PONERIZACIJA DRUŠTVA

Zastrašujuće činjenice o najvećim zapadnjačkim privatnim plaćeničkim vojskama

Autor: Ljubica Šaran

Najveće plaćeničke vojske razvijenog svijeta se klasificiraju kao zaštitarske tvrtke, unatoč tome njihovo djelovanje nalikuje na scenarije filmova strave i užasa. Najgora je činjenica kako plaćenici bez ikakvih sankcija siju strah i trepet po zemljama kojima je SAD i NATO donio smrt i uništenje, “slobodu i demokraciju”, dok međunarodne institucije u potpunosti ignoriraju njihovu rabotu zbog osobnih interesa, zarade i utjecaja. 

Academi

Najveću američku privatnu vojsku je osnovao bivši mornarički specijalac SEAL-a Erick Prince Blackwater ne tako davne 1997., pod imenom Blackwater USA. On je već 2000. dobio ekskluzivni ugovor s američkim vlastima za obuku i naoružavanje preko 100 tisuća plaćenika kako bi nadomjestio “rupu” za opasne i prljave poslove koje američke vlasti nisu željele dodijeliti vlastitim vojnicima. Zbog psihopatskih stremljenja i načina na koji je vodio tvrtku Prince je morao odstupiti s mjesta predsjednika upravnog odbora tvrtke, a ona nakon toga mijenja ime u Xe Services LLC kako bi pokušala stvoriti bolji imidž. 2010. tvrtku preuzimaju privatni dioničari i investitori te ona još jednom mijenja ime i postaje Academi.

Kako je moguće da jedna provatna zaštitarska tvrtka ima najveći vojni poligon u SAD-u?

Kako je moguće da jedna privatna zaštitarska tvrtka ima najveći vojni poligon na svijetu?

U sastavu Academije nalazi se najveći svjetski privatni poligon za vojnu obuku površine 7000 jutara.

Ova plaćenička kompanija radi s federalnim i lokalnim vlastima, globalnim konglomeratima, različitim organima reda i mira, obavještajnim agencijama i organizacijama bliske vlastima SAD-a. Po reklami koja se nalazi na web stranici ove tvrtke: “Academi donosi stabilnost i protekciju ljudima i lokacijama koje prolaze kroz previranja.” No, čini se da je reklama jedno, a stvarnost nešto sasvim drugo.

Zločini:

Nedugo nakon toga bivši Blackwater je postao glavna osiguravajuća tvrtka za zloglasni Monsanto, štitio je sva njihova postrojenja i otvorena polja s opasnim mutiranim hibridima biljaka koje su na koncu završile na našim trpezama. Monsanto je platio bivšem Blackwateru preko pola milijuna dolara za infiltraciju i špijuniranje organizacija koje se bore protiv ove biotehnološke tvrtke.

Nevine iračke žrtve.

Nevine iračke žrtve.

Teško naoružani plaćenici Blackwatera su 16. rujna 2007. pucali po nenaoružanim Iračanima, tijekom pratnje američkih diplomata u Bagdadu, pri tome su ubili 17 ljudi, dok su ranili 20 osoba. Iračani su pobijesnili na hladnokrvno ubojstvo njihovih zemljaka, te je cijela stvar završila s potpunim zahlađenjem odnosa između SAD i Iraka i brzom približavanju Iraka ka Siriji i Rusiji. Ubojstvo nevinih u Bagdadu je u javnosti poznato kako masakr na trgu Nisour. Najmlađa žrtva ovih zločina protiv čovječnosti je imala tek devet godina, riječ je o dječaku Ali Mohammedu Hafedh Abdul Razzaqu koji ni sa čim nije skrivio da ga američki luđaci s oružjem izrešetaju poput krpene lutke za gađanje.

Osuđeni plačenici nekadašnjeg Blackwatera.

Osuđeni plaćenici nekadašnjeg Blackwatera.

