PONERIZACIJA DRUŠTVA

Smrt s neba: Bespilotne letjelice i zločini protiv čovječnosti

Autor: Ljubica Šaran

Dizajneri i naručitelji bespilotnih letjelica su tvrdili kako će to moderno oružje “kirurškom preciznošću” uništavati neprijateljske borce i teroriste, te da će na minimum svesti brojke kolateralnih žrtava, točnije nevinih civila. Danas znamo kako od kirurške preciznosti nema ama baš ništa, te da su glavne žrtve ovog “humanog” oružja žene i djeca. Koliko je ovaj posao odvratan i zločinački najbolje pokazuje činjenica da od 1000 američkih pilota bespilotnih ljetjelica, svake godine zbog PTSP-ja i dubokog gnušanja 200 operatora da otkaz.

Hladnokrvne ubojice ili borci protiv terorizma?

Hladnokrvne ubojice ili borci protiv terorizma?

U travnju 2015. Udruga Švedski liječnici za ljudska prava (SWEDHR) je objavila studiju pod nazivom “Civil casualties caused by drone strikes. An injury-epidemiology & human-rights report” ili “Ljudski gubici uzrokovani napadima bespilotnih letjelica. Povrede-epidemiologija i izvješće o ljudskim pravima”, u njoj se pokazuje smrtonosna statistika koja niti jedno empatično ljudsko biće ne može ostaviti ravnodušno. Ponukani polovičnim izvješćima Crvenog križa o žrtvama američkih “oslobodilačkih” vojnih intervencija od rata u Iraku do početka 2015., liječnici su shvatili kako se broj poginulih nikako nije slagao s međunarodnim izvješćima koja su dolazila do zapadnjačkih medija. Oni su shvatili da su brojke ubijenih civila puno veće od zvaničnih pokazatelja, shvatili su da je problem u tome što se mrtvi broje samo ako su umrli na licu mjesta, dok oni koji su umrli u bolnicama, ambulantama ili tijekom transporta smatraju “ranjenima”.

Pakistan je jedan od zemalja koje amerikanci redovito "posjećuju" s bespilotnim letjelicama. Na slicividitemajku i dvoje žene, civilne žrtve američkog "humanog" oružja koje gađa s "kirurškom" preciznošću. Ova majka i dvoje djece su nevine žrtve američke bahatosti.

Pakistan je jedan od zemalja koje Amerikanci redovito “posjećuju” s bespilotnim letjelicama. Na slici vidite majku i dvoje djece, civilne žrtve američkog “humanog” oružja koje gađa s “kirurškom” preciznošću. Ova majka i dvoje djece su nevine žrtve američke bahatosti.

Ovu neslavnu statistiku je uvela Američka vojska tijekom napada na Iračane 2004. i prvih velikih akcija s bespilotnim letjelicama. Šveđani jasno stavljaju do znanja kako su Amerikanci namjerno obmanjivali javnost umanjujući brojke civilnih žrtava koje su tijekom zračnih napada postajale sve veće. SWEDHR je također objasnio da je sa sve većim brojem napada uz pomoć bespilotnih letjelica veća i nepreciznost u gađanju, te da su statistike sve netočnije. Upozorava se medije i blogere kako je fokus na ovu problematiku prijeko potreban.

U zaključku studije stoji da je samo 12% žrtava u napadima s dronovima identificirano kao militanti i ekstremisti koje je trebalo terminirati. Drugim riječima 88% nije trebalo biti ubijeno. Od 2004. do 2015. napravljeno je 1271 napad bespilotnim letjelicama, u kojima je ubijeno 1271 civila, dok je ranjen 2181 civil. Ne zaboravimo američku statistiku, s obzirom da je riječ o zemljama poput Iraka, Pakistana, Jemena, Somalije i Afganistana, kojima je infrastruktura i zdravstvo odavno razrušeno, ti ranjenici su velikim brojem umrli naknadno tijekom pokušaja spašavanja života. Amerikanci su izračunali kako su ubili samo 255 djece, no čini se da američka djeca imaju potpuno drugačiju vrijednost od djece iz Azije i s Bliskog Istoka te se međunarodna zajednica uopće nije pobunila na ovakve poražavajuće činjenice.

