakon toga dali djetetu. Drugim riječima ubacivanje krvi s HIV-om u banane ili naranče koje nakon toga čak i tjednima putuju do krajnjeg kupca ne bi polučilo nikakve rezultate (osim upropaštavanja proizvođača i negativne reklamu za distributere.

Uskusna i iznimno zdrava crvena naranča s ostalim vrstama naranača stvara mješance koji imaju poneku "krvavo crvenu" pjegu na mesu.

Ukusna i iznimno zdrava crvena naranča s ostalim vrstama naranača stvara mješance koji imaju poneku “krvavo crvenu” pjegu na mesu.

Moramo obratiti pažnju na još jednu stvar, naime crvenkasta unutrašnjost naranača, koje se koriste kao dokaz, je zapravo tipična stvar za sortu pod nazivom ‘sicilijanka’ (crvena naranča – citrus sinensis) koja ima krvavo crvenu unutrašnjost. Miješanjem ove sorte i svih drugih naranača nastaju povremeno krvave crvene flekice u unutrašnjosti narančina mesa, to ne znači da je netko ubacivao krv u naranču, već da je priroda napravila ukusne jestive mješance.

Tipičan izgled banane zaražene gljivicom koju možemo naći i na našem kukuruzu i drugim žitaricama.

Tipičan izgled banane zaražene gljivicom koju možemo naći i na našem kukuruzu i drugim žitaricama.

S druge strane slike navodno krvavih unutrašnjosti banana, nisu prikazi mesa australskih crvenih banana, kako neki smatraju jer “Dacca banane” imaju samo crvenu koru dok je meso iste boje kao i kod uobičajenih banana, a crvene krvave pjege se pojavljuju samo u bananama koje su napadnute gljivicom Nigrosporom koja u našim krajevima najviše napada kukuruz i druge vrste žitarica. Naravno da ne preporučamo nikome konzumaciju prehrambenih proizvoda koji su zaraženi s Nigrosporom, no to definitivno nema nikakve veze s inficiranom krvlju i njenim navodnim ubrizgavanjem u banane.

Kome je u interesu širiti laž? Jeste li vi za širenje istine ili laži, čak i ako je gornji prikaz u stvari banana bapadnuta glivicama, a ne s ubrizganom zaraženom krvlju!

Kome je u interesu širiti laž? Jeste li vi za širenje istine ili laži? Čak i ako je gornji prikaz u stvari banana napadnuta glivicama, a ne s ubrizganom zaraženom krvlju.

Jasno nam je da demantiji i istina uvijek privlače manje ljudi nego li šokantne i bombastične laži koje u tren oka pobude pažnju javnosti, no zamolili bi vas da podijelite ovaj tekst, ne zato jer će nama veća čitanost donijeti kakvu korist, (koje niti nemamo jer smo volonterska stranica), već zato što biste mogli barem djelomično spriječiti stvaranje panike i širenje laži.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

WHO: Bananas From India Are Being Injected With The HIV Virus Prior To U.S. Shipment

BANANAS INJECTED WITH HIV-INFECTED BLOOD WORLDWIDE: HOAX

What was fake on the Internet this week: HIV blood in bananas and SeaWorld whales in plastic bags

Banana Bloat

Tainted Blood Oranges

‘Bananas Injected With HIV’ Hoax Warning

Debunked: Oranges from Libya allegedly injected with HIV-positive blood scares consumers as photos go viral

HIV – Wiki

Red banana – Wiki

Warning after red fungus found in supermarket banana sends eight-year-old to hospital

Atmospheric Content of Nigrospora Spores in Jamaican Banana Plantations

Mikrogljive na zrnu kukuruza i povezanost s mikotoksinima u Hrvatskoj