Početkom 2015. četvero plaćenika Academia je osuđeno na zatvorske kazne od 30 godina do doživotnog zatočenja zbog ubojstava prvog stupnja tj. ubojstva ljudi s predumišljajem.

Blackwater to jest Academi je, do sada, platio preko 7,5 milijuna dolara kazne zbog šverca oružja i nedozvoljenog posjeda automatskog oružja.  Ista tvrtka je morala platiti izvansudsku nagodbu s Ministarstvom vanjskih poslova SAD-a tijekom 2010., u iznosu od 42 milijuna dolara zbog kršenja zakona o kontroli izvoza naoružanja i međunarodnim zakonima za trgovinu oružja.

FBI je otkrio kako je ova “zaštitarska” tvrtka obučavala kanadske vojnike bez dozvole američkih vlasti, te da je nakon izgubljenog sudskog spora promijenila ime.

Academi je od svog osnutka do danas zaradio preko 100 milijardi dolara profita, pa ipak većina tog novca je krvava, nevjerojatno je kako su informacije o zločinima ove tvrtke izašle na svjetlo dana tek kada ih je objavila vojnikinja Chelsea Manning koja je vojne podatke predala WikiLeaksu, ta datoteka je u javnosti dobila naziv “Collateral Murder” ili “kolateralno ubojstvo”. Na žalost, istina je malo važna u SAD-u, Manning je osuđena za špijunažu, krađu, kompjutersko hakiranje, otkrivanje vojne tajne, pomoć neprijatelju i na koncu za veleizdaju, te je osuđena na 35 godina strogog zatvora.

Ujedinjeni Arapski Emirati su tijekom 2015. poslali 450 latinoameričkih plaćenika Academija u Jemen stvarajući još veći kaosu, ubijanje i uništenje u toj napaćenoj zemlji.

Početkom 2016. je otkriveno kako je bivši predsjednik upravnog odbora Blackwatera Prince, pokušao prodati svoje usluge u Libiji i drugim afričkim zemljama, no ove mutne rabote je raskrinkao SAD nakon što se s Princeom povezala Kineska obavještajna služba i nakon što je Princeu uplačen veliki novac na račun u Kineskoj Banci. Bez obzira što je Prince uhvaćen u radu s kineskim obavještajcima, on se nekako uspio izvući no, kao što smo već naveli, morao se povući s najvažnije pozicije bivšeg Blackwatera.

Academi – Blackwater je unovčio najveću zaradu tijekom 2007. u iznosu od milijardu dolara.

Academi trenutačno zapošljava preko 20 tisuća plaćenika.

Aegis Defense Services 

Aegis je britanska privatna vojska koja svoje usluge uspješno prodaje UN-u, SAD-u i raznoraznim naftnim kompanijama, osnovao ju je pukovnik škotske garde Tim Spicer koji je komandirao regimentom britanske vojske koja je pak upucala nenaoružanog irskog tinejdžera Petera McBridea u zatiljak tijekom 1992. u Belfastu. Aegis trenutačno zapošljava oko pet tisuća plaćenika koji djeluju u 40 zemalja pod protektoratom 20 vlada, uz moto “korisne zaštite poslovnih interesa na sve zahtjevnijem tržištu”.

Zločini:

Nakon što je na YouTubeu izašao snimak Aegisovih plaćenika koji pucaju po nenaoružanim Iračanima dok se voze po okolici Bagdada, mnogi su smatrali kako će to biti kraj ove plaćeničke vojske. No umjesto pravde, američki vojni istražitelji u Iraku su namjerno izostavili svjedočenje očevidaca koji su prisustvovali ubojstvu nedužnih ljudi. Nakon tako namještene istrage, Aegis je oslobođen optužbi.

Trenutačno Aegis ima ugovor s američkim vlastima u iznosu od 293 milijuna dolara za poslove zaštite američkih diplomata, radnika i interesa u Iraku. Tijekom 2011. ova kompanija je napravila još jedan ugovor s Amerikancima za osiguranje američkog veleposlanstva u Kabulu, u iznosu od 497 milijuna dolara.

