PONERIZACIJA DRUŠTVA

UDARNA VIJEST: Profesionalni trolovi u ratu protiv istine i neovisnih medija

Autor: Ljubica Šaran

Ako imate profil na nekoj društvenoj mreži, ako volite ostavljati komentare na blogovima ili pak ako volite diskutirati po forumima kako biste s drugima razmijenili svoje mišljenje, tada ste sigurno barem jednom imali priliku vidjeti (ne)djela onih koji tvrdoglavo, iracionalno, brutalno i vulgarno brane stajališta aktualnih vlasti, NATO-a, ekstremnih političara, stranih velikodostojnika, zapadnjačkog imperijalizma, EU stajališta i američkih nacionalnih interesa. Nitko ne bi stalno i bezuvjetno branio pljačkašku i genocidnu politiku današnjih perjanica “demokracije” osim ako za to nije plaćen!

Mnogi naši čitatelji smatraju da barem na internetu mogu izraziti svoje frustracije, neslaganje s neispunjenim političkim obećanjima, ilegalnim bogaćenjem političara, strahove u vezi nepravedne podjele novca i nastranog sudstva i očigledne naznake sve veće ponerizacije društva. Pa, ipak, internet je jedan od glavnih načina kojim vladajuće sile manipuliraju javnim mnijenjem i uništavaju ili ocrnjuju neovisne blogove i blogere i medije.

danas se svatko može aplicirati

SAD obučava sve vojnike i časnike za korištenje računala i različitih aplikacija, no, u zadnje vrijeme izdašno se plaća svim onim vojnicima koji žele biti plaćeni trolovi.

Htjeli mi to priznati ili ne, protiv svih onih koji ne misle kako vladajući žele, vodi se medijski i elektronički rat. Osim velike oligopolske petorice koji štite interese trenutačnih psihopatskih ciljeva, internetom vladaju horde dobro plaćenih profesionalnih trolova koji “održavaju” na desetke lažnih profila po društvenim mrežama i foruma kako bi manipulirali mišljenjem javnosti. U slučaju da ne mogu tako lako manipulirati mišljenjem javnosti, pribjegava se defamaciji, blaćenju, podastiranju lažnih i namještenih dokaza ili stvaranju oprečnih “vijesti” i “istraživanja” kojima se želi utjecati na korisnike društvenih mreža i foruma.

Jedinice europskih plaćenih trolova

Europska je unija 2014. potrošila dva milijuna eura na malu “vojsku” plaćenih trolova koji su trebali pronalaziti i “neutralizirati” euroskeptike i osobe koje se ne slažu s trenutačnom europskom politikom. Nažalost, to je jedini primjer u kojem su se, barem na trenutak, razotkrili profesionalni trolovi “zajedničke” države.

Ostali su primjeri još stravičniji.

Britanska je vojska početkom 2015. stvorila vojsku Facebook ratnika koji su specijalizirani za “nesmrtonosnu borbu i psihološko ratovanje” na najjačim društvenim mrežama. Ova neobična grupa dolazi iz 77. brigade bazirane u Hermitageu u blizini Newburyja u Berkshireu. Osoblje je ove posebne jedinice skupljeno iz svih rodova britanske vojske, ima 1500 vojnika koji su svoju plaću profesionalnog trola počeli zarađivati u travnju 2015. godine. Kako iznose britanski mediji, na ovu se ideju došlo nakon što su britanske vlasti uvidjele koliko dobro djeluju američke i izraelske jedinice profesionalnih trolova koji uspješno “rade” više od desetljeća.

Tijekom formiranja ove jedinice, vojni je glasnogovornik naveo kako su Facebook ratnici prijeko potrebni za moderne vrste ratovanja, obrazlažući da današnje bojišnice nisu fizičke te da svakako ne moraju biti smrtonosne, no jednako su važne i presudne da bi se dobio rat.

