TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Fontus izumio bocu koja se sama puni vodom

Autor: Ljubica Šaran

Kompanija Fontus je osmislila jedinstven praktičan izum koji uz pomoć solarne energije odvaja i filtrira vlagu iz zraka, stvarajući pri tome čistu pitku vodu. 

Airo - genijalan izum za samopuneću bocu.

Airo – genijalan izum za samopuneću bocu.

Austrijska tvrtka Fontus je 2014. dobila prestižnu nagradu Dyson za svoju prezentaciju “samopunjive boce”. Njihov izum, pod nazivom Airo je jednostavan i genijalan, naime, u sklopu boce se nalazi čep s filterom za zrak i kondenzacijskom komorom koja odvaja vlagu iz zraka i stvara čistu vodu. Cijeli sustav se napaja malenim solarnim panelima na vrhu čepa, koji su sasvim dovoljni za stvaranje električne energije potrebne za Airove “zračno-vodene” sustave.

Pitka voda bilo gje u prirodi.

Pitka voda bilo gdje u prirodi.

Sve što je potrebno da bi Airo stvarao vodu je da se otvori mali solarni panel koji je spojen s čepom ispod kojeg se nalazi ventilator i kondenzacijska komora, uređaj nakon toga postaje potpuno neovisan u stvaranju vode. Na primjer, dok se šetamo prirodom ili dok uživamo na plaži, Airo će nam omogućavati pitku vodu. Kada zrak ulazi u Airov zatvarač, dijelovi s hidrofobnim površinama zadržavaju insekte, prljavštinu, pelud i druge prljavštine iz zraka, a u isto vrijeme zadržavaju vlagu iz zraka i uzrokuju stvaranje kapljica vode koje se nakon toga skupljaju u boci ispod čepa.

Airo i Fontus, dva izuma Fontusa koji zaslužuju našu pažnju.

Airo i Fontus, dva izuma Fontusa koji zaslužuju našu pažnju.

Korisnici Airove tehnologije uz mali utrošak energije i automatizirani postupak dobivaju čistu pitku vodu, što bi omogućilo, izletnicima, šetačima, planinarima i alpinistima puno veći djelokrug djelovanja i stanovitu sigurnost što se tiče opskrbe pitke vode.

Ryde - Fontusov izum za samopuneće boce za bicikliste.

Ryde – Fontusov izum za samopunjive boce za bicikliste.

Fontus će na tržište pustiti dva modela, jedna je već prezentirani Airo, a drugi ja Ryde – namijenjen skupljanju pitke vode na biciklima. Oba modela su u stanju stvoriti pola litre pitke vode u sat vremena za vrijeme vlažna dana.

Australska vlada novčano podržava ovaj projekt te se čini kako će Fontus uspjeti ostvariti masovnu proizvodnju svojih izuma, prvi modeli će dospjeti na tržište tijekom jeseni. Austrijska izumiteljska tvrtka je već uspjela ugovoriti stvaranje posebnog uređaja koji će omogućavati korisnicima uvid u količinu vlage u zraku, trenutačnu proizvodnju vode, popunjenost boce i količinu stvaranja i potrošnje električne energije.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Company invents water bottle that fills itself with vapor from the air

This Self-Filling Water Bottle Draws Water Vapor From The Air

FONTUS SELF-FILLING WATER BOTTLE

This bottle makes water out of air

Fontus Self Filling Water Bottle, Transforms Air Into Water (video)