Pogledajmo video.

Aegis je, na osnovu lukrativnog ugovora s Pentagonom zaradio 293 milijuna dolara samo u Iraku.

Northbridge Services Group

Northbridge Services Group je osnovan u SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu, danas ga vodi potpukovnik Roberta Kovacica koji je uspio sklopiti brojne ekskluzivne ugovore s multinacionalnim korporacijama, nevladinim organizacijama, korporativnim glavešinama i poznatim osobama. Ova privatna vojska djeluje u širokom obimu poslova, poput: visoko rizični zaštitarski poslovi, obuka privatnih vojnika, operacijska i logistička podrška, obavještajna podrška (dakle špijuniranje), strateške komunikacije, podrška organima reda i mira, podrška organizacijama koje se bave borbom protiv terorizma, preprodaje i uzgoja-stvaranja narkotika, onima koji se bore protiv organiziranog kriminala, lov na kriminalce i druge tražene osobe, sprječavanje krađa i krijumčarenja, obrana brodova na opasnim rutama, obrana prirodnih resursa, no najpoznatiji su kao privatni komandosi koje SVATKO tko ima novca može kupiti.

Zločini:

Tijekom 2003. ova privatna vojska je kritizirana zbog ozbiljnog ugrožavanja mirovnog procesa u Obali Bjelokosti.

Te iste godine FBI je istraživao poslove Northbridge Services Groupa zbog njihove uloge u civilnom ratu u Liberiji, naime upravni odbor ove plaćeničke vojske je ponudio kako će za četiri milijuna dolara zatočiti i oteti bivšeg predsjednika ove zapadno-afričke zemlje, kako bi ga prebacili u Sierra Leone u kojemu se trebao oformiti prijeki sud. Federalci su ovu istragu proširili na kompletno djelovanje ove plaćeničke vojske jer se otkrilo kako su se uplitali u brojne unutrašnje poslove nestabilnih afričkih zemalja, u zavisnosti koja je strana plaćala više.

Uz FBI je u istrazi, djelovala i Carinska služba Ujedinjenog Kraljevstva zbog švercanja i preprodaje oružja i kršenja embarga na oružje. Britanske vlasti su ozbiljno upozorile ovu organizaciju zbog njihova poražavajućeg djelovanja u Obali Bjelokosti, u kojoj je djelovala cijela četa od nekoliko stotina plaćenika. Tadašnji ministar inostranih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Jack Straw  je također izjavio kako komandosi i plaćenici ove organizacije uništavaju mirovne procese ne samo u Obali Bjelokosti već i u drugim afričkim državama.

Nordbriddge je također planirao poslati 2000 svojih plaćenika u Liberiju, prije dolaska mirovnih snaga UN-a, na (ne)sreću mirovnjaci su stigli prije privatne vojske.

Zbog sumnje za ozbiljna kriminalna djela, FBI je ispitivao Andrewa Williamsa voditelja Northbridge Services Group u Britaniji, te je nakon toga nastao ozbiljan raskol između američke i britanske podružnice jer se nisu mogli dogovoriti oko svog djelovanja u budućnosti.

Istražitelji Ujedinjenog Kraljevstva su 1997. istraživali sumnjive radnje ove organizacije zbog skandala koji je uslijedio nakon što se otkrilo kako je britanska vlada sama sudjelovala u kršenju UN embarga na izvoz oružja u Sierra Leone preko tvrtke Sandline International koja je djelovala pod nadzorom i pomoći plaćenika Northbridge Services Groupa.

Od 1998. do 2001. Northbridge Services Group je vodio ratne operacije po Africi i Papui i Novoj Gvineji te su one prestale tek nakon ozbiljnog uplitanja Pentagona. Na žalost, čini se kako Pentagonu nije bilo u vidu čuvanje međunarodnih zakona već je u pitanju bila borba za resurse i važnost jer je Northbridge blizak britanskoj vladi.

