SVIJET POD LUPOM

Čak 93% Velikog koraljnog grebena je mrtvo!

Autor: Ljubica Šaran

Australski Veliki koraljni greben se smatra jednim od deset najvećih prirodnih čuda naše planete, pa ipak zemaljske promjene, radijacija iz Fukushime, sve veća seizmička aktivnost planete i sve brojnije podmorske vulkanske erupcije stvaraju “izbjeljivanje” koralja i njihov masovni pomor. 

Australijski Veliki koraljni greben se može vidjeti iz satelita.

Australijski Veliki koraljni greben se može vidjeti iz satelita.

Veliki koraljni greben prati obalu sjeveroistočne Australije u duljini od 2030 kilometara, obuhvaćajući preko 3000 koraljnih grebena i preko 900 otoka, laguna i atola, u različitim stadijima razvoja. Zbog svoje bio raznovrsnosti i veličine je 1981. stavljen na popis UNESCO-ve svjetske baštine.

S lijeve strane vidite izbjeljeni bolseni i umirućikoralj, s desen strane vidite zdrave koralje sa svojim pokrovom od algi.

S lijeve strane vidite izbjeljeni bolseni i umirući koralji, s desne strane vidite zdrave koralje sa svojim pokrovom od algi.

Ova koraljna struktura se prostire na površini od 344.400 četvornih kilometara, te predstavlja najveću koraljnu strukturu na Zemlji.

Dramatične promjene su nastupile u samo nekoliko mjeseci.

Dramatične promjene su nastupile od 2014. do danas.

Unatoč svojoj veličini i nekadašnjoj bio raznovrsnosti, koja je bila čak i veća od bio raznovrsnosti Amazonske prašume, trenutačno stanje pokazuje kako je 93 posto koralja umrlo zbog ‘izbjeljivanja’.

Znanstvenici smatraju kako izbjeljivanje nastaje zbog naglog zatopljavanja mora oko Velikog koraljnog grebena, naime zbog izrazito velikih temperatura mora, nestaju i umiru sićušne alge – zooksantele s kojima koralji žive u simbiozi.

Prije nepune četiri godine većina Velikog koraljnog grebena je izgledala ovako.

Prije nepune četiri godine većina Velikog koraljnog grebena je izgledala ovako.

Pomor algi nalikuje na nestanak kože, te se koralji kalcificiraju i postaju mrtvačko bijeli, stoga i naziv ‘izbjeljivanje’. Izbjeljivanje ukrućuje koralje, oni zbog toga postaju krti, lako pucaju i opterećuju se sa svakim valom, promjenama plime i oseke, takav ‘koraljni stres’ dodatno uništava zdravlje koralja, a oni na koncu umiru.

Stravične slike iz podmorja na sjeveroistoku Australije

Stravične slike iz podmorja na sjeveroistoku Australije

Na žalost, znanstvenici su zaboravili sve ostale elemente ove tragedije, te u zadnjim studijama isključivo okrivljuju visoku emisiju stakleničkih plinova, za umiranje koralja, a u potpunosti isključuju, katastrofične učinke radijacije iz Fukushime, koja još uvijek istječe u Tihi ocean, ignoriraju alarmantne brojke erupcija podmorskih vulkana u takozvanom Vatrenom prstenu, iako je na planeti trenutačno aktivno preko milijun podmorskih vulkana.

Iako Inuiti sve više traže odgovore zbog čega nailaze na bolesne tuljane po obalama Aljaske, nitko ne daje objašnjenja. Promjene na tuljanima su se počele pojavljivati neposredno nakon katastrofe u Fukushimi.

Iako Inuiti sve više traže odgovore zbog čega nailaze na bolesne tuljane po obalama Aljaske, nitko ne daje objašnjenja. Promjene na tuljanima su se počele pojavljivati neposredno nakon katastrofe u Fukushimi.

Što se tiče učinaka Fukushime na pomor u Tihom oceanu, dovoljno je podsjetiti da zbog radijacije umiru kalifornijski tuljani, polarni medvjedi imaju lezoje i tumore na koži. Snimile su se čak i velike bijele psine s tumorima koji nisu bili poznati ovoj vrsti, 98% plitkog kalifornijskog priobalja je zasuto mrtvim ribama, dok je prije Fukushime, postotak mrtvih riba varirao između 1-4%.

El Nino - alarmantno zatopljavanje Tihog oceana - u stopu prati skupne erupcije podmorskih vulkana u Vatrenom prstenu.

El Nino – alarmantno zatopljavanje Tihog oceana – u stopu prati skupne erupcije podmorskih vulkana u Vatrenom prstenu.

S druge strane, više nije tajna da se oceani zagrijavaju te da se El Niño stvara zbog podmorskih vulkanskih erupcija, a ne zbog bezobzirne emisije stakleničkih plinova. Dakle, takozvano globalno zagrijavanje bi se u prvom redu moglo zahvaliti utjecaju našeg Sunca i seizmičkoj aktivnosti planete koje prate anomalije na našoj zvijezdi. Takvo što je dobro poznato onima koji poznaju učinke električnog svemira, na žalost, warmistima činjenice nisu važne.

Obratite pažnju na izboje plinova s morskog dna Mediterana, Tursko priobalje i istočni mediteran su jedno od snažnijih od žarišta

Obratite pažnju na otplinjavanje ili  izboje plinova, naročit metana, s morskog dna Mediterana, tursko priobalje i istočni Mediteran su jedno od snažnijih od žarišta, razlog za to su podmorski vulkani koji se nalaze od Lipara, preko grčkog podmorja do turske obale. Pacifik je u još gorem stanju jer je obrubljen i prožet vulkanima Vatrenog prstena.

Dodamo li k tome i sve žešće pojave otplinjavanja metana, neobične migracije morskih riba i glavonožaca, izumiranje riba, sve češću pojavu dubinskih riba nasukanih na plažama, tada masovno izbjeljivanje Velikog koraljnog grebena postaje puno jasnije.

Odumiranje koralja ima dalekosežne posljedice na ribe, kornjače, morske zmije i druge stanovnike ovog koraljnog grebena, koje su u njemu nalazile utočište, hranu i mjesto za sigurnu prokreaciju.

Smatrate li kako zemaljske promjene nisu toliko bitne, zamolili bi vas da pogledate koliko su iste dramatične. Video napravio SOTT.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori Matrix World:

Fukushima – pet godina kasnije

Polovica morskih organizama nestala od 1970. do danas

Mali kalifornijski tuljani umiru od leukemije i raka zbog radijacije iz Fukushime Daiichi

Leteći lignjuni krivci za najnoviju podmorsku misteriju

Kako su povezane simultane vulkanske erupcije i stvaranje novog otoka u Pacifiku s aktivnošću Sunca i električnim univerzumom?ž

Milenijski potresi od sada sve češći?

Broj vulkanskih erupcija raste a to bi moglo dovesti do ekstremno hladne zime

Broj jakih potresa u 2014. godini se udvostručio, ali znanstvenicima to nije važno!

Izvori:

93% of Australia’s Great Barrier Reef suffering from coral bleaching

El Niños Generated By Geological Heat Flow Not Global Warming

Veliki koraljni greben

93% of the Great Barrier Reef is now damaged by coral bleaching

‘And then we wept’: Scientists say 93 percent of the Great Barrier Reef now bleached

Aerial Survey of Great Barrier Reef Bleaching

Are we paying attention? 3 volcanoes erupt simultaneously on April 16, 2016: Villarrica (Chile), Mt. Cleveland (USA), Colima (Mexico)

Submarine Volcanoes