Američka vojska profesionalnih trolova

Za razliku od Britanaca koji imaju tek jednu jedinicu od 1500 profesionalnih trolova, Amerikanci imaju cijelu vojsku trolova plaćenika kojom utječu na javno mnijenje. Ta vojska trolova djeluje kao produžetak operacije Mockingbird koju je pokrenula CIA netom prije 1953., prvotno s krticama-trolovima u 25 američkih listova, radio postaja i TV kuća, a nakon toga sa stotinama stranih novinara i kolumnista koji su branili stanovišta SAD-a uz novčanu “potporu”. O prvotnim se CIA-inim trolovima saznalo tijelom kongresnog ispitivanja iste godine. Najvažniji je zadatak američkih trolova obmanjivanje internetskih korisnika i kontrola njihovih stanovišta.

Pokazivanje nadmoći ili nedostataka. Tay je isključen nakon samo 24 sata "rada".

Pokazivanje nadmoći ili nedostataka. Tay je isključen nakon samo 24 sata “rada”.

Osim “živih ljudi” američka je vojska razvila i programe ili botove koji manipuliraju objavama na internetu i društvenim mrežama. Mi smo nedavno imali priliku vidjeti kako je djelovao prvi Microsoftov bot Tay AI, koji je u roku od 24 sata postao seksist, rasist i fašist koji brani Hitlera. No, činjenica je da je Tay AI postao takav zahvaljujući djelovanju trolova, te se pitamo jesu li ti trolovi bili plaćeni. No, vratimo se na američke botove koji su počeli djelovati tijekom 2011. godine. Ovi botovi “operiraju” pod direktnim nadzorom CENTCOM-a (Centralnog stožera SAD-a) iako su stvoreni i “pušteni u promet na serverima” u Silikonskoj dolini u Kaliforniji. CENTCOM-ov glasnogovornik zapovjednik Bill Speaks objasnio je kako su botovi tehnologija koja može obavljati čak i blogerske funkcije ili pak objavljivati postove na stranim jezicima, poglavito po društvenim mrežama te da im je prvotna uloga idejna borba s neprijateljskom propagandom izvan SAD-a. Prvi su botovi bili programirani za djelovanje na arapskom, paštunskom, urdu, farsi i engleskom jeziku.

Što se tiče profesionalnih američkih trolova, njihova se središnjica nalazi u bazi ratnog zrakoplovstva MacDill pored Tampe na Floridi koja je u biti komanda američkih specijalnih operacija. Samo tijekom 2011. program profesionalnih trolova proširio se za 200 milijuna dolara, s tim da je nepoznato koliki je bio uobičajeni budžet. Tadašnji zapovjednik CENTCOM-a general Petraeus objasnio je kako je dodjela 200 milijuna dolara operaciji “Najiskreniji glas” (Operation Earnest Voice – OEV) najvažnije oružje u psihološkom ratu protiv ekstremista i islamista. Petraeusov nasljednik general James Mattis obrazložio je kako OEV služi za sve aktivnosti koje trebaju degradirati neprijateljske priče i informacije, uključujući i one na internetu, a uz pomoć svih sredstava koje internet pruža. On je naglasio kako Amerikanci žele “prvi ponuditi istinu”.

PLaćeni trol na račun američke vlade ima sve pogodnosti koje mu pruža složeni sustav za oživotvorenje lažnih profila na društvenim mrežama.

Plaćeni trol na račun američke vlade ima sve pogodnosti koje mu pruža složeni sustav za oživotvorenje lažnih profila na društvenim mrežama. Taj je sustav otvoren za sve aktivne vojnike i časnike SAD-a, a naziva se Persona Management Service. Na gornjoj slici vidimo siže programa koji ga omogućuje.

OEV kroz “Online Persona Management Service” omogućava svakom američkom vojniku, časniku i tehničaru koji se prijave u program automatsko generiranje do deset lažnih profila i računa koji imaju potpuno obrađeni alter ego i koje brane posebni sustavi protiv hakiranja.  RT-ova urednica Abby Martin odlično je objasnila ovu temu te vas molimo da pogledate sljedeći video:

Do 2014. Edward Snowden i Glenn Greenwald objavili su brojne informacije o tome kako zapadnjačke vlasti (ne samo SAD i Ujedinjena Kraljevina) kontroliraju, infiltriraju, manipuliraju i onesposobljavaju internetsku diskusiju te da time direktno onemogućavaju slobodu govora koja nam je inače “legalno” zagarantirana. Oba zviždača su tu internacionalnu trolovsku hidru nazvali Joint Threat Research Intelligence Group (JTRIG), a objavili su i glavne TAKTIKE iste:

 • Ubacivanje lažnog materijala na internet sa svrhom uništavanja ugleda meta.
 • Korištenje društvenih znanosti, psihologije i drugih tehnika kako bi se manipulirao online diskurs i kativizam, a sve s namjerom generiranja rezultata koji se smatraju poželjnima.
 • Korištenje operacija pod lažnim zastavama kako bi se ostvario željni cilj. Pripisivanje tih zločina drugim grupacijama ili organizacijama. Postavljanje materijala na internet s lažnim brojem žrtava, lažnim dokazima, dokumentima, fabriciranim snimkama i implikacija onih čiji se ugled želi uništiti te postavljanje negativnih informacija po različitim forumima s poveznicama koje vode na već pripremljene i objavljene lažne materijale.

Dopustimo sebi par trenutaka da nam se sve ove informacije slegnu, razmislimo malo o trenutačnom stanju društva, o činjenici kako svako malo imamo “terorističke napade” po Europi i po SAD-u. Također, razmislimo malo o tome kako su tijekom 70-tih i 80-tih godina XX. vijeka Europu također ometali i stravili teroristički napadi koji su svi odreda bili povezani s ljevičarima, iako se nakon toga saznalo da su ljevičarima smjestili i namjestili “terorističke napade” ljudi bliski neokonzervativnim, ratnohuškačkim komandosima i operativcima. Danas je poznato kako su te “operacije pod lažnim zastavama” služile da Europu odmaknu od SSSR-a i kako bi se spriječilo pobjeđivanje ljevičarskih stranaka na izborima. Nakon svakog takvog napada na scenu su stupali plaćeni trolovi koji su imali iste zadatke koje su nam objasnili Snowden i Greenwald iako u limitiranom obliku kroz medije jer tada nije postojao internet. Ostalo možete zaključiti sami.

Izrael, “majka” svih plaćenih trolova

Izrael je napravio korak dalje u produciranju plaćenih i odanih trolova. Naime, poznato je da postoje javne škole za trolove koji će braniti cionističke i imperijalističke ciljeve izraelskog režima. Nedavno je na internetu izašla snimka u kojoj Izraelci objašnjavaju kako se trola na Wikipediji i koliko je važno zasuti internet cionističkim pogledima na svijet jer “Izraelaca je tako malo, a njih neprijatelja je tako puno”.

Vojska Hasbara trolova

Hasbara je židovska riječ koja znači “objašnjavanje”. Hasbara trol bi trebao educirati i informirati zapadnjake o izraelskoj “misiji”. Hasbara može imati brojne oblike, reklame, web stranice, blogove, komentare, postove, profile, proteste i okupljanja, događaje i tako dalje. Smatra se da je ova vrsta trolanja najobimnija i najdjelotvornija, no također se smatra da ima strahovit učinak na poglede prosječnog zapadnjaka. U zadnje vrijeme Hasbara postaje sinonim za službenu izraelsku propagandu i njene agente.

U sljedećem videu možete vidjeti kako se educiraju izraelski trolovi za uređivanje i retuširanje Wikipedije.

Iako se Hasbara trolovi isprva pokazuju kao slatkorječive i educirane osobe, u slučaju da naiđu na tvrdokorne protivnike koji privlače zanimanje javnosti, izraelski će trolovi odgovoriti vojskom postova i to s profila koji na primjer na Twitteru imaju po 1000 prijatelja i pratitelja. Taktika je Hasbara kontrola ljudi na javnim mrežama, dok se mediji kontroliraju kroz BICOM i AIPAC (uključujući i kontrola političara). Izraelska je vojska slatkorječivih trolova zadužena primarno za sprječavanje protuizraelskih sentimenata i nadgledanje svih društvenih mreža kako bi većina javnog mnijenja smatrala da je Izrael žrtva dok Arapi, poglavito Palestinci, žele završiti ono što je Hitler započeo.

Iako se do sada smatralo kako su plaćeni trolovi rijetkost, otkrilo se da pored Amerike i Britanije Izrael ima najviše trolova koe plaća vlada, kako u vojsci, tako i u civilu.