Pa ipak, ova organizacija zapošljava gotovo deset tisuća plaćenika, a stvorile su je osobe koje su radile za CIA-u i britanske specijalce.

Tijekom 2012. ova privatna vojska je ostvarila čisti profit u visini od 50,5 milijuna dolara.

Halliburton KBR

Halliburtonov KBR je trenutačno jedan od najvećih ugovornih obveznika američke vlade u Iraku, iako se vodi kao građevinska i inženjerska tvrtka u svom okrilju ima i pravu malu vojsku teško naoružanih plaćenika koji osiguravaju naftna polja s kojih se krade iračka nafta, te se zna kako je u deset godina službe u Iraku od američke vlade dobila 39,5 milijardi dolara iako se na sve moguće načine želi prikazati kao logistička civilna nadogradnja.

KBR je također djelovao na Kosovu, Kubi i u Afganistanu. Trenutačno, samo u Iraku, djeluje privatna vojska od 14 tisuća Amerikanaca. 2011. KBR je zaradio 540 milijuna dolara, a zapošljava sve skupa 27 tisuća ljudi u više od 70 zemalja svijeta.

Poznato je kako je jedan od većinskih dioničara iste bivši Bushev ministar obrane Dick Cheney, koji je zagovarao napad na Irak i legaliziranje krađe iračke nafte.

Zločini:

U travnju 2010. KBR je optužen za novčanu prijevaru jer je “namjerno stvarao fiktivne troškove i račune”. Američko ministarstvo pravosuđa je otkrilo kako je KBR preko korištenja privatnih zaštitarskih snaga u Iraku ostvarivao neopravdanu dobit. U biti, ugovor koji je američka vlada sklopila s KBR-om nije dozvoljavao korištenje privatne vojske na tlu Iraka u programu LOGCAP-a jer je američka vojska trebala osigurati sve zaštitarske usluge. Procjenjuje se kako je KBR pretplatio svoje usluge za nekih 193 miljuna dolara.

Jamie Leigh Jones za vrijeme suđenja s KBR silovateljima.

Jamie Leigh Jones za vrijeme suđenja s KBR silovateljima.

Tijekom 2007. Jamie Leigh Jones, vojna plaćenica KBR-a u Iraku je brutalno višestruko silovana od strane svojih suradnika. Nakon traumatičnog događaja njen poslodavac je zatvorio u kargo kontejner na 24 sata, bez hrane i vode kako bi se što više onemogućilo medicinsko ispitivanje o njenim povredama. Poslije toga je oslobođena uz prijetnju kako će automatski dobiti otkaz ako napusti Irak i potraži medicinsku pomoć. Jonesova je unatoč prijetnjama krenula u SAD te je tužila svoju bivšu firmu i kolege. Trebalo je 15 mjeseci da se KBR dovede od suda jer je ova kompanija tvrdila kako nema osnove za suđenje. Slučaj suđenja je 2011. u potpunosti ignoriran od strane medija jer su dioničari i vlasnici KBR-a veliki ulagači i članovi upravnih odbora najvećih američkih medija. KBR je uspio pobijediti uz navode kako je Jonesova lažljivica i manipulatorica, koja je željela naštetiti kompaniji.

Unatoč sudskom sporu, američka vlada je dodala amandmane za sve plaćeničke kompanije, kako neće poslovati s onim zaštitarskim kompanijama koje su na sudu bile zbog seksualnih prekršaja i zločina.

