SVIJET POD LUPOM

UDARNA VIJEST: Jedan od najbogatijih svjetskih bankara osumnjičen za mito i utaju poreza!

Autor: Ljubica Šaran

Najbogatiji brazilski bankar i treći najbogatiji svjetski bankar Joseph Safra je u četvrtak u Brazilu osumnjičen za podmićivanje državnih dužnosnika kako bi umanjio ili izbjegao plaćanje poreza. Forbes smatra da je Safra težak punih 18,4 milijarde dolara, što ga stavlja na 42 mjesto najbogatijih ljudi na svijetu, a mi se pitamo je li došlo vrijeme “naplate dugova” jer nakon dva bankara Rothschilda na red za suđenje dolaze i drugi predatori bankari?

Joseph Safra je pouznati i europskim sudovima, naime 2002. je morao "posjetiti" sud u Monaku zbog "poslova" koji su kasnije proglašeni Safrinom pobjedom nad suparnicima.

Joseph Safra je poznat europskim sudovima, naime 2002. je morao “posjetiti” sud u Monaku zbog “poslova” koji su kasnije proglašeni Safrinom pobjedom nad suparnicima.

Brazilske vlasti su izvijestile da je Safra osumnjičen za niz ozbiljnih kriminalnih djela, dijelom zbog utaje poreza, dijelom zbog naređivanja svojim menadžerima za protupravne radnje podmićivanja i pritiska na državne službenike, a dijelom zbog organiziranja kako bi u budućnosti plaćao manje poreza ili kako bi ga u potpunosti izbjegao. Safra je bio potpuno svjestan kako će njegove banke platiti oko 4,2 milijuna dolara, a sve s namjerom da uštede desetak puta više novca koji je trebao biti plaćen kao porez.

Bankarski konglomerat Safra Group je zanijekao učešće u podmićivanju državnih službenika, s tvrdnjom kako njihovom “poslovnom djelovanju nije bilo nikakvih nepravilnosti”. Pa ipak, čini se kako su to samo pokušaji “popravke štete” koju je nanijela opsežna državna istraga u kojoj je osumnjičeno 24 osobe i 74 različite kompanije, državne agencije i banke.

Jedan od deset najznamenitijih građevina na svijetu je neboder Gherkin, koji je vlasništvo osumnjičenog bankara.

Jedan od deset najznamenitijih građevina na svijetu je neboder Gherkin, koji je vlasništvo osumnjičenog bankara.

Joseph Safra posjeduje banke po cijelom svijetu, no poznat je i po kupovini i izgradnji prepoznatljivih znamenitosti u New Yorku i Londonu, njegova najpoznatija nekretnina je neboder Gherkin koji se nalazi u samom centru Londonskog Cityja. Safra je poznat i po 50% vlasništva najpoznatijeg proizvođača banana Chiquita Brands International, te mu se na “teret” stavlja i kupovina brojnih banaka po Švicarskoj i drugim dijelovima Europe, poput Bank Sarasin. Smatra se kako je bogatstvo Safrinih banaka u Brazilu oko 50 milijardi dolara, dok su vrijednosti njegovih ostalih pothvata još uvijek relativno nepoznate, 18,4 milijarde dolara koje smo Safri pripisali iz vrha teksta je njegovo osobno bogatstvo u kešovini. Stoga se pitamo, kakav je to čovjek koji pokušava uštedjeti nekoliko desetaka milijuna dolara iako ima tolike novce? Radi li se ponovno o klasičnom slučaju psihopatije, kada superbogati ne mogu zatomiti svoju pohlepu?

Kako god bilo, vrijedno je napomenuti da je Safra sirijsko-libanonski sefardski židov koji je iz Aleppa preko Libanona prebjegao u Brazil nakon što je novoosnovana država Izrael zaratila s Arapima, tijekom 50-tih godina XX. vijeka. Jedan od najpoznatijih pothvata Josepha Safre i njegova pokojnog brata Edmonda je stvaranje Republic National Bank of New York, u SAD-u, no on je također naslijedio posao nedavno preminulog brata Mosesa koji je osnovao bankarski biznis u Južnoj Americi.

Nedavna objava europske policije i pravosuđa kako se u Francuskoj i Švicarskoj vodi istražni postupak protiv dvojice bankara Rothschilda je jednako vrijedna vijest jer je riječ o samom vrhu svjetskih bankara. Voljeli bi vjerovati kako će pravda biti zadovoljena, te da će, budu li osuđeni, sva tri bankara pružiti primjer da istražna i sudska tijela zaista rade svoj posao, te da bankari nisu iznad zakona.

Pa ipak, ako je vjerovati povijesti, to bi mogla ostati samo obična želja.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

World’s richest banker charged with corruption in bribery scheme

World’s richest banker charged in bribery scheme

Forbes #42 Joseph Safra

Brazil prosecutors charge world’s richest banker Safra in bribery scheme

UDARNA VIJEST: Banke Rothschilda pod kriminalnom istragom!

Gherkin bought by Safra Group: Meet the Brazilian-Lebanese billionaire behind the £700m deal