SVIJET POD LUPOM

Ribica ostala uz zatočenog prijatelja do dolaska pomoći

Autor: Ljubica Šaran

Nedavno su kupači u taljandskom zaljevu Chaloklum naišli na neobični prikaz ribljeg prijateljstva i lojalnosti koji pokazuje kako malo znamo o ribama i njihovim emocijama.

Lojalnost, prijateljstvo, društvene emocije, zar to ribe osjećaju?

Lojalnost, prijateljstvo, društvene emocije, zar to ribe osjećaju?

Ribe napuhače u javnosti izazivaju pozornost tek ako se u našem priobalju uhvate pripadnici fugua ili otrovnih napuhača četvorozubki. No, snimka malenih bodljikavih napuhača dvozupki iz Tajlanda bi nam trebala pomoći da se zamislimo nad uvriježenim stavovima o tome kako su ribe lišene osjećaja, a posebno privrženosti, prijateljstva i lojalnosti, koje isključivo pripisujemo ljudima i eventualno višim životinjskim vrstama.

Riblja privrženost.

Riblja privrženost.

Snimka iz zaljeva Chaloklum pokazuje kako izgleda pravo pravcato riblje prijateljstvo, naime tijekom kupanja i ronjenja, turisti su naišli na dvije malene ribe, s tim da je veća ribica bila ulovljena u mrežu, dok je manja vjerno ostala u njenoj blizini.

Zajedničko čekanje na pomoć

Zajedničko čekanje na pomoć

Nakon što je kupač posegnuo za komadićem stakla od boce kako bi prerezao mrežu, manja ribica se približila svom zatočenom prijatelju, te se činilo kao da se zatočenica smirila. Cijelo vrijeme dok je kupač sjekao niti mreže, slobodna ribica je ostajala u samoj blizini veće zatočene ribe, lagano je dodirujući perajicama.

Neobično riblje prijateljstvo ili uobičajeno ponašanje kod riba, o kojemu mi nemamo pojma?

Neobično riblje prijateljstvo ili uobičajeno ponašanje kod riba, o kojemu mi nemamo pojma?

Nakon nekoliko minuta pažljivog prekidanja nailonskih niti, kupač je oslobodio bodljikavu napuhaču, te su obje ribice polagano nestale u dubinama mora.

Iako je solidarnost među ribama poprilično nepoznata široj javnosti, znanstvenici su objasnili da takav prikaz privrženosti nije nimalo čudan za riblji svijet, te da su ribe puno pametnije i društvenije negoli mi to možemo zamisliti. Čak što više, znanstvenici su prije nekoliko godina otkrili da neke ribe koriste alate, dok određene ribe čak uče brže i bolje od dvogodišnje djece. Trenutačno postoj oko 200 znanstvenih istraživanja koja su pokazala iznimne društvene osjećaje u riba, njihovu kognitivnu sposobnosti i društvenu etiku koju smo do sada pripisivali životinjama poput čimpanza ili pak vrana iz Nove Kaledonije.  Znanstvenici su čak shvatili kako brojne riblje vrste pokazuju makjavelističku inteligenciju, dok su neke čak i otvoreni oportunisti, pa ipak, u velikom dijelu istraživanja otkrivaju kako jata riba djeluju kao jedan organizam te da u slučaju opasnosti jedinke otvoreno dovode u opasnost svoje živote ili se žrtvuju kako bi eventualno zaštitile druge pripadnice jata.

Snimka iz Tajlanda je još jedan korak dalje u razbijanju naših iluzija o tome da su neke životinje, poput malenih ribica, glupe i neosjetljive, čini se da je istina poprilično drugačija od naših modernih paradigmi o nižim životinjskim vrstama.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvor:

Loyal Fish Stays By Trapped Friend’s Side Until Help Arrives

Loyal fish holds vigil by trapped friend’s side until help arrives

Loyal Fish Stays By Trapped Friend’s Side Until Help Arrives

Porcupine fish rescue

Social Behavior: How Do Fish Find Their Shoal Mate?

Six Fish That Are Smarter Than We Give Them Credit For

ARE FISH AS INTELLIGENT AS CROWS, CHIMPS… OR PEOPLE?