Tijekom 2007 i 2009. KBR je osumnjičen za podmićivanje nigerijskih političara kako bi se osigurali dodatni ugovori za eksploataciju nafte. Zbog iste rabote bivši predsjednik KBR-a Albert “Jack” Stanley je 2008. osuđen na 30 mjeseci zatvora. Bez obzira na sve KBR je u Nigeriji zaradio šest milijardi dolara dok je na mito potrošio 182 milijuna dolara. Stanley je na najvećoj poziciji u KBR-u bio za vrijeme dok je Dick Cheney bio podpredsjednik SAD-a. Unatoč očiglednom sukobu interesa Cheney nikada nije osumnjičen za takvo što.

GardaWorld

GardaWorld je kanadska inačica Blackwatera, no duplo veća, naime GardaWorld trenutačno zapošljava preko 45 tisuća plaćenika, te djeluje u Amerikama, Europi, Aziji i Bliskom Istoku. Osim osiguravanja naftnih polja, banaka, novčanog prijevoza, ona se bavi i zaštitarskim ulogama u internacionalnim zračnim lukama, najvećim brodskim lukama, i tako dalje.

Garda World svakoga dana procesuira pet milijardi dolara gotovine, 2012. ova kompanija je samo u četiri mjeseca zaradila 300 milijuna dolara profita.

Iako je nemoguće naći mutne poslove ove kompanije, činjenica je kako su kanadski studenti digli pravu malu bunu nakon što je sveučilište Quebecka i Montreala odlučilo platiti 50 milijuna dolara na godinu za zaštitu sveučilišnog kamupsa i kompleksa, no pri tome su se trebali ukinuti brojni sveučilišni programi jer se novac trebao dati zaštitarima.

Plaćenici ove tvrtke najviše djeluju na području Iraka, Afganistana, Kolumbije, Pakistana, Nigerije, Alžira, Jemena, Somalije i Libije. GardaWorld je narasla nakon okupacija Iraka i Afganistana, do 2000. ova kompanija je bila obična zaštitarska firma jer nije imala teško naoružane plaćenike.

Ne tako davne 2007. kidnapirana su četiri gardina plaćenika u Iraku, te su na koncu smaknuti, unatoč objašnjenju kako su jadni Kanađani ubijeni samo zato što su radili svoj posao, no svi mediji na Zapadu su zaboravili navesti kako su prvi meci, i to bez očiglednog razloga ispaljeni upravo od strane kanadskih plaćenika, te su pri tome ubili nedužnog Iračana.

Plaćenici Garde su sudjelovali u napadu Sirte te su korišteni kao vitalni igrači u slomu Gaddafijeve vladavine. Poznato je kako su pobunjenici u Libiji 2011. unovačili i isplatili 3500 gardini plaćenika te je ovaj slučaj čak i razmatran u UN-u , na žalost sve je ubrzo palo u zaborav jer su NATO-vi instruktori uskoro počeli naoružavati i obučavati Libijce.

Danas gardini specijalci obučavaju Libijce i djeluju u sastavu EUBAM-a (obrani europskih granica) te služe kao prepreka za prijelaz Afrikanaca preko Sredozemlja. EU je s Gardom potpisala ugovor 2014., no nevjerojatno je kako je čak 19 pošiljaka oružja i municije za Gardu nestalo u zračnoj luci Tripoli, no to Gardu nije spriječilo u “radu”, naime odmah nakon nestanka oružja, oni su isto posudili od Britanaca koji su im ga “posudili” za prijateljsku sumu.

Smatra se kako Garda brani britanske interese u Libiji, a osiguravaju i sve britanske diplomate u toj zemlji.

Garda je zaposlila niz bivših političkih, obavještajnih i diplomatskih djelatnika SAD-a i Britanije kako bi “nagovorila određene nivoe vlasti da povećaju upotrebu privatnog sektora u domeni javne sigurnosti”. Nedavno je Garda zaposlila: američkog admirala Erica T. Olsona, bivšeg tajnika domovinske sigurnosti Michaela P. Jacksona, parlamentarca zaduženog za obavještajno djelovanje Ujedinjenog Kraljevstva Sir Richarda Mottrama i nedavno umirovljenog konzervativnog ministra UK-a Christiana Paradisa.