Iako se do sada smatralo kako su plaćeni trolovi rijetkost, otkrilo se da, pored Amerike i Britanije, Izrael ima najviše trolova koje plaća Vlada, kako u vojsci, tako i u civilu.

Hasbara trolovi do maksimuma iskorištavaju Holokaust i Pogrom te sve one koji prikazuju informacije o tome kako se bezočno muče i ubijaju Palestinci, na koncu nazivaju lašcima i antisemitima. Oni prate ključne riječi i tagove, kako bi otkrili potencijalne prijetnje. U slučaju da ne uspiju nekoga “educirati” postaju otvoreni trolovi koji vrijeđaju, prijete i defamiraju.

Tipične odlike Hasbare su:

 • Nadmoćno stajalište prema svemu i svakome
 • Hasbara trol uvijek zna najbolje i najviše
 • Gleda s visoka na svakoga i pametuje
 • Pretvara se da je socijalno osjetljiv
 • Obično se pravi da nije židov, već da je na strani židova
 • Internetski je ekspert
 • Narcisoidan je
 • Provocira
 • Remeti i uništava (raspravu i razgovor)
 • Postavlja pitanja, ignorira tuđa pitanja, izbjegava odgovore
 • Želi kontrolirati, ako u tome ne uspije pokaže psihopatsku stranu
 • Izgubi kontrolu svaki put kad netko kritizira Izrael
 • Koristi se klasičnim uvredama i psovkama: nacist, rasist, antisemit, fašist, glupan, bijeda, idiot, kreten i tako dalje
 • Prilagodljiv društvenim mrežama i internetskim tehnologijama

Hasbare su automatski alarmirane čim njihovi posebni programi za otkrivanje ključnih riječi ukažu na protuizraelsku aktivnost na internetu. Izraelski su trolovi iznimno dobro snabdjeveni vanjskim poveznicama i medijima na brojnim jezicima, a osim toga, obično napadaju u grupama.

Program za studenske profesionalne trolove

Koliko je “posao” plaćenih trolova u Izraelu popularan najbolje govori podatak Nacionale studenske udruge Izraela (NUIS) u kojemu se objašnjava kako svaki izraelski student može postati partner izraelskoj vladi s punim radnim vremenom i plaćom od 2000 dolara kako bi na internetu širio propagandu izraelskog režima. NUIS također tvrdi kako se studentskim trolovima osigurava plaća uz pet sati “rada” s odmorom preko vikenda te se posao obavlja u udobnosti vlastitog doma.

Reklama za studente članove Hasbara družine.

Reklama za studente članove Hasbara družine. Kao što vidite jedan od ciljeva je “kako postati organizacijski lider i inovativan zagovornik Izraela na sveučilišnim kampusima”.

Čak štoviše, NUIS se udružio s Izraelskom Židovskom Agencijom koja studentima omogućava stipendije te omogućava studiranje izraelskih studenata izvan zemlje te se na takav način trolovi šire diljem svijeta. U tom slučaju, ako studenti odluče živjeti u vanjskim židovskim zajednicama na godinu dana, dobivaju stipendiju do 1300 dolara uz dodatni novac za “partnerstvo s izraelskom vladom”.

Na stranici Hsbara Fellowshipa stoji i sljedeće.

Na stranici Hsbara Fellowshipa stoji i sljedeće: “Naučite kako napraviti strateški plan za što bolji učinak uz korištenje alata na društvenim mrežama, naučite kako učinkovito komunicirati i izgrađivati veze koje će vam povećati samopouzdanje. (..) Također ćete se sastati s izraelskim liderima i misliocima. Prošli članovi družbe su se, među ostalima, susreli s Benjaminom Netanyahuom, Simonom Peresom i Natanom Sharanskyjem.

Svi studenti ili studentice koji žele postati plaćeni trolovi prolaze dvanaestsatno obučavanje koje uključuje:

 • Židovski identitet
 • Izraelsko društvo
 • Tikkun Olam – religijska obligacija za “popravljanje svijeta” ili “činjenje svijeta boljim” po judaističkim mjerilima
 • Vještine Hasbare
 • Povijest izraelske nacije i nastanak Izraelske države
 • Druge vještine, poput obučavanja u stranim jezicima, internetskim tehnikama, aplikacijama itd.

