ZEMALJSKE PROMJENE

KLIMATSKE PROMJENE: Stravične snimke tornada u Urugvaju

Autor: Ljubica Šaran

Čini se da se područje tornada sve više širi, osim sve učestalijih morskih pijavica po Sredozemlju, kopnenih tornada po Njemačkoj, 15.04.2016. u malenom urugvajskom gradiću Doloresu je snimljen fenomen koji smo do sada jedino mogli vidjeti po američkoj Preriji. 

Godinama promatramo klimatske i meteorološke promjene na planeti, neke od njih su poprilično dramatične te odaju utisak kao da ulazimo u period sve žešćih anomalija koji se više ne mogu objasniti konvencionalnim znanstvemim metodama.

Jedna od takvih “anomalija” je nedavno snimljena u Urugvaju. Urugvaj je do 2000. godine zabilježio samo jedan jedini slučaj tornada i to 1874. kada je tornado dotaknuo gradić Dolores te je prešao rijeku De la Platu da bi se raspršio nad Buenos Aieresom. Tada nije bilo mrtvih, povrijeđenih, a nije zabilježena niti materijalna šteta.

Dolores je drugog dana Božića 2000. pretrpio snažni tornado koji je također prešao preko Guernice, Chascomusa i šire regije Buenos Airesa. Tada je smrtno nastradala jedna osoba, a 51 jedna osoba je ozlijeđena.

Tornado neposredno prije udara o urugvajski Dolores.

Tornado neposredno prije udara o urugvajski Dolores.

Dolores je 15.04. pogođen tornadom koji je trgao krovove kuća, rušio kompletne zgrade, dok su automobili letjeli poput suhih grančica. Leteći automobili su ubili dvoje ljudi, dok je još dvoje nastradalo zbog urušavanja zgrada pod snažnim naletom vjetra.

Nakon što je tornado utihnuo Dolores je ostao gotovo u ruševinama, a štete se još uvijek zbrajaju.

Iako se smatra kako Pampa ima određeni potencijal za stvaranje tronada, točnije jednog tornada na deset tisuća kvadratnih kilometara, što je gotovo neznatna statistika ako se uzme u obzir pojava tornada u američkoj Preriji, činjenica je da se tornada u Južnoj Americi pojavljuju sve češće te su sve jači.

Na sljedećoj snimci možete vidjeti kako je izgledao prolaz tornada u samom centru Doloresa.

Da bismo shvatili razmjere jakosti ove nesreće pogledajmo kako izgleda Dolores nakon tornada.

 

Izvori:

Powerful tornado rips through Uruguayan city killing at least four and leaving thousands homeless as it destroys scores of buildings

Terrifying footage captures the moment a killer tornado destroys a city

Powerful Tornado Strikes Uruguay, Killing 4 and Injuring Hundreds

Hurricane Dolores Uruguay such fragmented gas station – new

List of Southern Hemisphere tornadoes and tornado outbreaks