DynCorp

DynCorp je privatna plaćenička vojska osnovana u Virginiji 1951. Ova kompanija djeluje u domeni potpore avijaciji i zrakoplovnom prometu, špijunaži i obavještajnim poslovima, oslobađanju talaca, te raznorazne oblike akcija spašavanja i osiguravanja u ratnim područjima.

DynCorp godišnje zarađuje preko tri milijarde dolara, te se smatra da 96% poslova obavlja za američke vlasti. Do sada je ova tvrtka djelovala na području Perua, Kolumbije, Somalije, Kosova, Kuvajta, Bolivije, Angole i Haitija. Nevjerojatno je da je ova tvrtka djelovala i za vrijeme katastrofa nakon uragana Katarina na području Luizijane, znamo koliko je taj “posao” bio fijasko.

Ova kompanija je glavna podrška američkoj vojsci, smatra se kako isključivo obavlja poslove koje američka vojska ne može odraditi. DynCorp osigurava sve baze u Afganistanu, te pruža zračnu podršku s vlastitim zrakoplovima i helikopterima.

Zločini:

DynCorp je 2001. je osumnjičena za namjerno trovanje i uništavanje farmi na području Ekvadora uz pomoć prskanja opasnih kemikalija između Kolumbije i Ekvadora kako bi se s uništenom prašumom lakše ulovili krijumčari droge, unatoč bolestima stoke, ljudi i uništavanju zasada, ova kompanija je oslobođena svake krivnje 2013.

Tijekom 90-tih godina XX. vijeka, zaposlenik DynCorpa Ben Johnson i UN-ov oficir za monitoring u Bosni i Hercegovini Kathryn Bolkovac (ujedno i suradnik DynCorpa) su podnijeli tužbe protiv DynCorpovih zaposlenika zbog seksa s maloljetnicama i preprodaje djevojčica i tinejdžerica u seksualno roblje. I Johnson i Bolkovac su ostali bez posla.

Sredinom 2000. u DynCorpovom hangaru u bazi Comanche u BiH su zadržani svi zaposlenici DynCorpa u toj zemlji, te su vojni istražitelji SAD-a proveli nekoliko tjedana u ispitivanju kako bi vidjeli jesu li optužbe validne. Nakon istrage otpušteno je petero zaposlenika ove plaćeničke vojske, prije dospijeća slučaja na sud, kako bi se spriječila negativna reklama. Nekoliko mjeseci nakon istrage brojni zaposlenici DynCorpa u Bosni su prisiljeni na ostavke zbog istih optužbi, na žalost, iako se pokazalo da su Johnson i Bolkovac bili u pravu, do 2014. nitko nije optužen i procesuiran na sudu.

Bolkovac i Wiss nakon premijere filma o zločinima DynCorpa u Bosni i Hercegovini.

Bolkovac i Wiss nakon premijere filma o zločinima DynCorpa u Bosni i Hercegovini.

Bolkovac je 2002. na britanskom sudu pokrenula privatnu parnicu zbog ilegalnog otpuštanja i prekidanja ugovora s DynCorpom, ona je objavila i knjigu pod nazivom The Whistleblower: Sex Trafficking, Military Contractors And One Woman’s Fight For Justice, koja je 2010. pretvorena u film The Whistleblower, s Rachel Weisz i Vanessom Redgrave u glavnoj ulozi. Bolkovac je dobila sudsku parnicu, ne samo za izbacivanje s posla, već i zbog otkrivanja zločina djelatnika DynCorpa u Bosni i Hercegovini koji, na žalost, nigdje drugdje nisu procesuirani.