Još jedan "terorist" ili nevino dijete. Kako se SAD mogu opravdati nad zvjerstvima koje su same počinile? Bismo li mirno živjeli da je u pitanju dijete iz Europe? Postoji li zaista razlika između nevinog dijeteta iz naše države i recimo ovog ubijenog djeteta iz Pakistana.

Još jedan “terorist” ili nevino dijete. Kako se SAD mogu opravdati nad zvjerstvima koje su same počinile? Bismo li mirno živjeli da je u pitanju dijete iz Europe? Postoji li zaista razlika između nevinog djeteta iz naše države i recimo ovog ubijenog djeteta iz Pakistana.

Kako se bespilotne letjelice mogu nazivati humanim oružjem kada je gotovo 90% svih žrtava bilo nevino civilno stanovništvo i djeca? Kome je takvo oružje humano? Kakva je to kirurška preciznost?

Švedski liječnici su također naveli kako je ova studija dijelom napravljena u znak protesta sve većoj europskoj i američkoj propagandi koja izmišlja navodne “ruske napade” s visokom brojem civilnih žrtava, te podsjeća čitatelje kako su Amerikanci samo s bespilotnim letjelicama ubili najmanje 1200 civila u Aziji, dok Rusi do sada nisu ubili niti jednog jedinog civila u bilo kojem dijelu svijeta.

Da stvar bude gora, zli vojno-industrijski kompleks ne želi prestati s uništavanjem ljudskih života, u nedavnoj Bloombergovoj procjeni je iznešeno kako će u narednih 10 godina industrija bespilotnih letjelica narasti na više od 89 milijardi dolara, te da će se svake godine profit povećavati za duplo. Zaista ne možemo naći niti jedan drugi primjer takvih ekonomskih trendova, industrija smrti je očigledno iznimno važna vodećim psihopatima.

Ova moderna bespilotna lejelica može mirno i gotovo bezčujno lebdjeti na jedno mjestu, te može snimati događaje desecima kilometara daleko i to u gro planu.

Ova moderna bespilotna lejelica može mirno i gotovo bezčujno lebdjeti na jednom mjestu, te može snimati događaje desecima kilometara daleko i to u gro planu.

Također bi nas trebala zabrinuti i činjenica kako klasično naoružanje ili pogon bespilotnih letjelica više nije u fokusu superbogatih i super moćnih luđaka, naime Amerikanci planiraju krstareći dron na nuklearni pogon koji bi trebao letjelicu godinama, ako ne i decenijama držati u zraku.

Glede oružja planira se instaliranje lasera visoke snage (LaWs) na dronove do 2017. Napomenut ćemo da je LaWS već postavljen na neke ratne brodove SAD-a, poput USS Poncea, kojeg vidimo u video snimci koja je snimljena za vrijeme prikaza operativne sposobnosti najnovijeg borbenog lasera.

Jedan od najboljih dokaza kako je kirurška preciznost američkih bespilotnih letjelica običan mit koji nema veze sa stvarnošću, najbolje možemo vidjeti u slučaju iz sredine 2013. kada su američke vlasti priznale da su tijekom “protuterorističkih operacija” ubijena tri građana SAD-a u Jemenu i jedan u Pakistanu.

Poznato je da je od preko 1200 napada dronovima, 400 direktno potpadalo pod CIA-ine tajne operacije, svi ubijeni američki državljani su bile nevine civilne žrtve i njihova smrt se dogodila tijekom CIA-inih operacija. Takvo što upućuje na pomisao kako najmoćnija obavještajna agencija baš i nema predođbu o tome što se događa na terenu. Dodamo li k tome očigledne i masivne gafove poput nemogućnosti pronalaska “oružja za masovno uništenje” koje je bilo glavna premisa napada na Irak, tada CIA i te kako gubi na kredibilitetu.

Ovo čudovište, po komadu košta 1,5 milijardi dolara.