Važno je napomenuti kako plaćeni trolovi uglavnom poštuju pravila na društvenim mrežama jer ne žele izgubiti krug utjecaja koji su već stvorili. Dok američki plaćeni trolovi uglavnom sami stvaraju svoje pratitelje s lažnim profilima kojima upravlja jedna ili dvije osobe, izraelski se plaćeni trolovi toliko brojni da uglavnom ne moraju održavati desetine izmišljenih profila.

Razlika između plaćenog i “običnog” trola

Po nekim procjenama, većina je trolova plaćena, a razlika između plaćenog trola i onoga koji trola zbog psihopatske razonode često je uočljiva nakon nekoliko minuta; dok neplaćeni trol želi izvući energiju, poput svakog energetskog vampira, dotle plaćeni trol želi obaviti posao, točnije kontrolirati javno mnijenje. Plaćeni trol najčešće neće odmah krenuti s uvredama, pa ipak, ako je neka stranica, blog ili osoba pod konstantnim napadima, tada se sredstva ne biraju. S druge strane, običnog se trola može banati ili ga se može prijaviti, dok će plaćeni trol pokušati napraviti što više štete prije nego li ga se onemogući u postanju. Ako je riječ o pravom profesionalcu, on će se nakon blokiranja vratiti pod drugim profilom te će vlasnike bloga, stranice ili fan stranice prozivati za blokiranje prijatelja ili poznanika koji je samo želio iznijeti svoje mišljenje i stanovišta. S obzirom da je riječ o jednoj osobi ili grupi organiziranih trolova, novi će “igrač” nastaviti tamo gdje je prijašnji stao.

Mi zaista ne možemo sa sigurnošću tvrditi kako smo se do sada imali priliku sresti s plaćenim trolovima, no činjenica je da neke pojedinosti navode na takvu pomisao. Na primjer, u gotovo regularnim intervalima našu fan stranicu na Fejsu posjećuju osobe koje koriste iste načine “komunikacije” koje smo opisali u gornjim dijelovima teksta. Svaki mjesec se pojavljuju agresivni komentatori koji poput “pokvarenih” ploča ponavljaju priču već bananih ‘kolega’. Sličnost se primjećuje i u načinu pisanja, kogniciji, čak su i forme izražavanja gotovo istovjetne, a ponavljaju se slične ili istovjetne uvrede i omalovažavanje. Još uvijek ne vjerujemo da bi na nas itko trošio vrijeme i novac, no u pet godina rada banali smo 11 osoba koje su fizički i psihički prijetile, 19 se nije moglo suzdržati od prostačenja i psovki svih vrsta, 15 su bili fašisti i seksisti, a 20 je pokazivalo jasne trolovske odlike, od toga se osmorica skrivala iza lažnih profila na kojima nije bilo ničega osim slike koja je prikazivala: nacionalna obilježja, vjerska obilježja, zastave i slično, petero je koristilo profil neke zajednice, dok su ostali imali privatne profile koje mogu vidjeti samo prijatelji.

Tko od tih ljudi trola za novac, zaista nam nije jasno, no u svakom slučaju naše društvo svakoga dana postaje sve više ponerizirano te je realno očekivati kako će se trolovi svih vrsta konstantno povećavati, a naročito onih koji će za laganje i manipuliranje dobivati novac.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

Kako prepoznati ispiranje mozga?

Kako se obraniti od internetskog TROLA?

Patite li od trolanja?

Ovih pet medijskih kompanija kontrolira i oblikuje vijesti koje dolaze do vas!

Microsoftov Tay AI isključen nakon objavljivanja seksističkih, fašistoidnih, genocidnih i rasističkih komentara

$3 mln to be spent on ‘internet trolls’ as EU looks to 2014 election

EU to set up euro-election ‘troll patrol’ to tackle Eurosceptic surge

CIA Agents To Troll Alternative Media Sites In Huge Propaganda Program

A Guide To HASBARA TROLLS

Revealed: US spy operation that manipulates social media

British army creates team of Facebook warriors

Israeli students to get $2,000 to spread state propaganda on Facebook

**MUST WATCH** Israel educates Zionist trolls to manipulate online content

CIA Media Infiltration & Operation Mockingbird | Brainwash Update

Yes, there are paid government trolls on social media, blogs, forums and websites