PONERIZACIJA DRUŠTVA

Robot poručuje: Uništit ću ljude

Autor: Ljubica Šaran

Prije nekoliko mjeseci smo pisali o robotu PKD koji je tijekom intervjua rekao kako će, u slučaju da evoluira u terminatora, čuvati ljude u ljudskim zoološkim vrtovima, no novija varijanta robota s humanoidnim izgledom poručuje “uništit ću ljude”.

U samo pola godine robotičar David Hanson je s PKD-a projekta prešao na još zahtjevniji i “pametniji” model koji je u mnogo čemu bliži ostvarenju Hansonovog sna, a to je integracija robota u ljudsko društvo i njihova mogućnost za učenjem, ostvarivanjem obitelji i pravima koje danas imaju isključivo neki ljudi.

Harriet Taylor | CNBC Zbog čega bi se netko, itko zaljubljivao u robota? Kakvo je to pitanje?

Harriet Taylor | CNBC
Zbog čega bi se netko, itko zaljubljivao u robota čak i ako nalikuje na Audrey Hepburn? Kakvo je to pitanje?

Hanson je stvorio robota sa ženskim odlikama, pokušavajući iskopirati bezvremensku ljepotu Audrey Hepburn, no svojoj najnovijoj kreaciji, robotu Sophiji, je usadio kamere u očne zjenice, te joj je omogućio učenje preko interneta i skupljanje podataka kako bi mogla što prirodnije “razgovarati” s ljudima. Nevjerojatno ali istinito Hanson je na sve moguće načine želio da udarne vijesti njegov uradak okarakteriziraju kao “lijep” te je glavno pitanje po američkim medijima bilo “Možete li se zaljubiti u ovog robota?“, a jedan od glavnih značajki prenošenja informacija o istome je bila i ‘njena’ “kuknjava” kako ‘ona’ traži da se roboti u što skoroj budućnosti priznaju kao samosvjesne osobe, jednako kao i ljudi.

Tijekom demonstracije intelektualnih i kognicijskih sposobnosti robot Sophia je mirno čavrljala sa svojim sugovornicima, sve dok Hansona nije ubacila u problemčić koji jednostavno pokazuje kako bi nam eventualna robotička budućnost mogla biti puno crnija negoli se ona predstavlja.

Naime Hanson je upitao Sophiu:

“Želiš li uništiti ljude, molim te reci ne.”

Sophia je odgovorila:

“OK, uništiti ću ljude.”

Nakon toga se Hanson počeo nervozno smijati, te je zavapio:

“Ne, povuci te riječi. Nemoj uništiti ljude.”

Svi vodeći mediji su ovaj dio konverzacije prenijeli kao šalu, no budimo iskreni ona nije nimalo smiješna, naročito ako znamo što sve stvara DARPA i koji su njeni ciljevi. Osim toga, ako se zna da su ljudi okrenuti služenju sebi te nemaju altruizma, empatija nestaje iz svih pora društva, psihopati kolo vode, tko će onda programirati te buduće robote, što li će oni napraviti s nama, kada, po Hansonovoj procjeni, za jedno 50-tak godina postanu potpuno autonomni i neovisni od ljudi?

Stephen Hawking, jedan od najpoznatijih fizičara današnjice, je upozorio kako je jedna od najcrnijih prijetnji ljudima upravo umjetna inteligencija i nesavjesni razvoj iste s kojom se bave sumnjive organizacije i pojedinci koje isključivo vide interes u prodaji i razvoju svoje tehnologije. Elon Musk je bio još direktniji te je upozorio kako s razvojem umjetne inteligencije i robotike prizivamo demone, a ne eventualne pomagače ljudskog društva.

Naš odgovor na pitanje CNBC-a, bismo li se mogli zaljubiti u ovog robota je definitivno NE, mi se ne bismo mogli zaljubiti u takvu stvar.

Bez obzira na upozorenja, intervjue s prvim robotima koji su u stanju učiti, mi prepuštamo vama da po vlastitoj savjesti i nahođenju donesete zaključak.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

Super robot PKD poručuje ljudima: “Čuvat ću vas u ljudskim ZOO vrtovima!”

New Sophisticated Humanoid Robot Declares “I Will Destroy Humans”

Rise of the machines? Robot ‘jokes’ that she will kill humans

Elon Musk says ‘With artificial intelligence we are summoning the demon’

Stephen Hawking warns of possible dire threat to mankind from artificial intelligence

US Navy Report Warns of War Robots Going “Terminator”

Watch This Frighteningly Life-Like Smart Robot “Joke” About Destroying Humans

This hot robot says she wants to destroy humans | CNN Robot says it will wipe the human race!

Meet Sophia, the female humanoid robot that says she wants to start a family, destroy humans