Čudovište X-47B, po komadu košta 1,5 milijardi dolara. Najskuplja vojna bespilotna letjelica na svijetu.

Za sada je najpoznatija bespilotna letjelica u rukama američke ratne mornarice, njeno ime je X-47B, testni primjerak ovog drona je koštao 1,5 milijardi dolara, što je suma koja je potrebna da bi se iskorijenila nestašica pitke vode u 30 najmnogoljudnijih zemalja Afrike, uz osiguravanje poljoprivrednog navodnjavanja.

Dodamo li ovim stravičnim činjenicama podatak kako Amerikanci stalno gube 20% pilota bespilotnih letjelica, tada bi zaista trebali početi razmišljati što nam to donosi najveća vojska na svijetu?

Jedan od najboljih primjera kako utječe operiranje s bespilotnim letjelicama na njihove operatere je slučaj Brandona Bryanta koji je prvi progovorio o zločinima dronova “iz prve ruke”. Naime Bryant je od 2007. do 2011. bio operator u programu Predator, s kojim se upravljaju sve vojne bespilotne letjelice namijenjene za uništavanje ciljeva. Njegova zadaća je bilo nadgledanje samih napada dronovima uz pomoć posebne krstareće bespilotne letjelice koja je mogla mirno lebdjeti u zraku snimajući područje koje se treba pogoditi. On je morao odrediti je li zadatak obavljen te je trebao provjeriti je li meta ubijena ili onesposobljena. Tijekom svog rada Brandon Bryant je izbrojao da je njegov skvadron ubio 1626 ljudi što automatski pokazuje da su švedski liječnici bili u pravu kada su rekli kako je broj ubijenih u ovakvim napadima puno veći nego li brojke koje namjerno plasiraju Amerikanci.

U gornjoj video snimci Brandon kaže sljedeće:

“Ja zapravo isprva nisam shvaćao što znači nekoga ubiti. To je bilo užasno. Prvi put je bilo užasno. Drugi put je bilo užasno. Treći put sam se osjećao otupjelo. Četvrti put sam se osjećao otupjelo. Ali ipak, prvi put mi je najduže ostao u glavi. “

Sigurni smo da će neki od naših čitatelja smatrati kako se MW slizao s “ruskom politikom” te da brani ruske interese dok napadamo NATO i demokratski Zapad, no napomenuli bismo kako nama zaista nije stalo do čitanosti, ne zarađujemo na stranici, nemamo reklama, interesira nas jedino istina i edukacija. Dozvolite si trenutak sumnje, provjerite podatke iz linkova, razmislite jeste li već upali u vrzino kolo zapadnjačke propagande, i možete li razlikovati istinu od laži. Osim toga, upitajte se kako biste se osjećali da zbog američkih bespilotnih letjelica nastrada netko iz vaše obitelji: suprug, supruga, dijete, majka, otac, brat ili sestra?

Ne smijemo dozvoliti sebi nepravdu nad drugim nevinim ljudima, ako oni nemaju prava glasa, ako su toliko siromašni da ne mogu doći do Interneta, ako ih mediji svrstavaju na obične brojke, tada je naša sveta dužnost da mi budemo njihov glas, da mi tražimo pravdu za nevine ljudske žrtve koje su imale nesreću živjeti u zemljama metama NATO-a i SAD-a.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

Tesla Laser Weapon System (LaWS) (HD)

Civil casualties caused by drone strikes. An injury-epidemiology & human-rights report

“Numbing & Horrible”: Former Drone Operator Brandon Bryant on His Haunting First Kill text

Nearly 90 Percent Of People Killed In Recent Drone Strikes Were Not The Target

“Numbing & Horrible”: Former Drone Operator Brandon Bryant on His Haunting First Kill

U.S. acknowledges killing 4 Americans in drone strikes

Record number of drone pilots quit jobs, cite PTSD & mental health issues

Drone Pilot Fine Tests Industry Seen Reaching $89 Billion

Drones Armed With High-Energy Lasers May Arrive In 2017