PRIZMA DRUŠTVA

Kako je nastao uskršnji zec?

Autor: Ljubica Šaran

U Bibliji nema spomena o zecu koji nosi jaja, niti su zapisani običaji o šaranju jaja. Pravi zečevi zasigurno ne nose jaja, pa ipak i “zeko i šarena jajca” zauzimaju popriličan dio uskršnje tradicije. 

Srednjevjekovna marginalia, prikaz koji najviše podsjeća na uskršnjeg zeca.

Srednjovjekovna marginalia, prikaz koji najviše podsjeća na uskršnjeg zeca.

Zečevi, jaja i pilići zapravo nemaju nikakve stvarne kršćanske korijene, već im se podrijetlo vuče iz paganskih običaja kao i sam Uskrs. Centar za dječju literaturu Floridskog sveučilišta je otkrio kako se podrijetlo uskršnjeg zeca može pratiti u pred kršćansku Njemačku, gdje je sve do XIII. vijeka štovana teutonska i saksonska božica Eostra (Ostara, Ostar, Eosur, Eastar), po kojoj je sam Uskrst (Easter) najvjerojatnije i dobio ime. Eostra je bila božica plodnosti, zore, proljeća, života i obnavljanja prirodnih ciklusa, u njezino ime su držane svečanosti za vrijeme proljetne ravnodnevnice. Njen simbol je bio zec zbog velikog reprodukcijskog potencijala. Stoga ne treba čuditi što je čak i Playboy smislio svoje “zečice”. Naša kultura je prepuna antičke simbolike o kojoj malo tko razmišlja tijekom svakodnevnog života.

Zec i jaja, antički simboli proljeća, plodnosti, života i kršćanskog Uskrsa.

Zec i jaja, antički simboli proljeća, plodnosti, života i kršćanskog Uskrsa.

Samo proljeće simbolizira novi život i naravno ponovno rađanje, pobjedu nad smrću (zimom), jaja su u antici označavala plodnost. Uskršnja jaja predstavljaju uskrnuće Isusa Krista, a prvotna crvena boja s kojom su se šarala jaja, je predstavljalo krv, kao životnu energiju, nakon što su kršćani “pokrstili” poganske običaje, crveno šarana pisanica je počela predstavljati Kristovu krv.

Prva legenda o uskršnjem zecu je dokumentirana rijekom 1572. u njemačkom tekstu, prva priča o uskršnjem zecu koji skriva jaja po vrtu je zapisana 1680. godine. Ove su pripovijesti u SAD stigle tijekom XVIII. vijeka s njemačkim useljenicima koji su ne naselili u nizozemskoj enklavi u Pennsylvaniji.

Uskoro su puritanci preuzeli ove običaje te su se tijekom Uskrsa u američkim kolonijama počela praviti gnijezda kako bi “zec mogao u njih snesti svoja jaja”. Ubrzo je gnijezdo od slame zamijenjeno korpicom punom jaja, a na koncu su čokoladna jaja i čokoladni zečevi, preuzeli primat nad pravim kokošjim jajima i malenim zečevima.

Blagoslovljena tradicionalno urešena jaja Norwuza, perzijske nove godine, jako nalikuju na naše pisanice.

Blagoslovljena tradicionalno urešena jaja Norwuza, perzijske nove godine, jako nalikuju na naše pisanice.

Unatoč činjenici da kršćani smatraju kako su uskršnji zeko i šarene pisanice isključivo njihova tradicija, poznato je da Iranci i drugi narodi koji slave Nowruz ili iransku novu godinu na proljetnu ravnodnevnicu, također šaraju jaja i služe ih u znak sreće i prosperiteta.

Prikaz svetog trojstva na katedrali u Paderbornu.

Prikaz svetog trojstva na katedrali u Paderbornu.

Zanimljivo je napomenuti kako su antički kroničari i pisci poput Plinija, Plutarha, Filostratusa i Aelijana, smatrali da je zec hermafrodit koji se može razmnožavati bez gubitka “djevičanstva” točnije bez seksualnog odnosa, te je ta ideja postala poprilično povezana i s djevicom Marijom. Sjevernjaci su takve priče zapisivali u “kamenu” i u manuskriptima, a tijekom srednjeg vijeka zečevi počinju predstavljati i sveto trojstvo, kao što se može vidjeti na jednom od prozornih ukrasa katedrale u Paderbornu u Njemačkoj.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

How did bunnies become associated with Easter?

Easter Bunny

What Does the Easter Bunny Have To Do With Easter?

Easter Bunny Explained: How A Rabbit Got Associated With Easter

Easter Eggs: History, Origin, Symbolism And Traditions (PHOTOS)

Why do we have Easter eggs and the Easter Bunny?