SVIJET POD LUPOM

Tužan kraj islandske bankarske sage

Autor: Ljubica Šaran

Nakon što su na svjetlo dana izašli “Panamski dokumenti” Islanđani su uz snažne proteste smijenili premijera Sigmundura Davíða Gunnlaugssona koji je kroz Mossack Fonsecu skrivao milijune dolara neopterećenih poreznim davanjima i državnoj provjeri kroz porezne kartice. Neki su smatrali kako je ovo još jedan dokaz o nevjerojatnoj borbenosti i upornosti Islanđana, no par dana nakon “narodne pobjede” uslijedio je šok.

Jedina stvrarna europska politička žrtva nakon curenja Panamskih dokumenata je islandski premijer.

Jedina stvrarna europska politička žrtva nakon curenja Panamskih dokumenata je islandski premijer.

Dok su se svjetski mediji naslađivali toaletnim papirom iz Paname, koji u biti štiti najveće kradljivce planete pogodne za “gnječenje i ucjenjivanje”, dotle se na krajnjem sjeveru Europe događala interesantna parlamentarna igra koju su primijetili samo neki. Naime, u ekspresnom izglasavanju tijekom ožujka, 2016. islandski je parlament donio zakon s kojim se omogućava oslobađanje zatvorenika uz njihovo elektroničko nadgledanje.

Prve osobe puštene iz zatvora, zahvaljujući novom zakonu, su tri bankara iz suđenja u slučaju banke Kaupthing.

Da, dobro ste pročitali, bankari koji su uništili Island 2008. se sada polako puštaju iz zatvora. Na slobodi se već nalaze: predsjednik upravnog odbora banke Kaupthing Sig­urður Ein­ars­son, njen najveći dioničar Ólafur Ólafsson i financijski direktor podružnice u Luksemburgu Magnús Guðmunds­son. Oni su oslobođeni nakon nepunih godinu dana u zatvoru.

S novim zakonom, za svaku odsluženu zatvorsku godinu, zatvorenik dobiva mogućnost 60 dana provesti na slobodi uz elektroničko nadgledanje. No, nitko ne objašnjava hoće li se bankari nakon 60 dana “slobode” vratiti u zatvor.

Kakav će utjecaj imati oslobađanje osuđenih bankara, na islandsku financijsku situaciju?

Kakav će utjecaj imati oslobađanje osuđenih bankara na islandsku financijsku situaciju?

Islandski mediji se pitaju zbog čega je ovaj zakon tako ekspresno usvojen bez javne rasprave i debate u parlamentu? Neki smatraju da je zakon progurala parlamentarka Neovisne stranke Unnur Brá Konráðsdóttir, no o njoj se poprilično malo zna, te je misterija još veća, jer nema odgovora kako je jedna jedina osoba mogla osigurati izglasanje zakona u nekoliko dana od njegova prijedloga.

Parlamentarka iz Zelene ljevičarske stranke Bjarkey Olsen Gunnarsdóttir je izjavila za tisak kako je promjena u zakonu napravljena specijalno za već spomenuta tri bankara, dodajući kako se takav zakon čini potpuno neprimjerenim, naročito ako se uzme u obzir nedavni skandal s bivšim premijerom.

Koliko je ovakva odluka Islandskog paramenta pravična i poštena zaključite sami, a mi ćemo o Islandu ponovno pisati za dva mjeseca, kako bismo vam točno predočili, jesu li bankari vraćeni u zatvor ili je ovaj zakon zaista bio napravljen specijalno za njih. Ako se bankari vrate u zatvor, tada možemo govoriti o relativnom propustu i tipičnim sjevernjačkim “blagim zatvorskim kaznama”, no ako se bankari ne vrate u zatvor nakon 60 dana na slobodi, tada trebamo uzeti u obzir da je jedini europski političar koji je zaista “platio” zbog curenja informacija, u stvari bivši islandski premijer, te da je vrlo moguće kako je takvo curenje informacija trebalo poslužiti kako “upozorenje” svima onima koji se usude procesuirati i zatočiti bankare.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

Days After Iceland’s PM Resigns Over “Panama Papers”, Its Bankers Are Released From Jail Years Early

Jailed Bankers Freed Early As Icelandic Government Implodes Over Panama Papers

Iceland passes law allowing jailed bankers to walk free amid Panama Papers scandal

New Iceland law allows jailed bankers to walk free amid Panama Papers scandal