SVEMIR KROZ TELESKOP

NEOWISE otkrio osam potencijalno opasnih asteroida

Autor: Ljubica Šaran

U zadnjih četiri godine primjećujemo sve veći broj meteorskih vatrenih kugli, fragmenata kometa i asteroida koji eksplodiraju ili izgaraju u našoj atmosferi. NEOWISE, najmoderniji tragač svemirskih lutalica koji bi mogli predstavljati opasnost po našu planetu, je u dvije godine otkrio osam takvih objekata.

NASA je na poprilično lošem glasu, naročito nakon pokazatelja koliko su njeni “stručnjaci” sljubljeni s patokracijom, najvećim međunarodnim tehnološkim koglomeratima, američkom vojskom i sponzoriranim političarima, pa ipak, neki NASA-ini programi zaslužuju našu pažnju, poglavito zbog važnosti koje imaju.

Od 2009. do danas, najpoznatiji čuvar Zemlje, NEOWISE ili Near-Earth Object Wide-field Survey Explorer je stalno tragao za objektima koji rotiraju u relativnoj blizini naše planete, zbog toga se isti nazivaju Near-Earth Objects (NEO) ili objekti koji prolaze u blizini Zemlje.  Samo tijekom 2015. otkriveno je 439 NEO-a asteroida i kometa, dok je u zadnjih nekoliko mjeseci otkriveno 72 novih NEO-a.

NEOWISE u svom sastavu ima teleskop s lećama dijametra od 40 centimetara i infracrvene kamere koje su u u zadnjih godinu dana napravile preko 1,5 milijuna slika. Ovaj lovac na “bliske” komete i asteroide je omogućio procesuiranje informacija od preko 19 tisuća nebeskih lutalica, te je sam otkrio četiri nova objekta.

Razlog zbog čega je NEOWISE toliko uspješan je njegova mogućnost praćenja i otkrivanja tijela koja su potpuno tamna, opservatorije i teleskopi na zemljinoj površini, imaju poprilično limitirane mogućnosti otkrivanja tamnih tijela u svemiru, jedan od glavnih problema je naravno naša atmosfera, a drugo je “svjetlosno i termalno” zagađenje od različitih izvora na planeti.

Potencijalno opasni NEO-i se nalaze unutar crvene crte, dok su NEO-i unutar plave crte.

Potencijalno opasni NEO-i asteroidi se nalaze unutar crvene crte, dok se NEO-i asteroidi nalaze unutar plave crte.

Za sada NEOWISE najveću pažnju obraća na asteroidni pojas između Marsa i Jupitera u kojemu se nalaze nepregledne mase čedenih i kamenih asteroida, a poznato je da zbog raznoraznih učinaka električnog svemira i uobičajeni asteroidi iz istog dijela mogu postati električni nabijeni te tako postaju komete koje kreću ka unutrašnjosti našeg solarnog sustava. Takvi objekti se nazivaju Lazarus komete.

NEOWISE je otkrio puno toga.

NEOWISE je otkrio puno toga. Prijašnja otkrića su narančaste boje, NEOWISE otkrića su bijele boje, dok je detekcija objekata NEOWISE-a je svijetlo plave boje.

Uz osam objekata koji bi u budućnosti mogli udariti zemlju, NEOWISE je također otkrio 40 objekata koji su se poprilično približili Zemlji, no koje znanstvenici s tla nisu mogli otkriti zbog njihove tamne boje. Spomenuta grupacija od 48 objekata koji rotiraju oko Zemlje imaju promjer od pola metra do 300 metara. Sjetimo li se fragmenta asteroida (komete) koji je početkom 2013. eksplodirao nad Chelyabinskom u Rusiji, on je imao promjer od tek 20 metara, a napravio je, popriličnu materijalnu štetu, uzrokujući različite povrede na više od 1000 ljudi. Jakost eksplozije nad Chelyabinskom je bila 500 Kilotona, dok bi eksplozija objekta od 300 metara duljine imala jakost od 1,6 Gigatona. Eksplozija ovakve magnitude bi mogla stvoriti ogromne cunamije, ako bi objekt udario o vodu, uzrokovala bi globalnu promjenu klime na barem nekoliko godina, no učinci bi mogli biti i puno gori zbog varijacija sastava takvog objekta, kao i pitanja na kolikoj visini bi se objekt počeo raspadati ili, bi li se uopće raspao do trenutka udara o Zemlju.

Kako god bilo, NASA, kao i uvijek daje polovične informacije, a mi s pravom sumnjamo da nam puno toga krije, te da nam nas informira na “žličice” uz pomno odabrane i cenzurirane prezentacije.

Razlog za pomisao da NASA nije baš iskrena s nama o onome što se događa nad našim glavama je i činjenica da je NEOWISE počeo s radom 2009. da bi navodno ušao u hibernaciju od 2011. do 2013, točnije iste godine kada se dogodila eksplozija nad Chelyabinskom.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori MW:

Sreća u nesreći, kometa 169P/NEAT eksplodirala na 79 kilometara od španjolskog tla

Porast ulaza meteorita u planetarnu atmosferu

Ruski meteor je bio djelić asteroida duljine od 200 metara, mogući novi udari

Još jedan asteroid nas je promašio za „dlaku“ no do kada ćemo imati tako ludu sreću?

Dio asteroida 2014 RC pao pored glavnog grada Nikaragve

Otkriven novi trojanski asteroid

NASA objavila podatke o 1.400 potencijalno opasnih asteroida

Dva asteroida promašila Zemlju za dlaku

Večeras nad našim glavama prolazi asteroid 1998 QE2

Asteroid 4179 Toutatis će proletjeti pored Zemlje na udaljenosti od 0.046 AU

Meteori prekrili nebo nad Davisonom u SAD-u

Obitelj ostala neozlijeđena nakon što je zasuta kišom kamenih fragmenata meteorita

Detaljna planetarna karta otkriva sve lokacije udara i eksplozija meteorita

Udar komete prije 12900 godina je iskorijenio gigantske životinje ledenog doba

Planet X i komete ubojice

Električni svemir i aktivne komete

Vanjski izvori:

Bigger problems than global warming – NASA discovers 8 new dangerous near Earth asteroids

What is NEOWISE?

Two Years of NEOWISE Asteroid Data

Planetary defense: NASA creates office to oversee asteroid detection

8 ‘potentially hazardous asteroids’ near Earth discovered by NASA