Specijalni inspektor UN-a u Iraku je otkrio kako DynCorp djeluje gotovo neovisno od Ministarstva vanjskih poslova SAD-a, te da ne podliježe nikakvim sankcijama zbog istoga. Unatoč toga Sjedinjene Američke Države su plaćale milijune dolara za neautorizirane poslove ove plaćeničke vojske. U izvješću UN-a stoji kao je DynCorp pronevjerio 188 milijuna dolara te da je s njima kupovao oružje i izgrađivao objekte za iračku policiju. Krajem 2007. američki istražitelji su objavili da je SAD potrošio nevjerojatnu sumu od 1,7 milijardi dolara za navodnu obuku iračkih policajaca čiju je obuku trebao izvršiti DynCorp. Istražitelji su zaključili da se posao vodio tako loše te da je korišten za sve drugo osim za ono što je namijenjen te da se uopće ne može ustanoviti koliko je novca u biti bilo potrošeno namjenski.

Također je otkriveno kako je DynCorp izgradio olimpijski bazen za iračku policiju iako novac za to nije namjenjen. Početkom 2011. DynCorp se nagodio s američkim vlastima za plaćanje 7,7 milijuna dolara odštete zbog izgradnje istoga.

Krajem 2007. jedan od plaćenika DynCorpa u konvoju američkog ministarstva vanjskih poslova je upucao nedužnog vozača taksija, koji prema očevicima, nije predstavljao nikakvu prijetnju sigurnosti i samom konvoju.

Početkom 2010. specijalni inspektor UN-a je zaključio kako DynCorp uopće nije obučavao policajce u Iraku. U zaključku izvješća stoji da je DynCorp potrošio 2,5 milijardi dolara novca vlade SAD-a na stvari koje nemaju veze s potpisanim ugovorima.

Tijekom 2009. DynCorpovi plaćenici u Afganistanu su platili 17-togodišnjem dječaku Bacha Baziju (dječaci prisiljeni na prostituciju i zabavu pedofila), da ih “zabavlja” u Kuduzu. Nakon incidenta je uhićeno nekoliko Afganistanaca, a otpušteno je i nekoliko viših voditelja kompanije te se pokušalo učiniti sve da se spriječi izdavanje sporne video snimke u kojoj se vidi što rade plaćenici ove kompanije maloljetnom tinejdžeru. Niti jedan zaposlenik DynCorpa nikada nije optužen zbog ovog incidenta.

U samom vrhu plaćeničkih zapadnjačkih vojska se nalazi još tridesetak kompanija, no tekst o svima njima bi bio predug, lista kriminalih i zločinačkih aktivnosti bi se nastavljala unedogled. Spomenuli smo samo neke kako bi čitateljima predočili što se događa u našem svijetu unatoč stalnom ponavljanju kako su zapadnjačka društva razvijene demokracije koje iznad svega poštuju zakone. Koliko mi zaista živimo u demokraciji i koliko plaćeničke vojske i njihovi nalogodavci zaista poštuju zakone, vi zaključite sami.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

DynCorp

Kathryn Bolkovac

Private security firm GardaWorld, Canada’s Blackwater, is a danger to democracy

Garda: Canada’s “Blackwater”.The World’s Largest Privately held Security Firm

Academi LLC (formerly Xe and Blackwater Worldwide)

UAE Sends ‘Blackwater’ Colombian Mercenaries to Yemen

Liberia: Northbridge Services Group Under Investigation

Northbridge Services Group

Ex-KBR CEO gets 30 months for Nigeria scheme

Blackwater and the crimes of US imperialism

Chelsea Manning

Blackwater and the crimes of US imperialism

Monsanto hires infamous mercenary firm Blackwater to track activists around the world

Nisour Square massacre

5 Of the World’s Most Elite Mercenary Armies

Time for Blackwater to Change Its Name Again

Halliburton, KBR, and Iraq war contracting: A history so far

10 Frightening Facts About Private Military Companies

The 9 Largest Private Armies In The World. What Are They Fighting For?

30 Most Powerful Private Security Companies in the World

Shooting at Iraqi’s for fun?

Contractors Cleared in Videotaped Attacks